Şarap kültürü

“Kimi dertten içer, kimi neşeden, kimi yar elinden, kimi şişeden…”

Haberin Devamı

İçki içmenin sebebi ne olursa olsun şarabın içildiği kadeh başkadır, rakınınki başka. Hatta beyaz şarapla kırmızı şarap bile aynı kadehte içilmez. Tabii hangi şarabın hangi kadehte içileceği ayrı bir uzmanlık alanıdır ama örneğin beyaz şarabın kadehi daha küçük olur. Başka bir şarap türü olan şampanyanın ise kadehi bambaşka şekil ve boyuttadır. Şarabın renginin, kokusunun ve tadının doğru algılanması için kadehin doğru seçilmesi de şarttır. İşi şarap tadıcılığı olanlar aynı türdeki şarapları aynı tür kadehlerde içmek zorundadırlar. İdeal bir şarap kadehi çok genel olarak, pürüzsüz kristal yüzeyli, elin sıcaklığının şarabı etkilemeyeceği kadar uzun bir saplı, kokusunun doğru biçimde algılanması için uygun şekilli olmalıdır.   

Sadece kadehinden bahsederken bile şarabın tam bir uzmanlık konusu olduğu ortaya çıkar. Peki şarabın renginin neye bağlı olduğu da bir uzmanlık sorusu mudur?  Pek çok kişi beyaz üzümden beyaz, kırmızı üzümden ise kırmızı şarap elde edildiğini sanır. Ancak işin aslı böyle değildir. Şaraba renk veren üzümün kabuğudur. Yani, kabukları çıkarılmış üzümden yapılan şarap beyazdır. Eğer üretilmek istenen şarap kırmızıysa, şıranın, üzümün kabuklarıyla birlikte bekletilmesi gerekir. İşte şarabın renginin ne olacağı da bu bekletme süresine bağlıdır. Sürenin uzunluğuna göre şarap beyaz, roze (pembe) ya da kırmızı olur.

Kadehinden, aromasından, tadından ve renginden bahsedilmeye kalkıldığında sayfalar yazılabilir. Peki ya sağlığımıza olan etkisi… Uzmanlar her akşam içilecek belli bir miktar şarabın kalp krizi de dahil pek çok sağlık problemi riskini yarı yarıya azalttığı görüşünde birleşiyorlar. Peki bu “belli bir miktar” nedir. Yani günde kaç kadeh şarap içersek sağlığımıza yararlıdır. Bu sorunun kesin bir cevabı yok aslında. Kişisel sağlık durumumuz, yaşadığımız hayatın ne kadar stresli olduğu ve hatta nasıl bir iklimde yaşadığımız, günde ne kadar şarap içebileceğimizi belirleyen faktörlerden bazıları. Ancak genel olarak şunu söyleyebiliriz: Her akşam içeceğimiz üç ya da dört kadeh şarap sağlığımızı olumlu etkiler. Kalp ve damar hastalıklarını engellemekte yardımcı olur, kan yapar ve kanser de dahil pek çok hastalıktan korunmamızda etkilidir.

Hani eskilerin çok söylediği bir laf vardır. “Azı karar, çoğu zarar” İşte şarap için de bunu söylersek hiç de yanlış yapmamış oluruz.

Haberin Devamı

İç baklalı enginar dolması

Haberin Devamı

Malzeme listesi

· 6 adet orta boy temizlenmiş enginar
· ½ su bardağı zeytinyağı
· 1 yemek kaşığı un
· 1 yemek kaşığı tozşeker
· 1 adet limonun suyu
· 2 çay kaşığı tuz
· 5 su bardağı su
· 2 sap (adet) taze yeşil soğan
· 500 gr taze iç bakla

YAPILIŞI :  Temizlenmiş enginarları çelik bir tencereye yan yana dizip üzerine zeytinyağını gezdirin. Un, tozşeker, limon suyu, tuz ve 5 su bardağı suyu derin bir kaba aktarıp karıştırın. Tel çırpacak yardımıyla iyice çırptıktan sonra enginarın üzerine aktarın. Tencereyi ora ısılı ateşin üzerine oturtun. Diğer taraftan, yeşil soğanları ayıklayıp yıkadıktan sonra 1-2 santim kalınlığında doğrayarak  enginarların içine aktarın. İç baklaların kabuklarını soyup kaynayan tuzlu suda 5 dakika haşlayarak süzün. (İsterseniz baklanın kabuklarını haşladıktan sonra da soyabilirsiniz.)
Enginarların suyu kaynamaya başlar başlamaz, kabuklarını soyduğunuz iç baklaları tencereye aktarın. Tencerenin kapağını kapatıp, enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp soğumasını bekleyin.  Soğuk haldeki  enginarları tencereden alıp çukur kısımları yukarıya bakacak şekilde servis tabağına yerleştirin.  Tencerenin içindeki bakla ve yeşil soğanları da bir el süzgeciyle tencereden alın. Aldığınız yeşil soğan ve bezelye karışımını enginarların çukur kısmına paylaştırın. İnce kıyılmış dereotuyla süsleyip ılık ya da soğuk halde servis yapın. 

Haberin Devamı

Mısırlı levrek salatası

Malzeme listesi

· 750-800 gr levrek fileto
· 1 adet limonun suyu
· 2 adet kuru defne yaprağı
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 adet orta boy kuru soğan
· 5-6 su bardağı soğuk su
· 2 su bardağı konserve mısır
· 2-3 adet salatalık
Sos için;
· 4 yemek kaşığı dolusu mayonez
· 2 adet limonun suyu
· 2 tatlı kaşığı hardal
· 1 su bardağı ılık balık suyu
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber

YAPILIŞI : Fileto edilmiş, yani kemik ve kılçıkları ayıklanmış levrek balığı parçalarını yıkayıp süzün. Defne yapraklarını ve soyup dörde böldüğünü kuru soğanı bir tencereye koyun. Üzerine süzdüğünüz balıkları dizip tuz ve karabiberi serptikten sonra limon suyu ve 5-6 su bardağı suyu ekleyin. Balıkları, orta ısılı ateşte, iyice yumuşayıncaya kadar, 20 dakika haşlayın.

Balıkları çıkarıp, varsa derilerini soyun ve küçük parçalar haklinde dilimleyin. Üzerine konserve mısırı ilave edip karıştırın. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için mayonez, limon suyu ve hardalı derin bir kapta çatalla çırpın. Üzerine balığın haşlama suyundan bir su bardağı kadar (ılık olacak) ekleyip tuz ve karabiberi  serperek iyice karıştırın. Hazırladığınız sosu mısırlı balıklarla karıştırın. Servis tabağına incecik dilimlediğiniz salatalıkları yerleştirin. Üzerine soslu balıkları aktarıp buzdolabında bir süre beklettikten sonra  soğuk halde servis yapın. 

Yazarın Tüm Yazıları