Özel günlerin simgeleri

Kandillerin vazgeçilmez simgesidir, her pastanenin vitrininde paket paket gördüğümüz kandil simidi. Özellikle çocuklar bayılırlar, bu simitlere.

Haberin Devamı

Nasıl bizim kandil günlerimizde kandil simidi yemek adetse, Hıristiyan ve Musevilerde de paskalya çöreği denen bir çöreğin yapılıp yenmesi adettir. Bu çörek fırında pişen ve çeşitli şekillerde olan hafif tatlı bir çörektir.

Zeytinyağlı patlıcan imam bayıldı

YAPILIŞI: Patlıcanları çizgili formda soyup saplarını kesip atın. Sapların patlıcanlarla birleştiği noktadaki parçalarını bıçakla koparın. Patlıcanları geniş bir kaba yanyana ve üst üste yerleştirip üzerine 15-20 su bardağı su ve 1 yemek kaşığı tuz ekleyin. Patlıcanları, acı suyunun çıkması için, bu suda  20-30 dakika bekletin. Beklettiğiniz patlıcanları yıkayıp süzdükten sonra,  kağıt havluyla kurulayın. Diğer taraftan, yarım su bardağı sıvıyağı geniş bir tavada kızdırın. Patlıcanları kızgın yağda, çevire çevire yumuşayıncaya kadar kızartıp çıkarın ve kağıt peçete serdiğiniz bir tabağa yerleştirin. Kuru soğanları incecik yarım halkalar halinde doğrayın.

Sarmısakları soyun, biberlerin saplarını ayıklayıp ince halkalar halinde dilimleyin. Domatesleri de soyup, tavla zarı formunda doğrayın. Zeytinyağı ve soğanları orta boy bir tencereye aktarıp sarmısakları da bütün olarak ekledikten sonra orta  ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5 dakika kavurun. Üzerine yeşil biberleri, tuz, karabiber, ve tozşekeri ilave edip 5 dakika daha kavurun. Son olarak, domatesleri ilave edip 5 dakika daha pişirdikten sonra  ocaktan alın. Patlıcanları fırın tepsisine yanyana  dizip ortalarını bıçakla yardıktan sonra elinizle içlerini açın.  Hazırladığınız soğanlı harcı patlıcanların içlerine doldurup 2 su bardağı su ekleyin. 175 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika pişirip çıkardıktan sonra  ılık halde servis yapın.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

· 6-8 adet orta boy kemer patlıcan
· ½ su bardağı sıvıyağ
İç harcı için;
· 5 adet orta boy kuru soğan
· 15-18 diş sarmısak
· 5 yemek kaşığı zeytinyağı
· 2 adet çarliston biber
· 2 adet orta boy domates
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 yemek kaşığı tepeleme tozşeker
· 1 demet maydanoz

Patatesli salata tifani

Haberin Devamı

YAPILIŞI: Patatesleri kabuklarıyla beraber tencereye koyduktan sonra iyice yumuşayıncaya kadar haşlayıp soyun. Patatesleri ortadan ikiye bölüp halka halka dilimleyin ve derin bir kaba yerleştirin. Makarnayı kaynayan suyun içinde 8-10 dakika haşlayıp süzün ve patateslerin üzerine ekleyin. Üzerine ayıklayıp ince ince doğradığınız maydanoz ve taze naneyi ilave edin. Konserve kuşkonmazları süzüp 2-3 santim eninde parçalar elde edecek şekilde doğrayın ve malzemelerin üzerine aktarın. Hardal ve limon suyunu derin bir kapta çatalla iyice çırpın. Zeytinyağı ve ılık suyu da azar azar ilave ederek çırpmaya devam edin. Tuz ve kırmızı biberi de kattıktan sonra tekrar karıştırın. Hazırladığınız bu sosu salatanın üzerine gezdirip iyice karıştırın. Üzerini mozzarella dilimleriyle süsleyip servise sunun. İsterseniz salatanın üzerine kiraz domates de ekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

· 4 adet orta boy patates
· 1 su bardağı dolusu makarna (Midye ya da penne makarna kullanmanızı tavsiye ederim.)
· 1 demet maydanoz
· 1 demet taze nane
· 5-6 adet konserve kuşkonmaz
· 100 gr mozzarelle peyniri (yaklaşık 2 top)
Sos için;
· 2 çay kaşığı dolusu light mayonez
· 2 çay kaşığı dolusu hardal
· 1 adet limonun suyu
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan ılık su
· 2 çay kaşığı tuz, kırmızı toz biber

Yazarın Tüm Yazıları