Sazlıklar arasında kanal gezintisi antik şehirlere yürüyüş ve nefis koylarda yüzme Dalyan

Dalyan, sessiz, sakin bir yer olduğu için Caretta Carettaların tercihi. Nesli tükenmekte olan bu kaplumbağaların üreme yeri, 5.5 kilometre uzunluğundaki İztuzu Plajı.

Kaplumbağalar ise bölgenin hediyelik eşyalarını süsleyen sembolü. Bölge halkının verdiği çevre mücadelesiyle kaplumbağaların ihtiyacı olan sessizliğini ve sakinliğini koruyan Dalyan, Köyceğiz Gölü’nü Akdeniz’e bağlayan kanalın iki yakasında. Burada en güzel gezinti, sazlıkların arasından süzülen teknelere binmek ve tarihe doğru bir yolculuğa çıkmak. Tarih deyince, öyle az buz bir tarih de değil, M.Ö. 4. yüzyıla ait kaya mezarları, geceleri aydınlatılıyor ve bu ışık suya yansıdığında muhteşem bir görüntü ortaya çıkıyor. Buraları iyi anlayabilmek için havadan bakmak, bakarken havada adeta asılı kalmak gerekiyor. Biz de öyle yaptık...

SAZLIKLARDAN DANTEL GİBİ LABİRENT/images/100/0x0/55ea3215f018fbb8f870bddd

Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Dalyan, sazlıklarıyla doğal bir labirent oluşturmuş ve delta bir dantele benziyor. Tekneyle gezerken, kanal bazen bir boğaza, bazen de göle dönüşüyor. 7.5 kilometrelik kanalın derinliği 2.5- 3 metre. Sazlıklar, suyu temizliyor, balıkları barındırıyor ve erozyonu, kötü kokuları engelliyor. 12 metreden uzun teknelerin ve sürat motorlarının kanala girmesi ise yasak. Delta Piyade denilen kayıklarla dolaşılıyor. Sürat sınırı ise altı mil. Tekne turu çok keyifli: Kaunos antik kenti- İztuzu Plajı- Köyceğiz Gölü- Ekincik Koyu’nu dolaşıyor. Ama siz ister özel teknenizle ya da kendinize özel bir tekne kiralayarak dilediğiniz rotayı çizebilirsiniz. Dünyanın her yerinden doğa bilimcilerin gözdesi olan Dalyan’da olta balıkçılığı da önemli bir etkinlik. En büyük özelliği, hem tatlı hem tuzlu su balıklarının tutulabiliyor olması. Ayrıca bölgede yaklaşık 154 kuş çeşidi yaşıyor./images/100/0x0/55ea3215f018fbb8f870bddf

GÜÇLÜ VE ZENGİN ANTİK KENT KAUNOS

Coğrafyacı Strabon’un, "kent kapatılabilen bir limana ve tersanelere sahiptir" diye bahsettiği Kaunos antik kentine tekneyle ya da orman içinden yürüyerek varmak ve Dalyan’ın manzarasını Akropol’den seyretmek mümkün. Ve mutlaka yapılmalı. Köyceğiz’in Çandır Köyü sınırları içinde bulunan antik kentte kalıntılar dışında, sayısız kaplumbağa, yılan ve farklı türden kertenkele görebilirsiniz. Büyük kısmı henüz kazılamayan Kaunos, her ne kadar MÖ 9. yüzyıla ait bir Karya yerleşimiyse de özellikle kanaldan ve sazlıkların arasından görünen ve klasik Dalyan görüntüsünü oluşturan kaya mezarları, Likyalıları işaret ediyor. Bazen denizden 80 derecelik bir açıyla yükselen dağlara oyulmuş mezarlar, antik Kaunos kentinin gücünü ve zenginliğini gösteriyor.

DÜNYA ÜNLÜLERİNİ AĞIRLAYAN KOY EKİNCİK

Köyceğiz’in 40 kilometre güneyinde, doğal bir yat limanı olan Ekincik Koyu, özellikle mavi yolculukların sevilen duraklarından. Marmaris- Göçek arasında dolaşan yatlar, bu sakin koya sık sık uğruyorlar. Birçok yatçı Ekincik’e /images/100/0x0/55ea3215f018fbb8f870bde1demirliyor ve Kaunos harabelerini geziyor. Ekincik Halk Plajı, dağlarla çevrili ve çok güzel. Buraya karadan gitmek de tekneyle varmak da mümkün. Konaklama ve eğlence imkanları, diğer bölgeler gibi değil; burada daha çok doğa var. Ekincik’in uzun kumsalda "bronz" renkli bir kum var. Kumsalın en doğusundaki Maden İskelesi’nde şnorkelle dalabilir ya da muhteşem manzaralardan geçerek Çandır Köyü’ne yürüyebilirsiniz.

Benim en sevdiğim koylardan biri burası. Girişte soldaki bağlama yerlerinde ikmal noktaları, birkaç lokanta ve büfe var. Buradan karayoluyla ana yola çıkabilir ve Dalaman Havaalanı’na gidebilirsiniz. Tekne turunu bitirmek isteyenler için kolay bir nokta. Koyun sağ tarafında ise doğa aşığı İrfan Tezbiner’in yaptığı çok örnek bir bağlama yeri bulunuyor: My Marina. Dünya ünlülerine hizmet veren mekan, bu yıl biraz geç servis verecek ama denk gelirseniz burada yemek yemeden ayrılmayın. VHF kanal 16’yı ararsanız, bot gönderip aldırırlar. Önceden rezervasyon yaptırmakta fayda var. Kıyının en güzel taş evi de Tezbiner’in eseri. Anadolu mimarili bu yapı, yatçılara hizmet veriyor, her gün çöpleri toplayan bir tekne, yatları dolaşıyor, bu hizmeti bedavaya yapıyor.

CARETTA CARETTALARIN MEKANI: İZTUZU

Akdeniz’de yaşayan, büyük boy bu kaplumbağalar, tarih öncesi devirlerden beri yaşıyorlar. Artık Anadolu’nun dışında, hiçbir Akdeniz kıyısında görülmüyor ve Anamur ile Dalyan arasında yumurtalarını bırakıyorlar. En önemli /images/100/0x0/55ea3215f018fbb8f870bde3çoğalma yerleri ise Dalyan- İztuzu kıyısı. 95 milyon yıldır dişi carettalar, iki ya da üç yılda bir, karaya çıkıyor, sakin yerler arıyor ve yumurtalarını kumsala, mayıs ve ağustos aylarında bırakıyorlar. Yavrular ayışığında, içgüdüleriyle yollarını bulup, kurda kuşa yem olmadan ya da güneş doğup kumda yanmadan önce, denize ulaşmak zorunda. Denizdeki tehlikelerden de kaçabilen az sayıda kaplumbağa büyüyüp yumurtlama dönemine gelince yine içgüdüleriyle doğdukları sahile geri geliyorlar. İztuzu, özellikle kaplumbağalar nedeniyle, yerleşim ve yapılaşma yasağının bulunduğu bir bölge, sadece günübirlik denize girmek için kullanılıyor. Dalyan’dan gelen motorlar, burada mola veriyor, akşam geri dönüyorlar. İztuzu’nda Dalyan piyadelerinin yanaştığı birkaç tahta iskele bulunuyor.

DELİKADA’DA DENİZ KEYFİ

Dalyan girişinde bulunan Delikada, zeytin ağaçlarıyla kaplı, bir de feneri olanşirin bir ada. Teknelerin kıçtan kara bağlandığı küçük bir koyu var ve burada denizegirmek çok zevkli. Büyük tekneler buraya pek girmiyor, daha çok alargada, Ekincik koyunda kalmayı tercih ediyorlar. Delikada üzerinden 1300 feet yükseldiğinizde, solunuzda Ekincik, tam karşınızda sırasıyla İztuzu, antik tiyatro ve kaya mezarlar, arkada Köyceğiz gözüküyor. Sağınızda ise vahşi ve dik sahilleriyle Dişibilmez koyu uzanıyor. Burası da yüzmek için çok cazip bir yer.

ÇAMUR BANYOSU VE UÇUŞ

Köyceğiz Gölü’nün ve Dalyan’ın birçok yerinden kaplıca suları çıkıyor. Yörenin en turistik noktaları arasında; Köyceğiz Gölü’nün güney kıyısındaki Sultaniye Kaplıcası ve Dalyan kanalındaki Çamur Banyosu bulunuyor. Köyceğiz Gölü’nün Dalyan Deltası’yla birleştiği noktaya yakın bir yerde, sadece tekneyle ulaşılabilen, Çamur Banyosu tesisi var.

Ekincik’ten Dalyan deltası iki mil uzaklıkta. Ancak kanallarda dolaşmak, çamur banyosu yapmak isterseniz, bir gününüzü ayırmalısınız. Sadece kanallarda dolaşmak değil, bir de uçmak isterseniz, Deltakanat’la uçan bir uçuş okulu bulunuyor. Pilot Gökmen’le irtibat kurarsanız (0252 284 4082) sizi İzmir Efes’e kadar uçurabilir. Veya www.holidaycalbis,com adresi istediğiniz servisi alabileceğiniz bir adres.
Yazarın Tüm Yazıları