Şarap tadında resimler

Onun için Cumhuriyet’le tam yaşıt diyorlar ama, o Cumhuriyet’ten 10 ay önce doğmuş...

Haberin Devamı

Cumhuriyet 29 Ekim 1923’te ilan edildiğinde, o, Ahmet Arif’in söylediği gibi annesinin memelerine saldıran 10 aylık bir bebek.
Kendisinin ifadesiyle, “Kemalist ve materyalist.”
Kadını ve erkeği en zarif şekliyle resmederek, özellikle de kadınları kendisine hayran bırakan bir ressam.
Evet, Kayıhan Keskinok ustadan bahsediyoruz.
Keskinok, Karadeniz Düğünü konulu resmini yaparken, dans eden kadın figürünü ortaya çıkaran fırça da sanki hocanın elinde dans ediyor.
Fırça kadar, şarap da yakışıyor Kayıhan hocanın eline...
Ve hocanın yanıbaşından eksik etmediği kırmızı şarabın açık bir tonu fırçadan tuvale döküldüğünde, dans eden kadın figürü erkek için en çekici hale geliyor.
Keskinok, bir yudum şarap aldıktan sonra resimlerindeki “Kadın ve erkek” olgusunu şöyle açıklıyor:
“Aslında kadın ve erkek diye bir ayırım yapmıyorum. Zaten bu ayrımcılığı yaptığım zaman maganda kafasına dönüşmüş olurum. Evrende ne erkeğin, ne de kadının ayrıcalığı vardır. Kadın ve erkek birbirini bütünler, tıpkı resimlerimde olduğu gibi.”
Keskinok’un resimlerinde karşıtlık sadece kadın ve erkekle sınırlı değil.
Kadın ve boğa, kadın-erkek ve at da karşıtlığın figürleri.
Kadın ne kadar zarifliği, inceliği ve yumuşaklığı temsil ediyorsa, boğa da o kadar sertliği.
Keskinok, 90. yaş gününü bir sergiyle kutlayacak.
Galeri Fırça’da 21-31 Ocak tarihleri arasında açılacak Keskinok sergisindeki birbirinden güzel eserler, resim severleri yine zerafetin, inceliğin, sertliğin ve gücün dünyasına götürecek.

Haberin Devamı

Ankaralı rotaryenlerden resime destek

Değişik alanlardaki sosyal etkinliklere destek veren, bazılarına öncülük eden Ankara Rotary Kulübü, geçen hafta aynı zamanda sanatsever bir kulüp olduğunu da gösterdi. Kulübün yönetici ve üyeleri, resim sevdalısı Ankaralı ünlü işadamı Erhan Peker’in konuğu oldu. Erhan Peker, kendi adını taşıyan sanatevinde İzmirli ve yabancı genç sanatçıların bu ay sonuna kadar sergilenecek “Yan Yana” isimli karma sergisi hakkında konuklarını bilgilendirdi. Peker, Ankaralı Rotaryenlerden resim sanatına daha fazla destek verme sözü almayı da unutmadı.

Haberin Devamı

Ankara hızlı başladı

ı 2013’e hızlı bir başlangıç yaptı. Ahmet Güneştekin’in “Yüzleşme” isimli sergisi 22 Ocak’ta Cer Modern’de açılıyor. Yalçın Gökçebağ’ın sergisi yarın Armoni Sanat Galerisi’nde açılacak. Duyduğuma göre açılışa Kültür Bakanı Ertuğrul Günay da gelecekmiş. Yarın bir diğer önemli sergi açılışı da Galeri Valör’de olacak. Valör’ün duvarlarını, Türk resim sanatının usta isimleri Şefik Bursalı, Nuri İyem ve Eşref Üren’in eserleri süsleyecek. Güler Sanat’ta Turan Erol, Erol Akyavaş ve Komet gibi ustaların eserlerinin de yer aldığı karma sergi 15 Mart’a kadar açık. Fransız desen ustası Roland Topor’un kişisel sergisi de, 9 Şubat’a kadar Galeri Nev’de. Derya Ülker, Levent Oyluçtarhan, Özge Öner ve Metin Kalkızoğlu resim sergileri ile Demet Kaya-Dinçer Güngörür heykel sergilerine ev sahipliği yapan Galeri Soyut, bu yıl da genç sanatçılara ağırlık vereceğini gösteriyor. Marek Brzozowski’nin resim sergisi de Galeri Sanatyapım’da 1 Şubat’a kadar gezilebilir. Son olarak bir de müzayede haberi. Bilkent’teki RC Artgaleri’de 20 Ocak pazar günü yapılacak olan müzayadede, Refik Epikman, Fikret Mualla, İbrahim Safi dahil birçok ünlü sanatçının eserleri satışa sunulacak.

Yazarın Tüm Yazıları