Sakatat Avrupa’da moda

İşkembe çorbası içmeyeli, şöyle bol soğanlı bir Arnavut ciğeri yemeyeli ya da bumbar dolmasının tadına bakmayalı ne kadar oldu?

Yoksa siz de bumbar dolmasının ne olduÄŸunu bilmeyecek kadar genç olanlardan mısınız?                  Â

Bizim zamanımızın en fiyakalı yemekleri arasındaydı bu saydıklarımız. Çünkü hem temizlenmeleri hem de yapılış aÅŸamaları itibarıyla zahmetli yemeklerdi ve ancak zahmete deÄŸer günlerde ve kiÅŸilere piÅŸirilirlerdi. Åžimdilerde, kadınların çalışma hayatına iyice girmesiyle iÅŸkembe, kelle paça ya da bumbar dolması evlerde piÅŸirilmez oldu. Çalışma hayatının ne kadar güç oldoÄŸu ve bu yemeklerin yapımının ne kadar zaman aldığı düşünüldüğünde durumun öyle olaÄŸan dışı bir hali de yok üstelik. Yani son yıllarda bumbar dolmasını sadece ve sadece büyükannelerimiz yapabiliyor. Ä°stanbul’da eskiden çok yagın olan seçkin iÅŸkembe salonlarının ve ciÄŸercilerin de yavaÅŸ yavaÅŸ tarihe karıştığını düşünürsek, son yıllarda sakatat yemekleri pek de popüler deÄŸil diyebiliriz.    Â

Bir yıl öncesine kadar Avrupa’da da durum pek farklı değildi aslında. Avrupalılar sakatat ürünlerine pek de sıcak bakmazlar, hatta bu ürünlerin medeni olmadıklarını söyleyerek biraz da aşağılarlardı. Ancak son bir yılda, özellikle de Avrupa’yı da etkisi altına alan ekonomik kriz nedeniyle son aylarda işler biraz değişti. İnsanların alım gücü düşünce, kırmızı et satışları geçen yıla oranla yüzde 2,6 azaldı. Ancak sakatat ve özellikle de işkembe, dil, uykuluk ve böbrek satışları yüzde yirmiye yaklaşan oranlarda arttı.

Peki nedir sakatat satışlarındaki artışın nedeni, sadece ekonomik kriz mi? Elbette ki hayır. Televizyon kanallarında yemek programları hazırlayan şeflerin ve yemek yazarlarının sakatat ürünlerine bakışı insanları etkiliyor artık. Bu şefler ve yemek yazarları ziyan etmenin karşısında durdukları için, kesilen hayvanın baştan ayağa kadar değerlendirilmesini salık veriyorlar. Hem popüler hem de güvenilir olan bu insanların telkini de elbette ki seyircileri ve okuyucuları etkiliyor ve böylece sakatatın öyle kötü bir şey olmadığı anlayışı da yayılıyor. Üzerine bir de ekonomik krizin etkileri eklenince Avrupalı sakatat yemeyi tercih etmeye başladı. Ekonomik koşulların hayatımızı ne kadar değiştirebileceği ortadayken Avrupalıların sakatata rağbet etmesine de şaşırmamalı, değil mi?

Etli mantarlı demre pilavı

Malzeme listesi

á 2 su bardağı pirinç

á 2 adet orta boy tavuk göğüs eti

(Tavuk bonfile de kullanabilirsiniz.)

á 1 yemek kaşığı tereyağı ya da bitkisel margarin

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1 su bardağı dolusu konserve mantar

á 1 adet dolmalık kırmızı biber

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan konserve mısır

á 2 kahve kaşığı tuz, karabiber

á 4-5 yemek kaşığı doğranmış maydanoz

Pirinci ılık tuzlu suda 30 dakika kadar bekletin. Tavuk etini kuşbaşı et formunda doğrayın. Tereyağını orta boy bir tencerede eritin. Doğradığınız tavuk etlerini tencereye aktarıp orta ısılı ateşte karıştırarak 5-6 dakika kavurun. Üzerine incecik doğradığınız soğanları da ekleyerek 2-3 dakika daha, soğanlar hafifçe sararıncaya kadar kavurmaya devam edin.

Tavla zarı formunda doğradığınız mantarları da tencereye aktarıp üzerine yıkayıp, süzdüğünüz pirinci ve küp küp doğradığınız kırmızı biberleri ilave ettikten sonra, karıştırarak, pirinç taneleri şeffaflaşıncaya kadar, 5 dakika kavurun.

Son olarak, 3 su bardağı sıcak su, mısır, tuz ve karabiberi ilave edip kısık ateşte pirinç suyunu iyice çekinceye kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Pilavı yaklaşık 20 dakika kadar dinlendirin. Servis yapmadan önce üzerine kıyılmış maydanoz serpip tahta kaşıkla hafifçe karıştırın. Sıcak sıcak servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları