Özelleştirme 2011’de daha da hızlanacak

KÜRESEL kriz nedeniyle oluşan ortam özelleştirmeye hareketine yaramış gözüküyor. Özelleştirme İdaresi’nin 2010 yılında, şimdiye kadar yaptığı, satışların toplamı 11 milyar doları bulmuş. Bu rakamın artması bekleniyor çünkü Kasım ayının sonuna doğru, 3 elektrik dağıtım ihalesinde daha teklifler alınacak. Büyük ihtimalle bu ihaleler de sonuçlanıp, bu rakam çok daha büyük olacaktır.

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, bu yılki rakamın çok yüksek olacağını ama 2011 yılında bu rakamın bile üzerine çıkmaya çalıştıklarını söyledi. Mevcut koşullar devam ettiği takdirde gelecek yıl çok daha büyük özelleştirme rakamına ulaşabileceklerini kaydeden Aksu, bence haklı çıkabilir.
Çünkü 2 bin kilometre otoyol ve 2 boğaz köprüsünün satışı da dün resmi gazetede yayımlanan Özelleştirme Yüksek kurulu (ÖYK) kararıyla birlikte başlamış bulunuyor. Bu yılın sonuna kadar ihale ilanına çıkılacak. Dolayısıyla önümüzdeki yılın bence ilk çeyreğinde, bu satışlar daha doğrusu gerekli ihale gerçekleşebilir gibi gözüküyor.
Bu satış bile tek başına, özelleştirme rakamlarına büyük katkı yapacaktır. Yanısıra büyük doğalgaz dağıtımı satış ihalelerinin de 2011 yılına kaldığını göz önünde tuttuğumuzda, gelecek yılın rekor yılı olmaması için, en azından şimdilik, bir neden görünmüyor.
Bu büyük özelleştirme rakamlarına karşılık, Özelleştirme İdaresi bu yıl şimdiye kadar Maliye’ye, yani bütçeye 3.2 milyar TL aktarmış bulunuyor. Başkan Vekili Ahmet Aksu, aktarılacak toplam kaynak konusunda kesin bir rakam vermekten kaçınıyor. Ancak edindiğim izlenim yılsonuna kadar bütçeye önemli ek katkıların devam edeceği yönünde.
Bu kadar satışa rağmen tahsilat rakamının nispeten düşük olmasının nedeni ise açık. Satış işlemi daha doğrusu ihaleler tamamlanıyor ama satışın kesinleşmesi ve ardından paranın ödenmesine başlanması belli bir süre alıyor.
Dolayısıyla bu yılki satışların parasının büyük bölümünün, tabi ki yapılacak taksitlere de bağlı olarak, önümüzdeki yıla sarkacağı için, 2011’de gelir rakamı da çok daha büyük olacak.
SEKTÖREL ÖZELLEŞTİRME
15 yıldır idare’de uzman olarak çalışan ve 1,5 yıldır vekaleten bu görevi sürdüren Ahmet Aksu, konusuna hakim bir bürokrat. En çok sevindiği konuların başında ise şimdiye kadar münferit işletme ve şirketler özelleştirilirken, bu yıl artık sektörel özelleştirmelere girilmiş olması. Bunun başında da enerji sektörü geliyor. Gerçekten de bu yıl yapılan özelleştirmelerle tüm enerji sektörünün uzun zamandır konuşulup da yapılamayan liberalizasyon sürecine başlanmış durumda. Elbette daha alınacak çok yol var ama artık girilen bu yoldan geri dönüş de bulunmuyor. Ahmet Aksu, elektrik dağıtımı ihaleleri sonrası yapılan “fiyatların artacağı” eleştirilerinin yanlış olduğunu, çünkü elektrik fiyatı içinde dağıtımın payının ancak yüzde 12 olduğunu söyledi. Elektrik dağıtımının yanında üretimin de özelleştirilmesi ile gerçek rekabetin oluşacağını belirten Aksu, dolayısıyla uzun dönemde elektrik fiyatlarında indirimin bile gündeme geleceğini söyledi. İdare Başkan vekili Aksu, yapılan satışlarda elde edilen gelirden çok, ileriye dönük piyasalaşma sürecinin oturtulmasının önemli olduğunu, buna ek olarak örneğin TEDAŞ’ın yıllık 1 milyar TL’lik zararından devletin kurtulduğunu söylüyor.
Enerji yanında örneğin şeker sektöründe de özelleştirme başladı ama 1,5 yıldır yargı süreci tamamlanamadığı için adım atılamıyor.
İaresi’nin bu yılki atağında ilgili Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bu konuya inanmış olması, küresel fon akımları ve başta Ahmet Aksu olmak üzere, İdare’nin birikimli uzmanlığının elbette büyük payı var. Umarım bu başarı da siyasete kurban edilmez.
Yazarın Tüm Yazıları