Risotto kurbanı efsane vali

ÜÇ yıl önceydi... Yaz mevsiminin başladığı günlerde Muğla yöresinde ılık, tatlı bir hava vardı... Muğla Valisi Temel Koçaklar, İçişleri Bakanı Osman Güneş’i, turistik bir otelin lokantasında ağırlıyordu.

Temel Koçaklar, Muğla’ya yeni tayin edilmişti. Daha önce 6 yıl Mardin Valiliği yapmış, tarihi kente görkemli eserler kazandırmıştı.
Bugün Mardin’e gitseniz ve Vali Temel Koçaklar’ı sorsanız, hemen herkesten “O bizim efsane valimizdir” cevabını alırsınız.
Temel Koçaklar, başarısı nedeniyle büyük bir turizm merkezi olan Muğla’ya tayin edilmişti.
İçişleri Bakanı Osman Güneş, Vali’nin davetinde yediği İtalyan usulü risottoyu çok beğendi:
“Vali Bey, bu yemek çok nefismiş... Nasıl yapıldığını öğrenmek isterim” dedi. Aşçıbaşı çağırıldı. Bakan Güneş “İyi anlat ki ben bunu evde de yaptırayım” dedi.
Aşçıbaşı başladı anlatmaya: “Risotto İtalyan pilavıdır efendim. Yapımında pirinç çok önemlidir. İtalya’nın kuzey kesimlerinde yetiştirilen arborio pirinci idealdir. Arborio bulamazsanız, yerine kırık pirinç kullanabilirsiniz.
Soğanın tereyağında kavrulmasından sonra pirinç konulur. Sonra et suyu ve şarap eklenir...”
Birden lokantaya yıldırım düştü sanki... Bakan Osman Güneş ansızın, bir yerine iğne batırılmış gibi zıpladı, “Dur, dur! Ne dedin sen?” diye haykırdı.
* * *
Aşçıbaşı şaşkın bir halde bakarken Bakan Bey gürledi:
“Şarap dedin, değil mi? Risottoya şarap mı koyuyorsunuz, ha?”
“Evet efendim... Yarım bardak beyaz şarap.”
Muğla Valisi Temel Koçaklar’a dönen İçişleri Bakanı’nın sesi salonda gümbür gümbür öttü:
“Vali Bey! Bana bunu yapmamalıydınız. Risotto yemeğinde şarap olduğunu neden söylemediniz?”
Vali şaşırmıştı, “Risottoya şarap katıldığını ben de sizin gibi şimdi öğrendim. Nereden bilebilirdim Bakan Bey?” diye cevap verdi.
Osman Güneş, öfkeli bir şekilde kalkıp gitti ve bir Bakan’a yakışmayan hareketle, ilk işi Vali Temel Koçaklar’ı görevden almak oldu.
Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Temel Koçaklar gibi başarılı bir valinin harcanmasına gönlü razı olmadığı için, onu Danıştay üyeliğine tayin etti.
* * *
Vali Koçaklar geçen hafta sonu, 4 yıl aradan sonra ilk defa Mardin’i ziyaret etti.
Fenerbahçe Kulübü İkinci Başkanı Mithat Yenigün, Mardin’in Midyat İlçesi’nde, turizme katkıda bulunmak için güzel bir butik bir otel açmıştı. “Kasr-ı Nehroz” adındaki şirin otelin açılışı nedeniyle TÜTAV Başkanı Kemal Baytaş, Cumhurbaşkanlığı eski Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, eski bakanlardan Işılay Saygın, yüksek yargı mensupları ve üst düzey bürokratlarla birlikte Temel Koçaklar da Mardin’e gitti.
Güneydoğu’nun günlük tek bölge gazetesi olan “İlkhaber Gazetesi” haberi muhabirleri Adnan Avuka imzasıyla bakınız nasıl verdi?
“Temel Koçaklar, Mardin’de krallar gibi karşılandı.
Mardin eski Valisi Koçaklar, dün havaalanında, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Yılmaz, sivil toplum kuruluşları ve halk tarafından davul-zurna eşliğinde, çiçeklerle ve büyük bir coşkuyla karşılandı.”
Hey gidi dünya... Mardin halkı 4 yıl aradan sonra, eski valilerini sevgiyle bağrına bastı. Peki, onu harcayan eski İçişleri Bakanı Osman Güneş siyasette ne oldu? Kocaman bir hiç!
Yazarın Tüm Yazıları