Nice bayramlara

Bayramlar, hayatımıza daha çok manevi güçler ve anlamlar yüklemek için vardır.

Haberin Devamı

Yalnızlıklarımızı azaltmak, kırılganlıklarımızı tamir etmek, özürlerimizi dilemek için en uygun zamanlardır.
Bayramlar, maneviyatın yükselişini güçlendirir, iyilik ve hoşnutluk duygusunu geliştirir.
Hayatımıza daha güçlü ve farklı anlamlar, tatlar verir.
Yaşasın Hayat ekibi ve ben, hepinize sağlıklı, huzurlu, sevdiklerinizle coşkulu anları paylaşacağınız bir bayram diliyoruz.

Sağlıklı bayram sofraları

Ramazan boyunca sofralarınızda meydana gelen değişiklikler bedeninizi etkiledi. Azalan öğün saatleri, çorbası, ana yemeği, böreği ile çeşitlenen öğünler, ramazana özel tatların (güllaç, pide gibi) sık sık tadılması yükünüzü artırdı. Sıcak havanın etkisinden kendinizi korumak amacıyla hareketsiz geçirdiğiniz saatler, kas ve yağ dokusu arasındaki savaşın galibini yağ dokusu olarak belirledi. Bununla birlikte bayramda yeme düzeninin eski haline (öğün saatleri ve içeriği) dönmesi, bu üç günlük dönemde bedeniniz açısından bir karmaşaya neden olabilir. Bedeninizi bu karmaşadan korumak için:
-Ramazan-dan sonra “nasıl olsa kilo verilecek” düşüncesi ile sakın kontrolü elden bırakmayın.
-Bayram sabahı ailece yapacağınız bir kahvaltı günün en önemli öğünü! Kahvaltı yapmadan sakın güne başlamayın.
-Ziyaretlerde ikram edilen çay, kahve, meyve suyu gibi içeceklerin artışı su tüketiminizi azaltabilir. Ödem, gaz ve şişkinlik şikâyetleri ile bayramınızı geçirmek istemiyorsanız su içmeyi ihmal etmeyin.
-Ana yemeklerle beraber şekerli veya tatlandırıcılı içecek tüketimi aldığınız kalorileri hızla yağa çevirir, su veya ayran tercih ederek kontrolü ele alın.
-Sofranızda artan karbonhidratlı besinler sebze ve meyve tüketiminizi azaltmasın, kabızlık şikâyetleriniz başlarsa bilin ki posa alımınız düşmüştür.
- İkram edilen şeker, çikolata, hamur işleri, tatlıların hepsinden tatmak yerine ikindi saatinde 1 su bardağı süt eşliğinde bir dilim hamurlu tatlı veya 1 küçük kâse sütlü tatlıyı ara öğün olarak değerlendirin.
-Ailece açık hava yürüyüşlerini ihmal etmeyin. Zaman zaman fazla alınan kalorinin kilonuzda artışa neden olmadan harcanması için fiziksel aktivite en iyi tercihtir.
- Uzun süre aç kalmaktan kaçının. Kahvaltıdan sonra ve özellikle ikindi saatinde 1 bardak ayran veya badem-ceviz-fındık ara öğün seçenekleri olabilir.
-Bir öğünde fazla kalori almış olabilirsiniz, bir sonraki öğünü salata veya tek çeşit bir sebze yemeği yanına yoğurtla sadeleştirin.
Dyt. Nilüfer BAYRAM

Haberin Devamı

BİR TARİF

Haberin Devamı

Light bayram tatlısı

1 porsiyon=250 kalori
3 bardak az yağlı süt, 2 bardak su, 1 bardak köftelik bulgur, yarım bardak toz şeker, yarım bardak toz tatlandırıcı, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 adet çubuk tarçın, 1 paket vanilin.
Tereyağı ve vanilin dışında bütün malzemeleri karıştırarak pişirin. Kabuk tarçınları çıkarın. Tereyağı ve vanilini ekleyin.
İyice çırptıktan sonra bir tepsiye dökün. Servis ederken evinizde bulunan yaz reçelleriniz (1 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde) ve toz tarçınla süsleyebilirsiniz.
Dyt. Müge BAŞER

SİZ DE DENEYİN

Sindirimi rahatlatıcı bitki çayı

Uzun süreli açlıkların ardından sindirim sistemimizin kendine gelmesi biraz zaman alabilir. Üzerine bir de keyifli bayram sofraları eklenince porsiyonlar büyür ve yemekler hızlı yenirse gaz ve şişkinlik sorunları yaşamak kaçınılmaz olur.
Özlem dolu bir sürenin ardından kendinize hâkim olmak zor olsa da tabakları tıka basa doldurmadan, sakin sakin yemek, sonrasında yaşayacağınız sıkıntıları önleyecektir.
Bunun yanında tarifini vereceğim bitki çayı da sindirim sisteminize destek olacaktır. 10 g kadar kuru zencefil kökünü ve 1 adet tarçın çubuğunu 10 dk kaynatın, ateşten alıp dinlendirirken, içine 1 çay kaşığı kurutulmuş rezene, 2-3 adet karanfil, 1 tatlı kaşığı kadar kuru mayıs papatyası ekleyerek üstü kapalı biçimde 10 dk kadar demlendirin. İsterseniz 1-2 adet limon dilimi de atarak günde iki kez içebilirsiniz.
Dyt. Deniz YEMİŞÇİ

Yazarın Tüm Yazıları