Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur Mektupları

Kilo almak istiyorum

H.Ü./BURSA

Safra kesesi hastalığı ve ardından ameliyatı sırasında verdiğiniz kiloları alamamaktan şikayetçisiniz. Bir şeyler yediğinizde midenizde sıkışma olduğu, yediklerinizi sindiremediğiniz ve sadece kusarak rahatladığınız dikkate alınınca, midenizle ilgili bir sorununuzun olduğu düşünülür. Bu durum muhtemelen safra kesesi hastalığı sırasında oluşmuş. Olayın tam olarak ne olduğunu, mektubunuzda anlattıklarınızla belirlemek mümkün olmuyor. Ancak, büyük bir ihtimalle mide hareketlerinizde bir düzensizlik var. Mide, normalde, ritmik hareketlerle yukarıdan aşağı doğru kasılır. İçindeki gıdalar belirli bir kıvama vardığında yavaş yavaş onikiparmak bağırsağına boşaltır. Eğer midenin hareketlerinde bir sorun varsa, sindirim sağlıklı olamayacağı gibi, midenin boşalması da aksayacaktır. Gıdalar midede daha uzun kaldıkça midenin asit salgısı da artacak ve sorun giderek büyüyecektir.

Görüldüğü gibi sizin kilo alamayışınız temelinde mide hastalığınızın neden olduğu beslenme yetersizliği yatıyor. Midenizin tedavi edilmesi, hareketlerinin düzene kavuşturulması ile beslenmeniz de düzene kavuşacak ve kilo alma imkanı bulacaksınız.

Mektubunuzda tedavinizi benim yürütmemi istemişsiniz. (212)231 30 66 numaralı telefondan randevu aldığınız taktirde sizi muayene edebilirim.

Malta humması sütle bulaşır

M. Özcan / BALIKESİR

Malta Humması ya da diğer adıyla bruselloz, insanlara genellikle süt ve süt ürünleriyle bulaşan bir hastalıktır. İyi kaynatılmamış ya da pastörize edilmemiş sütlerin içilmesi veya çiğ sütten yapılan taze peynirlerin yenilmesiyle bulaşır.

Hastalık akut dönemde teşhis edilip uygun şekilde tedavi edilirse 2-3 hafta içinde iyileşir. Eğer zamanında teşhis edilemez ve komplikasyonlar oluşursa, tedavi de uzun sürecektir.

Sizin durumunuza gelince, Hepatit A teşhisi konulduğunu, 3 yıldan uzun bir süreden beri iyileşmediğinizi bu arada bruselloz da bulunduğunun belirlendiği ve her ikisinin de tedavisinin sürdürüldüğünü belirtiyor, ilaçların yan etkisi nedeniyle midenizde yaralar açıldığını da ekliyorsunuz.

Sayın Özcan, size ne tetkikler yapıldığını ve uygulana tedavi şemasını bilmiyorum. Hepatit A, kronikleşme ihtimali düşük olan bir hastalıktır. Öte yandan da bruselloz da karaciğeri etkileyebilir. Bu açılardan bakınca, karaciğerinizdeki sorunun Hepatit A’nın kronikleşmesi mi, yoksa brusellozun karaciğeri etkilemesi mi olduğunu hemen söylemek güç. Bunun aydınlatılması için karaciğer biopsisine varıncaya kadar bir dizi tetkik yapmak gerekir. Size uygulanan ilaçlar konusunda da bilgim yok ama, kullanılan ilaçlar mide tahrişi yaratıyorsa, bunun çaresi ilaçları kesmek olmamalı. Bu taktirde hastalığınızın ilerlemesine göz yummuş olursunuz. İlaçların yan etkisine bağlı olan mide tahrişlerinde başka ilaçlarla mideyi de tedavi etmek ya da riskli vakalarda, tahriş oluşmadan önce koruyucu ilaçlar vermek mümkündür.

Tedavinizde yolunda gitmeyen bazı şeyler var. Doktor doktor gezmek yerine üniversite klinikleri gibi her türlü olanağı bulunan merkezlerden birine başvurmanızın daha doğru olduğu kanısındayım.

Yazarın Tüm Yazıları