Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Prostat ameliyat edilmezse ne olur?

K. K. / Almanya

İdrara sık çıkma ve zaman zaman tam boşaltamama gibi şikayetlerle gittiğiniz doktor, ayrıntılı tetkiklerden sonra prostatınızın büyüdüğünü ve ameliyat olmanız gerektiğini söylemiş. Doktorunuzun yaptığı muayene ve tetkik sonuçları elimizde olmadığı için bu konuda kesin bir görüş belirtme olanağım yok. Ancak sizin aktardıklarınıza ve şikayetlerinize bakınca, bu ameliyatı geciktirmemeniz gerektiği düşüncesi ağır basıyor. Ağrı, sızı gibi şikayetleriniz olmadığı için ameliyat olmak istemediğinizi belirtiyorsunuz ama başka çareniz de yok.

Prostat bezi idrar kesesindeki idrarın dışarı boşalmasını sağlayan dış idrar yolunun (üretra), idrar kesesi (mesane) ile birleştiği yerde yer alan ve üretrayı çepeçevre saran kestane büyüklüğünde ve sadece erkeklerde bulunan bir organdır. Bu organı büyüten bir kitle oluştuğunda, üretra daraldığı için idrar akışı zorlaşır. İdrar zor aktığı gibi, mesane içinde belirli bir basınç oluşturacak miktara ulaşmadan da idrar yapmak mümkün olamaz. Bir miktar idrar yaptıktan sonra basınç düşecek, bunun üzerine üretra, mesane tamemen boşalmadan kapanacaktır. Böylece mesane içinde sürekli bir kalıntı ortaya çıkar. Prostat büyüdükçe, mesanedeki kalıntı da aynı oranda artar. Mesanedeki bekleyen idrarın iltihaplanması riski her zaman bulunmaktadır.

Böbreklere etkisi

Yukarıda, idrar kanalının açılması için, mesanede basıncın artması gerektiğini belirtmiştim. Prostat büyüdükçe bu basıncın daha da yüksek olacağı açıktır. Mesanede basınç arttıkça, böbreklerden mesaneye idrar taşıyan kanallardaki (üreter) ve daha sonra da böbrek havuzcuğundaki basınç da aynı oranda artacaktır. Bu durum böbrek havuzcuğunun, tıp dilinde hidronefroz denilen şekilde genişlemesine ve daha sonra da böbreklerin faaliyetinin durmasına yol açar. Böbreklerin görev yapamaması halinde, yaşamak mümkün değildir.

Bu anlattığım tablo prostatın iyi huylu büyümelerinde geçerlidir. Prostatın kanserleri de bulunmaktadır. Belirtileri çoğu zaman aynı olduğu için ihmale uğrayan kanserin, çok daha ciddi sorunlar yaratması söz konusu olmaktadır. Görüldüğü gibi her iki durumda da hastalığın ihmal edilmesi hayati tehlikeler yaratmaktadır. İdrar kanalından girilerek yapılan ameliyatlarda, ameliyat sonrası çok fazla bir sıkıntı olmadığı için, bu kadarcık bir sıkıntıdan kaçmak için daha büyük sorunlara aday olmak ya da yaşamınızı riske sokmak anlamsız. Doktorunuzun önerisine uyun ve ameliyatınızı yaptırın, ameliyat sonrası korkunuz yersiz.



Yazarın Tüm Yazıları