Olmadı 'Il Sole 24 Ore' gazetesi

Avrupa’nın gözde, itibarlı ve etkin ekonomi gazetelerinden biri “İl Sole 24 Ore” dır. “Financial Times” gibi sarı kağıda basılır. İtalyan Sanayiciler ve İş Adamları Konfederasyonu “Confindustria” nın yarı resmi yayın organıdır.

Haberin Devamı

İtalyan ekonomisine ışık tuttuğu gibi tahminleri ile bu dalda dünyada saygınlık elde etmiştir. Gazete her ay bir ek verir “İntelligence in Lifestyle” diye. Bir tür iş adamlarını yönlendirecek yaşam faktörü önerilerinde bulunan, ekonomi ağılıklı bilgiler veren çok iyi hazırlanmış bir magazin dergisi. Aralık sayısında “İl Sole 24 Ore’nin bu eki “Sultan Geri dönüyor” başlığı ile Türkiye’ye tam 32 sayfa ayırdı. Yazının içeriğinde Türkiye’nin AB kapısında beklemekten usandığını ve kendisine uluslararası arenada yeni bir kimlik arayışı içerisinde olduğunu ve güçlü ekonomisi ile bunu başarabileceğini yorumladı.

Gazete, AKP yönetimini kast ederek ılımlı İslam hükümetinin bölgede istikrarını gücüyle birleştirerek liderliğe soyunduğunu, diğer yandan üçüncü nesil Türklerin Avrupa’da ve özellikle Almanya’da ön plana çıkarak dikkat çektiğine değinerek “Yeni Osmanlılar aramızda” yorumu yaptı.

Haberin Devamı

Burada Türk ekonomisinin nasıl geliştiği, büyüme hızı, serbest rekabette ki tutarlılığı turizm alanında ki patlamaları, Çin’le  kıyaslanması anlatılırken “İl 24 Sole 24 Ore” ekinin kapağına “Sultan geri dönüyor” u simgeleyen fotoğraf olarak Edirne Kırkpınar Er Meydanında güreş tutmuş bir pehlivanın çıplak pek hoş olmayan görünümünü kullanmış. İtalyanların “Sultan” diyince akıllarına “İl Magnifico” (Muhteşem) olarak anımsadıkları Kanuni Sultan Süleyman gelir. Ya da İstanbul’un Fethini gerçekleştiren Fatih Sultan Mehmet. Daha da ileriye gidersek İtalyan sanatçıları İstanbul’da ki sarayında toplayan Sultan 2. Abdülhamit.

Ama Türkiye’yi böylesine öven bir yayında kapağa ürkütücü bir görünüm yaratan bir yağlı güreş pehlivanının çirkin bir resmini koymak yakışmadı.  Sanırım gazetenin yazı işlerinin bilincinin altında hala “Mamma li Turchi!” (Anneciğim Türkler geliyor!) fobisi, Türkiye’nin modern çağdaki son başarılarına hamlelerine karşın hala sürüyor.      

Yazarın Tüm Yazıları