Önce diş hekimi, sonra seyahat

Şu veya bu nedenle yurtdışına çıkacaksanız önce bir diş hekiminize görünün, ağzınızdaki sorunları halledin, sonra seyahate gidin.

Oralarda diş hekimi bulamazsınız diye söylemiyorum bunu. Özellikte Avrupa ülkeleri ve ABD’de ağız ve dişsağlığı hizmetleri Türkiye’ye göre oldukça pahalı.

Diş Hekimi Mehmet Zahid Kazandı, ağız ve dişsağlığını korumada ideal olanın 6 ayda bir diş hekimine görünmek olduğunu söylüyor. Bu rutin kontroller sizin göremeyeceğiniz sorunların büyümeden yakalanmasına ve tedavisine olanak verir. Kazandı, “Bilmediğiniz bir ülkede doğru doktoru bulmak hem zahmetli hem de maliyetli olacaktır. Halbuki seyahatten önce kontrol için yarım saat ayırmak bile yetebilir” diyor. Kazandı seyahat edenlere ağız ve diş sağlıkları için aşağıdaki önerilerde bulunuyor:

Ağız bakımını tatilde de ihmal etmeyin: Ağız ve diş bakımını düzenli yapmak ağız hijyeni için oldukça önemli. Düzenli fırçalanmayan dişlerde çürükler, diş etlerinde rahatsızlıklar başta olmak üzere bir çok sorun gelişebilir. Bunu engellemek için tatildeyken de günde iki kez dişlerinizi fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı ihmal etmeyin. Diş fırçanızı ya da diş macununuzu unutmuş olsanız bile en kısa zamanda yenisini temin edin. Unutmayın ki orada dişleriniz yüzünden çekeceğiniz bir sıkıntı bir diş fırçasından çok daha maliyetli olur. Çekeceğiniz ağrı da tatilinizi çekilmez hale getirir.

DİŞLE FINDIK KIRMAYIN

Mutlaka su tüketin: Yurt dışına yapılan seyahatlerde genellikle günün çoğu şehir gezilerek geçirilir. Bu esnada da diş fırçalamak pek akla gelmez. Yemekten sonra içilen bir bardak suyla yemek parçalarını ağzınızdan uzaklaştırabilirsiniz. Ağzınızdaki asidik ortamı nötrleyebilirsiniz.

Sert yiyeceklerden uzak durun: Bir çoğumuzun yerken büyük keyif aldığı fındık, fıstık gibi besinlerin kabuklarını dişlerinizle kırmayın. Dişlerinizin ya da dişlerinizdeki dolguların, porselen kaplamaların kırılmasına neden olabilecek bu davranış tatildeyken size zor anlar yaşatabilir.

Acil durumları ertelemeyin: Yurt dışında olduğunuz sürede acil durumlarla karşılaşabilirsiniz. Dişiniz kırılabilir, yerinden çıkabilir ya da aniden bir diş ağrısı başlayabilir. Bu gibi durumlarda fazla zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurun. Mümkünse Türkiye’deki diş hekiminizi de arayın.

ÇIKAN DİŞİ SÜTE KOYUN

Dişiniz ağrırsa: Ağrıyan diş üzerinde ve dişlerin arasında bulunan gıda birikintileri, diş fırçası ve diş ipi kullanılarak temizlenmeli. Bir miktar tuzlu suyla ağız çalkalanabilir. Gıda birikintilerini uzaklaştırmanıza rağmen ağrınız devam ediyorsa bir ağrı kesici alın. Kesinlikle ağrıyan diş üzerine asprin ya da alkollü bir pamuk koymayın. Bu durum diş etine ve çevresindeki yumuşak dokulara zarar veriyor.

Dişiniz yerinden çıktı ya da kırıldıysa: Diş hekimine gidinceye kadar dişinizi süt ya da su içerisinde koruyun. Mümkünse hemen diş hekimine gidin. Çünkü bazı durumlarda yerinden çıkan dişin tekrar kendi yuvasına yerleştirilerek (reimplantasyon ile) kurtarılma şansı yüzde 90.

Asitli içeceklerden uzak durun: Dişlerde meydana gelen hassasiyet çok önemli olmamakla birlikte oldukça rahatsız edici bir problemdir. Özellikle yazın tercih edilen asitli içecekler bu probleme yol açabilir. Sorun yaşamamak için asitli içecekleri pipetle içmeyi tercih edin.
Yazarın Tüm Yazıları