Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Probiyotik nedir? -2-

Bir bakterinin probiyotik etkisinden bahsedilebilmesi için bulunması gereken ilk özellik, bağırsağa kadar canlı olarak ulaşabilmesidir. Midedeki güçlü asitlere ve safra tuzlarına dayanıklı olup bağırsağa kadar canlı ulaşabilmeli ve de bağırsak içzarına yerleşip burada koloni oluşturabilmelidir. Şimdilerde üretilen klasik yoğurtlarda kullanılan maya bakterileri, streptococcus thermophilus ve lactobacillus bulgaricus, mide asitine dirençli olmadığı için bağırsaklara canlı ulaşamıyorlar ve bu nedenle probiyotik etkileri yok.

Probiyotik etkili laktobasiller bağırsağa ulaştıklarında içzara yerleşip koloniler oluşturuyor ve bir anlamda bağırsakların içzarını kaplıyorlar. Böylece, hastalık etkeni zararlı bakteriler bağırsağa yerleşme imkanını bulamıyor. Probiyotik bakteriler bağırsak hücrelerindeki bağışıklığı da birkaç ayrı mekanizmayla arttırıyor. Bağırsak hücrelerine ulaşmayı başaran zararlı bakteriler artmış olan bağışıklık nedeniyle vücut için zararlı olamadan tahrip ediliyor.

Probiyotik bakterilerin sindirim üzerinde de yararlı etkileri var. Özellikle, süt şekeri olan laktozun parçalanmasını sağlayıcı etki nedeniyle, süt ürünlerini sindirmekte zorluk çeken kişilerde olumlu etkiler gösterebiliyor. Sindirime yardımcı etkisi, özellikle proteinli gıdaların sindirilmesi sırasında ortaya çıkabilen ve çoğu karsinojen etkili olan toksinlerin oluşmasını da engelleyebiliyor. Birkaç çalışma sırasında, düzenli olarak probiyotik yoğurt tüketen kişilerin kanlarındaki kolesterol düzeylerinde de azalmalar görülmüş. Probiyotikler ilaç değil, düzenli olarak tüketildiklerinde sağlığı koruyan maddeler. Sağlığı korumak, hastalandıktan sonra tedaviye çalışmaktan çok daha doğru. Bunu beslenirken sağlamak da çok güzel. Hele kebaptan, ıspanağa kadar birçok yemeğe giren, ayran ile serinletici bir içecek olabilen, Türk mutfağının temel gıdalarından biri olan yoğurdun bize sağlık kazandırması çok önemli bir avantaj.

Dudaklarımda yaralar çıkıyor

Kenan / Ankara

Dudaklarınızda zaman zaman içi su dolu kabarcıklar halinde başlayan ve giderek yara haline dönüşen hastalık halk arasında ‘uçuk’ olarak anılan ‘herpes’, olmalı. Vücut direncinde azalma olduğu zaman ortaya çıkıp bir süre sonra tekrar kaybolur. Kesin teşhis için, hastalık oluştuğu zaman bir doktorun görmesinde yarar var. Teşhis kesinleşirse, belirtiler başlarken asiklovir içeren ilaçlar kullanılması, döküntünün artmasını önlediği gibi hastalık atağının çabuk iyileşmesini de sağlayabilir.

Yazarın Tüm Yazıları