Onu da keneden korumak lazım

Hayvanların kanıyla beslenen keneler, özellikle evcil hayvanlarda birçok rahatsızlığa ve ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor.

Bu mevsimde çoğalan parazitler önlem alınmazsa ölümle sonuçlanan hastalıklara bile neden oluyor. Üstelik kene, aynı evi paylaştığınız kedi veya köpeğinizden size de geçebilir.

Sıcak havalarla birlikte evcil hayvanlar için kene tehdidi arttı. 20 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda üreme faaliyetini artıran bu parazit için park, bahçe, piknik alanları ve kırlar ideal alanlar. Veteriner Hekim Ali Daşkın, bahar ve yaz aylarında gelen şikayetlerin arttığını söylüyor: "Özellikle Bodrum, Marmaris, Datça gibi yazlık mekanlardan dönenlerin hayvanlarında belirtiler fazla. Şimdi önlem almanın tam vakti".

Keneler vücutlarında yaşayacakları canlıları pek ayırt etmiyor. Parazit ilk fırsatta evcil hayvanın vücudunda en uygun bulduğu bölgeye yerleşerek yaşamını sürdürebilmek için kan emmeye başlıyor. Fakat daha çok köpekleri tercih ettikleri söyleniyor.

İLK BELİRTİLER: KAŞINTI VE ATEŞ

İnsan ve evcil hayvanlara yerleşen kenenin belirtileri hemen hemen aynı. İlk belirti kaşıntı. Fakat parazitler genellikle hayvanların kaşınırken ulaşamayacağı kulak içi ya da ense gibi bölgelere yerleşiyor. Kaşınarak rahatlayamayan hayvanın rahatsızlıkları artarak devam ediyor. En fazla bir hafta içinde ateşlenme görünüyor. Sebepsiz durgunluklar, sürekli yatma isteği ve iştahsızlık ardından geliyor. Veteriner Hekim Ali Daşkın, "Hayvana geçmesinden şüphelendiğimiz hastalıkların başında ’Lyme’ geliyor. Bu bir tür parazitel hastalık. Sonucu ölüme kadar varabilir" diyor.

Keneler hayvanın üstünde çoğalarak yumurtalarını da bırakabiliyor. Bu süreç ısı ve nemle alakalı olarak ortalama bir hafta sürüyor. Bu yüzden kısa sürede parazitin varlığını anlamak çok önemli. Veteriner müdahalesinden sonra hayvanınız 48 saat içinde vücuda bırakılan yumurtalardan da kurtuluyor. Ayrıca kenelerin evcil hayvandan size geçme olasılığı da var. Bu yüzden hayvanınızı sık sık kontrol edip önlemlerinizi doğru almaya dikkat edin.

ELLE TEMAS ETMEYİN

Hayvanınızın vücudunda keneyle karşılaşırsanız panik olmadan uymanız gereken bazı kurallar var. Yapışmamış olanları elinizle temas etmeyecek bir şekilde alın. Öldürme sırasında da elle temastan kaçının. Yapışmış keneleri daha dikkatle çıkarın. Bir pensle sıkıca tutun. Sağa sola çevirerek çivi çeker gibi kendini bırakıncaya kadar çekin. Keneyi ezmeyin, yakmayın veya havasız bırakarak boğmaya çalışmayın. Bu işlemler onun, taşıdığı enfeksiyonu yaymasına neden olabilir. Hemen veterinere başvurmayı unutmayın.

ALMANIZ GEREKEN ÖNLEMLER

Spot-on ismi verilen damlatma solüsyonlarından kullanabilirsiniz. Enseden başlayarak kuyruğa kadar damlatılıyor. Deri altındaki yağ tabakalarında toplanıp kenenin hayvanın vücudunda barınmasına engel oluyor. Herhangi bir ısırmada parazitin ölmesini sağlıyor. Uygulamada sırt bölgesinde en az dört noktaya damlatmak gerekiyor.

Sprey ilaçlar evcil hayvanınızın üzerine parfüm gibi sıkılarak kullanılabiliyor. İlaçlardan bazıları yaşları küçük hayvanlarda kokuları yüzünden baygınlık veya nefes alma güçlüklerine neden olabiliyor.

Uygulamadan sonra 24 saat kedi ya da köpeğinizi yıkamayın. Uygulama yerlerine elinizle temas etmeyin. Düzenli uygulama çok önemli.

Kene tasmaları takmayı unutmayın. Etki mekanizması koku yaymasıyla gerçekleşiyor. Özellikle boyun bölgesini koruyor. Ama ayak ve gövdede etkisi çok güçlü olmuyor.

20 derece hava sıcaklığının üzerindeki yazlık mekanlarda bu önlemlerden biriyle yetinmeyin. Tasmanızın yanında mutlaka sprey veya solüsyon tercih edin.

Birden fazla evcil hayvanınız varsa uygulamalarınızı sıklaştırın.

Gezdirmeye çıkardığımız hayvanlara hakim olmak oldukça zor. Ama tehlikeyi düşünerek riskin yüksek olduğu yeşillik alanlardan uzak durmaya çalışın. 4-6 saat gezen hayvanınızı döndükten sonra dikkatlice tarayın. Bu şekilde kenelerin vücuda yapışmasını önleyebilirsiniz.

Her gezintinin ardından köpeğinizin kulak etrafını, kulak içini, boyun bölgesini ve patilerinin parmak aralarını kontrol edin.

Evcil hayvanınızı pansiyon, köpek oteli ya da eğitime bırakmadan önce ve sonra önlemlerinizi gözden geçirin. Hakan GENCE

Kafes kuşlarında gaga ve ayak uyuzu

Özellikle muhabbet kuşları ve kanaryalarda çok sık karşılaştığımız paraziter deri hastalıklarından birisi de gaga ve ayak uyuzu. Hastalık genellikle knemidokoptes uyuz etkenlerinin doğrudan temasla hasta kuşlardan veya enfekte kafes ortamından alınmasıyla ortaya çıkıyor. Bağışıklık sistemindeki zayıflıklar ve stres ortamı hastalığın ortaya çıkmasını ve belirtilerini hızlandırabiliyor.

Hastalığın en önemli belirtisi başta gaga, tırnak ve ayaklar olmak üzere kafes kuşlarında tüy bulunmayan deri bölgelerinde beyaz veya gri renk kabuklu, kabarık ve kalın bir tabaka oluşması. Hastalığın ilerlemesiyle tüylerde dökülme, iştahsızlık, bitkinlik ve sürekli uyuma gibi şiddetli hastalık belirtileri de gözlenebilir. Hastalığın şiddetlendiği durumlarda gaganın yapısında şekil bozuklukları ortaya çıkabilir. Benzer bozukluklar tırnaklarda da gözlenir.

Hastalığın teşhis edilmesi için yukarıda saydığımız belirtilerin görülmesinin yanı sıra derideki kabuklu bölgelerden alınan doku örnekleri mikroskopik ortamda incelenir.

Tedavi için, hastalığa yol açan uyuz etkenine karşı etkili ilaçların pomat, damla ve enjeksiyon gibi yollarla veteriner hekiminiz tarafından önerildiği şekilde uygulanması gerekir. Uygun ilaçlarla tedavisi mümkün bir hastalıktır.

Hastalıktan korunmada kafes ortamının temizliği ve hijyeni son derece önemlidir.

Pako pano

Tekir oğlan 2.5 aylık. Aşıları yapıldı, uslu sakin bir bebek. Kucaklanıp yuvasına gitmek için bekliyor. Tel: (216) 384 51 65.

Yumoş, gençlik hastalığından dolayı felçli. İki yaşında bir erkek köpek. Ancak özel arabasının yardımıyla yürüyebiliyor. Yumoş’a yazın Ebru Elgoç bakıyor ama kışın İstanbul’da bakacak birilerine ihtiyacı var. Yardım etmek isterseniz Tel: (533) 698 17 73.

Bu bebek de Ankara’da sokakta bulunmuş. Adı Perçem, yaklaşık 2.5 aylık. Perçem’i yanınıza almak isterseniz Ceyda Bal Dabanca’yı arayabilirsiniz. Tel: (505) 667 47 72.

Annesiz 1.5 aylık şirin bebeğe ve kardeşlerine yuva arıyoruz. Onların da sıcak bir yuvası olmasını istiyoruz. (216) 384 51 65

Fotoğraftaki dalmaçyalı iki yaşında ve erkek. Sahibi barınağa bırakıp gitmiş. Şu anda Diyarbakır’da. Kendine yeni bir sahip arıyor. İlgilenenler Sevgi Ekmekçiler’i arayabilir. Tel: (533) 496 86 40.

Bu yavru köpeği Andree Coşkun, Ankara’da sokakta bulmuş. Şu anda Veteriner Tıp Merkezi’nde kalıyor. Ona bir yuva vermek isterseniz (312) 437 06 06 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları