Önce seyahat sigortası, sonra vize

Vize kuyruklarındakiler, Schengen ülkeleri için 1 Haziran’dan bu yana talep edilen ‘seyahat sağlık sigortası’na henüz alışamadı. Her şirketin sigortasının kabul edilmemesi ve poliçelere asgari limit konulması sorunlara neden oluyor.

Vize kuyruklarındakileri canından bezdiren prosedürlere 1 Haziran’dan bu yana Schengen ülkeleri için zorunlu sağlık sigortası eklendi. İstenen sigortanın konsolosluklar tarafından kabul edilen firmalarca yapılması ve limitinin 30 bin euro’nun üstünde olması gerekiyor.

Seyahat sağlık sigortalarını sadece acil durumlarda kullanmak mümkün. Sigorta yaptıran kişilerin elindeki belgeye güvenip, ‘Gelmişken kalbimi doktora göstereyim’ deme şansı yok. Kaza sonucu ya da ani yaşanan sorunlarda, vefatta, cenaze nakil işlemlerinde geçerli hale geliyor. Seyahat sağlık sigortası işlemlerinin vize başvurusu öncesinde tamamlanması isteniyor. Bunun için önceliklere konsolosluklardan hangi şirketlerin sigortasının kabul edildiğini öğrenmekte yarar var.

Sigorta şirketlerine ödenen ücret seyahat süresine göre değişiyor. Sigorta şirketlerinden sadece birinin güvencesi (HCT- Hubertus Clausius Sigorta ve Reasürans Brokerliği) Türkiye’den resmi çıkış anından başlayıp resmi giriş anına kadar tüm seyahati kapsıyor. Diğerleri vizede belirtilen tarih aralıklarında geçerli. Konsolosluklardan vize alınamaması halinde, sigorta şirketlerinin büyük çoğunluğu sigorta ücretini geri ödemiyor.

Bazı firmaların seyahat sağlık sigortası ücretleri

Axa Oyak: Bir aylık 50,7 euro, 45 günlük 72,6 euro, üç aylık 145,3 euro. (Tutarın karşılanması için hasar bedelinin 75 Euro ve üstü olması gerekiyor.)

Koç Allianz: Bir aylık 48 euro, 45 günlük 114 euro, üç aylık 152 euro, altı aylık 114 euro. (15 gün-30 gün arasında poliçe yaptıranlarda 250 euro ya da üstündeki hasar karşılanıyor. İki ay ve sonrası için tutar 500 euro’yu aşarsa ödüyor.)

HCT: Bir aylık 40 euro, 45 günlük 72 euro, üç aylık 108 euro, aylık 216 euro. (Hasar muafiyeti yok. Tüm zarar karşılanıyor.)

İsviçre Hayat: Bir aylık 49,5 euro, 45 günlük 72 euro, üç aylık 128 euro, altı aylık 273 euro. (Muafiyeti yok. Tutarın tümünü karşılıyor.

Aksigorta: Bir aylık 51 euro, 45 günlük 76,5 euro, üç aylık 153 euro, altı aylık 306 euro. (Muafiyeti yok. Tutarın tümü karşılanıyor.)
Yazarın Tüm Yazıları