Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur Mektupları

Göğsümde ağrı var

H.DİNLER/MANİSA

GÖĞSÜNÜZDEKİ ağrılar nedeniyle gittiğiniz hastanede, sağ dal bloku olduğu söylenerek ağrılarınız buna bağlanmış. Ancak ben buna katılmıyorum. Sağ dal bloku insanların bir kısmında doğuştan varolabilen bir durum. Eğer size daha önce bir EKG çekilmiş ve bunda sağ dal bloku bulunmadığı belirlenmiş olsaydı, sonradan gelişen bu durum bir kalp hastalığının belirtisi olabilirdi.

İnsanları bazen hekimler de hasta edebilir. Sizde de, belki kısa sürede kendiliğinden iyileşebilecek önemsiz bir ağrı, doktorların bu yanlış yorumu nedeniyle psikolojik sorunlar haline dönüşmüş. Göğsünüzü ve kolunuzu sürekli kasmanız, buradaki kasları etkileyerek fibromiyozit nedeni olmuş. Kalbinizdeki tekleme ve çarpıntılar da psikolojik etkenlere bağlı olarak ortaya çıkıyor. En küçük olay heyecanlanmanıza neden oluyor, heyecanlanınca küçük bir nabız artışı sizi paniğe sokuyor ve çarpıntınız daha da artıyor.

Sadece psikiyatrik tedavi ile rahatlayamazsınız. Bir süre için ritm bozukluğunu önleyici tedaviye de ihtiyacınız var. Ayrıca göğüs ve kol ağrınız açısından da tedavi olmalısınız. Ancak böyle bir kombine tedavi ile rahatlamanız mümkün.

Kilo almak istiyorum

H.Ü./BURSA

SAFRA kesesi hastalığı ve ardından ameliyatı sırasında verdiğiniz kiloları alamamaktan şikayetçisiniz. Birşeyler yediğinizde midenizde sıkışma olduğu, yediklerinizi sindiremediğiniz ve sadece kusarak rahatladığınız dikkate alınınca, midenizle ilgili bir sorununuzun olduğu düşünülür. Bu durum muhtemelen safra kesesi hastalığı sırasında oluşmuş. Olayın tam olarak ne olduğunu, mektubunuzda anlattıklarınızla belirlemek mümkün olmuyor. Ancak, büyük bir ihtimalle mide hareketlerinizde bir düzensizlik var. Mide, normalde, ritmik hareketlerle yukarıdan aşağı doğru kasılır. İçindeki gıdalar belirli bir kıvama vardığında yavaş yavaş onikiparmak bağırsağına boşaltır. Eğer midenin hareketlerinde bir sorun varsa, sindirim sağlıklı olamayacağı gibi, midenin boşalması da aksayacaktır. Gıdalar midede daha uzun kaldıkça midenin asit salgısı da artacak ve sorun giderek büyüyecektir.

Görüldüğü gibi sizin kilo alamayışınız temelinde mide hastalığınızın neden olduğu beslenme yetersizliği yatıyor. Midenizin tedavi edilmesi, hareketlerinin düzene kavuşturulması ile beslenmeniz de düzene kavuşacak ve kilo alma imkanı bulacaksınız.

Mektubunuzda tedavinizi benim yürütmemi istemişsiniz. (212)231 30 66 numaralı telefondan randevu aldığınız taktirde sizi muayene edebilirim.

Yazarın Tüm Yazıları