Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Annem sık sık bayılıyor

Y.Ballı

Annenizin, zaman zaman fenalaşması ve kısa süreli şuurunu kaybetmesini hemen tansiyon düşüklüğüne bağlamak doğru değil.

Muhtemelen, mevcut olan koroner yetmezliği nedeniyle kalbinde ritm bozuklukları da ortaya çıkıyor, yaşlı ve damar sertliği olan birinde ritm bozukluğu nedeniyle, beyine kısa süreli de olsa kan gitmezse hastada geçici şuur kayıpları ortaya çıkabilir. Bu durumların kesin olarak ortaya konulabilmesi için Holter adı verilen sistemlerden yararlanılabilir. Bu sistem bele takılan küçük bir cihaz yardımıyla 24 saat süreyle kalp elektrosu takibi yapılmasını sağlamaktadır. Kişi gün boyu normal faaliyetlerini sürdürürken elektrosu banda kaydedilmekte ve daha sonra hangi saatte ne gibi sorunlar olduğu ortaya çıkmaktadır.

Bu aletin bir benzeri de tansiyon ölçümü için kullanılıyor. Alet 24 saat süreyle belirli aralıklarla otomatik olarak tansiyon ölçümü yapıyor, ertesi gün de bu sonuçlar ayrıntılı olarak inceleniyor.

Annenizdeki şuur kayıplarının tansiyona mı yoksa kalp ritmi düzensizliğine mi bağlı olduğunun anlaşılmasında bu gibi sistemlerden yararlanılabilir.

Testisimde şiş var

S.ARICI

Sol testisinizin üstünde yumak tarzında hissettiğiniz şişlik, tıp dilinde varikosel olarak adlandırılan, testis toplar damarlarının varisleşmesi olayıdır.

Varikosel çok ileri derecede ise testisin, sperm hücresi üretme yeteneğini olumsuz yönde etkileyerek kısırlığa neden olabilir. Ancak bu arada kısırlık ile cinsel güçsüzlüğün ayrı şeyler olduğunu da hatırlatmak istiyorum. Yani bir insan kısır olmasına, yani eşini hamile bırakacak durumda olmamasına rağmen çok başarılı bir cinsel yaşam sürebilir. Bu bilgiyi halk arasında zaman zaman ortaya çıkan karışıklıklar nedeniyle ekledim.

Siz, bir laboratuvara başvurarak spermiogram tahlili yaptırmalısınız. Eğer tahlil normal çıkarsa, varikoseli hiç sorun etmeyin. Eğer sperm sayı ve kalitesinde düşüklük varsa, bu durumu bir ameliyatla düzeltebilirsiniz.

İnsülin tedavisi gerekir

M.DÖKÜMCÜ

16 yaş gibi çok genç bir dönemde başlayan şeker hastalığı, tıp dilinde Tip 1 diabet olarak adlandırılır. Juvenil diabet olarak da anılan bu hastalıkta vücudun kendi insülinini yeterli miktarda üretme yeteneği bulunmaz. Bu nedenle mutlaka dışarıdan insülin kullanılması gerekir. Sizde uygun tedaviye geçilmesinde gecikildiği için, şeker hastalığının kontrol altında tutulmadığı zamanlarda ortaya çıkabilen sorunlar belirmeye başlamış.

Tip 1 diabet, çok daha titiz takibi gerektirir. İnsülin dozları çok iyi belirlenmeli, iğne yapılan yerler sürekli değiştirilmeli, ilacın tazeliği ve saklama koşulları sıkı kontrol edilmeli, hastalığın neden olabileceği ek sorunlar belirli aralıklarla kontnol edilmeli, yemek miktarları ve zamanı çok düzenli olmalıdır.

Bu konuda hizmet vermekte olan klinikler ve derneklerle bağlantıda kalmakta yarar var.

Yazarın Tüm Yazıları