Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Yeterli bilgi lütfen

Tekrar tekrar aynı şeyleri yazmak istemiyorum ama mecbur da kalıyorum. Sık sık, bana yazdığınız mektuplarda yeterli bilgi ile açık isim ve adres bulunmasını rica ediyor ve özel cevap veremediğim için özür diliyorum. Ancak bu ricam herhalde birçok okurumun gözünden kaçıyor. Özellikle e-mail gönderen okurlarım telgraf çeker gibi çok kısa notlar gönderiyor ve e-mail adresinin görülmesini yeterli sayıyorlar.

Size bir örnek mektubu aynen yayınlıyorum;

Merhaba Gündüz bey,

Köşenizi ilgiyle takip ediyorum. Size bir sorum olacak, beni aydınlatırsanız birkaç satırla çok memnun olacağım.

Eşim ve ben şu sıralar çocuk düşünüyoruz. Ancak eşimin kan grubu B Rh pozitif, benimkisi ise A Rh negatif. Acaba bu durumda kan uyuşmazlığı söz konusu olabilir mi? Kan uyuşmazlığı konusunda bilgi verir misiniz? Ne gibi önlemler alınabilir?

Saygılarımla.

Acaba bu mektuptaki 'eşim ve ben' ne ifade ediyor. İsim olsa cinsiyetini tahmin etme olanağım olacak, gerçi bazı isimler her iki cinste de kullanıyorsa da, bu isimlerin dışında olduğunda tahmin etme olanağı olabilir. Ayrıca isim ve adres yazılması konusu da belki biraz benim hassasiyetim. İsminin gazetede yayınlanmasını istemeyenlerin bu isteklerine titizlikle uyuyorum hatta sakınca olacağını düşündüğüm durumlarda okurum belirtmemiş olsa bile ben yayına almıyorum.

Ben bu hassaslığı gösterirken okurum bana güvenmiyorsa, benim vereceğim bilgilere de güvenmeyeceğini düşünüyor ve bu mektubu dikkate almıyorum. Böyle bir mektupla karşılaştığımda kan uyuşmazlığı ile ilgili tüm bilgileri yayınlayıp okura hangi bilgi lazımsa bunu içinden almasını sağlamak gerekiyor, bu da her zaman mümkün değil.

Size bir örnek daha;

Merhaba Sayın Tezmen,

Verdiğiniz bilgilerden dolayı size çok teşekkür ediyorum ve hemen soruma geçiyorum.

Sorum görüntü teknikleri ile ilgili; MR, tomografi, ultrasonografi, sintigrafi ve bunun gibi tekniklerin tam olarak nerelerde uygulandığı, kimlere uygulanmayacağı (yaş ve durum), olumsuz etkileri ve en çok tercih edileni hakkında beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Şimdiden teşekkürler.

Senem ÇIĞIL

Bu okurumun istediği bilgiler, altı yıllık tıp eğitimini tamamlamış doktorların TUS sınavını kazanarak başladıkları dört yıllık Radyoloji uzmanlık eğitiminin önemli bir kısmını oluşturuyor. Ben bu köşede çok özetini yayınlasam bile haftalarca aynı konuyu işlemem gerekiyor. Okuruma bunlar arasından gerekli olan, belki de bir cümlelik bilgi. Neyi istediğini tam olarak söylese de ben ona cevap versem olmaz mı?

Bu gibi örnekler her gün çok sayıda geliyor. Ben bunları bulmaca çözer gibi değerlendirmekle boğuşurken bir çok kişi de cevabı geciktiği için sitem ediyor.

Düzgün bir bilgi istiyorsanız, sorunuz da düzgün olsun lütfen.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları