Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Kilo almak istiyorum

Ben 20 yaşında, 1.70 cm boyunda ve 52 kiloda bir kızım. Çevrede herkes kilo vermeye çalışırken, ben kilo almak istiyorum. O kadar zayıfım ki inanın yaz gelsin istemiyorum. Zayıflığımı herkes görmesin diye inanın 8 yıldır denize girmiyorum. Bir arkadaşım var, ne yaptıysa 6 ay içinde 15 kilo aldı. Nasıl aldığını bana söylemiyor. Kullanmadığım vitamin kalmadı, hiçbiri ise yaramıyor. Lütfen bana yardımcı olun, artık böyle yaşamak istemiyorum.

l Ayça DİLER / İSTANBUL

20 yaşında ve 1.70 cm. boyunda bir genç kız için 52 kg ağırlığında olmak, değil utanılacak, gıpta edilecek bir durum. Yıllar içinde kaçınılmaz olarak kilo alacağınızı düşünürsek, kilo almak yerine bu kiloyu korumak çabası göstermeniz daha doğru olacak. Maalesef ülkemizde genç kızların çoğu yuvarlak hatlara sahip olmaya çalışıyorlar. Evlenip doğum yaptıktan sonra da panik içinde,zayıflama çareleri veya estetik ameliyat peşi koşturuyorlar. Siz zayıf değilsiniz. Biraz spor yaparak kemiklerinizi ve kaslarınızı güçlendirin, bu kilonuzu koruyun ve hemen plaja gidin ki zayıflama isteyen kişiler sizin gibi olma çabasına girsin.

Bebeğim sakat olmasın

Ben 32 yaşında, üniversite mezunu, 7 yıllık evli ve bir erkek evlat annesi bir kadınım. Eşim ve ben artık oğlumuz büyüdüğü için bir çocuğumuz daha olsun istedik. Ancak ben, her şeyi kendine dert edinen evhamlı bir kişiyim, hele bilmediğim konularda daha da endişeli oluyorum.

Hamilelik döneminin ve hatta yumurtanın oluşma döneminin ne derece önemli olduğunu biliyorum. Bu konuda çok kitaplar okudum ama bir uzman kadar bilgi edinmem mümkün değil. Örneğin bu ay, adetimin birinci gününden beri, şiddetli sayılacak şekilde nezle ve öksürük oldum. Ateşim yoktu, ilaç almadım. Bir de ıslak elle tuttuğum ütü fişini prize takarken elektrik çarptı. Şimdi, nezle, grip, elektrik çarpması derken, adetin birinci gününde gelecek ayın yumurtası oluşuyorsa, ve bu yumurta bozuk olursa diye bu ay da hamile kalmaya korktum. Bu konu belki çok önemli, belki de komik ama ne olur beni aydınlatın.

l H. O. / BURSA

Tedbir önemli ama, bu olay bir evham hastalığı haline gelirse, zarar vermeye başlar. Gerçekten de yarım bilgi insanın korkularını arttırır. Bunun tek yolu ilgilendiğiniz konuda, ciddi ve bilimsel kaynaklardan ayrıntılı ve sistemik bilgi edinmektir.

Hamilelik sırasında bazı hastalıklar ve ilaç kullanımları gerçekten bebeğe olumsuz etki gösterir. Ancak henüz hamile kalmadan, yumurtanın oluşmaya başladığı dönemde endişe etmek yersiz. Önemli olan hamileliğin ilk üç ayıdır. Bu dönem, hücrelerdeki bölünmenin çok hızlı olduğu ve organ taslaklarından organların oluşmaya başladığı süreyi kapsar. Bu dönemdeki etkiler, olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bir kere, ateşli de olsa her hastalığın zararlı olmadığını bilmekte yarar var. Öte yandan her ilaç, mutlaka zarar yapar diye bir kural da yok. Hatta bazı ilaçlar yararlı etki bile yapar. Hangi ilacın zararlı olacağını bilmesini herkesden bekleyemeyeceğimiz için, hamilelere, özellikle ilk üç ay içinde doktorlarına danışmadan ilaç kullanmamalarını tavsiye ediyoruz.

Her kadın zaman zaman grip ya da nezle olabilir, eğer bunun zararlı etkisi olsaydı, yeryüzündeki sağlıklı bebekler tek tük olurdu.

Öte yandan hafif elektrik çarpmasının zararı yok. Ancak hamileliğin ileri dönemlerinde, tüm vücudu etkileyen elektrik çarpmalarında, rahimde kasılmalara bağlı olarak düşükler ya da erken doğumlar olabilir.

Tedbir iyi ama sizdeki kadarı değil. Biraz telkinle bu evhamlarınızdan kurtulmaya çalışın.

Yazarın Tüm Yazıları