PKK artık siyasal bir örgüt

“PKK aktivist”. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, PKK’yı artık böyle tanımlıyor. Konu Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na soruluyor. Davutoğlu, “Avrupa Konseyi’nin PKK’yi terörist olarak tanımlamaktan vazgeçmediğini” söylüyor.

Haberin Devamı

Davutoğlu yanılıyor. Bilimsel ve pratik açıdan bakarsak...
“Aktivist” herhangi bir alanda “aktif” olan, sadece söylemekle vakit geçirmeyen, bizzat ve fiilen bir şeyler yapan anlamında. “Sosyal aktivist” ya da “politik aktivist” türleri var.
Herhangi bir alanda, yasalar çerçevesinde aktif olan, eylem yapan kişi ya da kuruluş anlamına geliyor. Aktivisti teröristten ayıran, bu yasal zırh.
Avrupa Konseyi aktivist diyerek, PKK’yı terörist saymaktan vazgeçiyor, PKK’nın yasalar çerçevesinde eylem yaptığını söylüyor. Yasalar çerçevesinde adam öldürmek, insanları kaçırmak, hepsi yasalar çerçevesinde. İyi mi?
Bu yeni tanımla birlikte, PKK artık “siyasal muhatap” oluyor. Avrupa Konseyi tanımlaması bunun hukuksal kılıfını yaratmış oluyor.
Birkaç gün önce BDP de benzer bir isteği gündeme getiriyor, uluslararası kurumların PKK’yı terör örgütü olarak tanımlamasından vazgeçmesini diliyor. Zaten Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde bu yönde önergeyi veren bir BDP milletvekili. Avrupa Konseyi, BDP’nin isteğini yerine getiriyor.
Konsey’in kararı içerideki süreçle birebir uyumlu.

Haberin Devamı

Özel hayat spotlara teslim

KISACA, Böcek Komisyonu, telefon dinlemelerini araştıran Meclis’teki komisyon. Önceki gün bir AVM’ye gidiyor. AVM’de her yerde kamera var. Orayı yönetenler hırsız ve kapkaççılığı önlemek amacıyla, her yere kamera konulduğunu söylüyor.
Bir metro baskını sonrasında, İngiltere’de her yere kamera konuyor. Diyelim ki, lokantada yemek yerken, eşinizle dostunuzla sohbet ederken dudak hareketleri dahil, her şey kontrol altında. Dudak okuması üzerinden ne konuşulduğu da ortaya çıkıyor. “Demokrasinin beşiği” denilen İngiltere’de özel hayat sizlere ömür.
Buna karşılık, Almanya’da tam tersine. Alman Anayasa Mahkemesi şu sıralarda demokrasinin kalesi durumunda. Özel hayat, ifade ve düşünce özgürlüğü, temel haklar ve özgürlükler konusunda dünyaya örnek kararlar veriyor, tavır sergiliyor. Alman Anayasa Mahkemesi kararı sonucu, Almanya’da kameralara yasak geliyor.

BİZDEKİ DURUM

Böcek Komisyonu üyelerinden CHP’li Erdal Aksünger’e göre, “bizde emniyet kameralara meraklı”.
Özel kurumların, örneğin AVM ya da benzeri işyerlerinin kamera görüntülerini emniyet zaman zaman istiyor. Ayrıca, kendisinin de kullandığı kamera sayısı ve yeri epey fazla.
Emniyet kamera görüntülerini topluyor. Daha sonra bunları mahkemeye kanıt olarak sunuyor.
Erdal Aksünger bu fiili durumu hazırlanacak rapora yansıtma kararında. “Bunlar özel hayatın gizliliğini açıkça ihlaldir” diyor. Böcek Komisyonu söz konusu ihlalin önlenmesi açısından, bir yasa taslağı çalışması üzerinde duruyor.
Ne kadar tatsız, özel hayatınız akla gelebilecek her türlü ayrıntılarıyla başkalarının önünde. Bir zamanların fiction filmleri günümüzde gerçeğe dönüşüyor.

Yazarın Tüm Yazıları