P Dünya Sanatı Dergisi 12 yaşında

P Dünya Sanatı Dergisi, pazartesi akşamı bir kokteylle 12. yaşını kutladı.

Bahar sayısının ilgi çekici dosyası; Otomobil ve Sanat başlığını taşıyor.

Okurlara, sanatseverlere gönderilen davetiyelerin altında iki ad vardı:

Sahibi: Raffi Portakal.

Yayın Yönetmeni ve Sorumlu Yazıişleri Müdürü: Celál Üster.

Raffi Portakal,
dergiyi çıkarma düşüncesinin nasıl doğduğunu, derginin yayınlanmasının nasıl gerçekleştiğini, kimlerle konuşarak sonuca vardıklarını şöyle anlattı bana: "P Dünya Sanatı Dergisi’ni (o zamanki adıyla P Kültür Sanat Antika Dergisi) çıkarma fikri yirmi yıl önce doğdu. Ama o günlerin konjonktüründe dergiyi yayımlamayı erken buldum. İlk toplantıları Gürol Sözen ve grafik tasarımcımız Erkal Yavi’yle beraber yaptık. 1996 yılında dergiyi yayımlamaya karar verdim. Sevgili Ferit Edgü’yle fikir alışverişinde bulunduk. O da derginin yayımlanması fikrine destek verince derginin çatısını kurmaya, yolunu çizmeye başladık. O sıralar Cumhuriyet Gazetesi’ndeki görevinden yeni ayrılmış olan Celál Üster’e derginin yayın yönetmeni olmasını önerdim. Kendisi çağrımı kabul etti ve birlikte bir kadro oluşturmaya başladık.

Doğrusu, bu dergi beni çok cezbetmişti. Sanatsever okurlarımızdan da övgü dolu mektuplar alıyorduk. Biraz da bundan cesaret alarak 1999’da P’nin İngilizcesini yayımlamaya başladık. İngilizce sayılarımız Metropolitan (New York) ve Louvre (Paris) müzelerinin kitabevlerinde satılmakta ve büyük ilgi gördü ve hálá da görüyor.

Dergi Ferit Edgü’nün virtüözlüğüyle giderek kendi yolunu buldu. Dergiye bütün ruhu veren baştan itibaren Ferit Edgü oldu. Son dört yıldır Ahsen Erdoğan dergimizin editörlüğünde dergimize yeni bir dinamizm getirdi. Her konuda farklı bir kavramı ele alan, doğudan batıya, tarihöncesinden bugüne, Osmanlı’dan Japonya’ya, Hıristiyanlık’tan İslám’a dek her coğrafyadan, kültürden ve uygarlıktan o kavramı işlemiş sanat yapıtlarına yer veren bir dergi çıktı ortaya.

Her sayımızda bir temanın sanattaki yansımalarını ve sanattaki önemli unsurları tema seçtik. Aklıma ilk anda Mimar Sinan, Bizans, Yirminci Yüzyıl Sanatı, Boğaziçi, Tıp, Kitap ve Şarap temalı sayılar geliyor..."


* * *

DERGİDE yalnız Türk yazarları yazmadı, yurtdışında çalışan konunun uzmanları da bu dergiye yazdı.

Dergi P Kitaplığı adıyla kitaplar da yayımladı:

Demir Özlü - "Paris Güncesi", S. N. Behrman - "Antikacıların Piri Duveen", Ferit Edgü - "Dağ Şiirleri", Michele Haddad - "Şerif Paşa", Ahmet Erol - "Yıkıldık Ey İstanbul", Mayda Saris - "Bir İstanbul Ressamı Mıgırdiç Civanyan".

Otomobil ve Sanat’ın ilk yazısı, Bir Sanat Eseri Olarak Otomobil’i okuduğunuzda teknoloji ile sanatın nasıl sarmaş dolaş olduğunu görürsünüz.

İçerden Araba Geçen Resimler - "Yaya Diye Bir Şey Kalmadı Artık", Adalet Ağaoğlu’nun Fikrimin İnce Gülü’nden seçmeler eşliğinde Türk sanatçılarının yapıtlarını izleyeceksiniz.

Dergi, Türkiye ve dünyadan önemli sanat haberlerini de içeriyor, ayrıca dosya konularıyla çok önemli konularda ayrıntılı, derinlemesine bilgi veriyor.

* * *

P Dünya Sanatı Dergisi’ne uzun bir yayın yaşamı diliyorum. İşlevi, önemi büyük bir dergi.
Yazarın Tüm Yazıları