Sabit hatta numara taşıma ‘sabit ücret’e takıldı

BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun cep telefonlarından sonra sabit hatlar için de numara taşımaya izin vermesine karşın, 5 aydır hayata geçirilemedi.

Haberin Devamı

1.5 yılda 13 milyon cep telefonu abonesi numarasını taşırken, bu sabit hatlarda sadece 163 aboneyle sınırlı kaldı. Yaygınlaşamamasının en önemli nedenini standart tarifelerde bu hatlara uygulanan 14 TL’lik sabit ücret oluşturuyor.

BİR buçuk yılda 13 milyon cep telefonu abonesinin daha cazip şartlar sunan diğer GSM operatörü kuruluşlara numaralarını taşıdığı Türkiye’de, aynı uygulama Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 5 ay önce aldığı karara karşın, sabit hatlarda bir türlü hayata geçirilemiyor. Türk Telekom’un sabit hat numaralarının alternatif operatör kuruluşlara kaydırılamamasının en önemli nedenini de standart tarifelerde bu hatlara uygulanan 14 TL’lik sabit ücret oluşturuyor. Sabit ücret uygulamasından vazgeçmek istemeyen Türk Telekom’un alternatif operatörlere toplu hat kiralama izni vermemesi, numara taşımada çifte faturalandırmaya yol açıyor. Bu da uygulamayı cazip olmaktan çıkarıyor.


Sadece 163 abone taşıdı


BTK, geçtiğimiz eylül ayında gerekli düzenlemeleri gerçekleştirerek, numara taşıma uygulamasını cep telefonlarından 16 milyon 800 bin abonesi bulunan sabit hatlara da kaydırdı. Ancak, yapılan düzenlemelerde bu hatlara uygulanan sabit ücretlerle ilgili herhangi bir yaptırımın söz konusu olmaması, numara taşımada çifte sabit ücret sorununu da beraberinde getirdi. Sabit hatlarda numara taşımayı cazip olmaktan çıkaran bu uygulama, 5 ayda numarasını taşıyan abone sayısının sadece 163’le sınırlı kalmasına yol açtı.

Haberin Devamı


Yüzde 30’luk indirim


Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, numara taşıma ile birlikte şehiriçi konuşma hizmetlerinin alternatif operatörler tarafından sağlanabilir hale gelmesi, cep telefonlarında olduğu gibi sabit hatlarda da rekabet ortamı yaratma beklentisinin oluşmasına neden olmuştu. Uygulamanın ilk etapta, konuşma ücretlerine yansıması ve faturalarda yüzde 20 ile yüzde 30 arasında değişen oranlarda indirimleri beraberinde getirmesi bekleniyordu. Numara taşıma uygulamasıyla birlikte alternatif operatörlerin şu anda yüzde 4 olan pazar paylarının önümüzdeki 4 yıl içinde yüzde 35’e, pazar hacimlerinin de 400 milyon dolardan 2 milyar dolara çıkartması hedefleniyordu. Ancak, sabit ücret sorunuyla bu uygulamanın tıkanması, alternatif operatörler arasında da hayal kırıklığı yaşattı.


Rekabet ortamı için düzenleme gerekiyor

NUMARA Taşınabilirliği Yönetmeliği’yle ruhsat sahibi olan alternatif işletmecilere yetki verildiğine dikkat çeken Koç.net Genel müdürü Mehmet Ali Akarca, “Buna karşın, Türk Telekom’la sorunlar çözülemediği için arabağlantılar bir türlü tamamlanamıyor. BTK’nın yaptığı düzenlemeler açık olmasına karşın, uygulamada sürekli sorun yaşanıyor. Bir an önce rekabet ortamını oluşturacak yeni düzenlemelerin yapılması gerekiyor” dedi.

 

Haberin Devamı

Faturanın teke düşmesi gerekiyor

DOĞAN Telekom Genel Müdür Fazıl Esen, çifte sabit ücret engeline dikkat çekerek, “Alternatif operatörler hizmet verecekse, faturayı da bu kurumlar düzenlemeli. Ancak Türk Telekom, sabit ücreti kendi tahsil edip, konuşma ücretinin faturalandırılmasını alternatif operatörlere bırakmak istiyor. Bu da çifte fatura düzenlenmesine yol açacak. Uygulamanın başarılı olabilmesi için faturanın tek olması gerekiyor” diye konuştu. 

Yazarın Tüm Yazıları