Öğretmenin ‘buruk’ günü

Yarınlara umutla bakmamızı sağlayan genç nesillerin yetişmesinde ailesinden çok emeği bulunan öğretmenlerimiz, yetersiz maaş, boş kadro bulunmasına karşın göreve atanamama, yaptıkları kutsal göreve karşın toplumda yeteri kadar saygı görememe gibi nedenlerden ötürü ‘24 Kasım Öğretmenler Günü’nü daha öncekiler gibi bu yıl da buruk kutlayacak.

Haberin Devamı

Dilimize başka dillerden giren ve zamanla değer yitiren sözcükler vardır. Bunların içinde en önde geleni ‘efendi’ sözcüğüdür. Bugün asıl anlamından çok başka bir anlamda, bir unvan sözcüğü olarak kullanılmaktadır.
Aynı şekilde değer yitiren mesleklerimiz de vardır. Öğretmenlik gibi... Yıllar içerisinde bu seçkin meslek, çeşitli oyunlarla bilinçli olarak aşağıya çekildi.
Köy Enstitüleri’ni kapatarak, yurdun her yerini aydınlatan bu eğitim ordusunu engellemek istemişlerdir. İstedikleri başarıyı göremeyince öğretmenleri çeşitli baskılarla sindirmeye çalışmışlardır. Yıllar önce, ‘sözü geçen, kız verilecek’ bir meslek olarak görülen öğretmenlik, bugün ‘Öğretmen mi!’ diye küçümsenir bir duruma gelmiştir.
Yüz binlerce öğretmenin atama beklediği bir ülkede otuz üç yıl öğretmenlik yapmış biri olarak mesleğimin getirildiği bugünkü konumuna üzülüyorum. Bu duruma getirilen mesleğimin onurunu koruyamadığım için.
Geçen sabah TV programında genç bir kadın öğretmenin feryadını dinledim. Eşinden bin 200 kilometre uzakta yaşadığını, yaz tatilleri dışında görüşemediklerini, bu nedenle çocuk bile yapamadığı için çok üzüldüğünü ama yine de atanabildiği için şanslı olduğunu söylüyordu.
Yüce Atatürk’ün ‘Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir’ diye onurlandırdığı ve geleceğin Türkiye’sini oluşturacak gençleri emanet ettiği öğretmenlerin yaşadığı, maddi ve manevi sorunlar beni çok üzüyor. Ama umudumu yitirmiyorum. Atatürk’ün açtığı çağdaş uygarlık yolunda yürüyen ‘sayısız aydın öğretmen’ olduğunu biliyorum.
Güç koşullarda çalışan, çalışabilmek için çırpınan, atama bekleyen tüm öğretmenlerin ‘Öğretmenler Günü’ kutlu olsun.
Emel KARAMAN

Haberin Devamı

Ankara’da kış başladı

Kış lastiği deniyor fakat geçtiğimiz yıl EGO araçları bırakın kış lastiğini zincir bile kullanmadıkları için insanlara evlerine gidemedi. Örneğin ben Emek’ten Dikmen’e 3 gün gidemedim düşünebiliyor musunuz?
Türkiye’nin Başkenti Ankara ve Çankaya ilçesi sanki dağ başı ne yollar açıldı ne tuzlandı ne solüsyon. Hiç ama hiç bir şey yapılmadı. Bu sende muhtemelen aynı şeylerle karşılaşılacak ve yine insanlar mağdur olacak mı? Verdiğiniz cevabı duyar gibi oldum... Bende aynı fikirdeyim.
Halil ERSOY

Haberin Devamı

KISA... KISA....

- Maltepe Köprüsü’nün ışıkları yaklaşık 16 seneden beri havanın kararması ile yanıp, aydınlanması ile sönerken yaklaşık 40 gündür bu ışıklar geç saatte yanıp erken saatte sönmekte çevre kapkaranlık olmaktadır.
Bir seferberlik hali söz konusu ve karartma uygulanıyor da bizim mi haberimiz yok?
Murat YAĞUŞ

- ‘Ankaralı Gezginler Grubu, 7. Geleneksel Fotoğraf Sergisi’ 23-30 Kasım 2012 tarihleri arasında, Ankara’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gezilebilecek. Türkiye’nin farklı yörelerinde çekilen 83 fotoğraftan oluşan sergi fotoğraflardan hazırlanan masa takvimleri her yıl olduğu gibi bu yılda LÖSEV yararına satılıyor.

Yazarın Tüm Yazıları