Neden geldim Somali’ye

BİR Angelina Jolie sendromu aldı başını gidiyor.

Angelina’nın amacı, göründüğü kadarıyla BM iyi niyet elçisi sıfatıyla yoksul, savaş sonrası ya da doğal felaketlerle boğuşan ülkelere geziler yapıp kamuoyu oluşturmak.
Hatırlarsanız en son Suriye’den kaçanların kaldığı kampı ziyarete, Hatay’a gelmişti.
En iyi şekilde ağırlanan Suriyelilerin yaşam koşullarında en ufak bir sorun olmadığına göre, amaç dikkati Suriye’ye yöneltmekti.
Amaçlanan gerçekleşti mi ?
En azından bizim gündemimizde en ciddi yeri Suriye kapladığına göre, cevabını siz düşünün

Gelelim bizim sanatçılara.
Toplu olarak Somali’ye gittiklerini duyunca önce konsere gittiklerini sandım.
Öyle değilmiş.
Peki neden?
Kim tanır Ajda’yı, Nihat’ı, Sertab’ı Somali’de?
Kim moral bulur onların gelişiyle?
Uluslararası camiada kimin umurunda olur ?
Vardır bir nedeni deyip geziyi izlemeye başladım.

Gezi maalesef onlar için iyi başlamadı, bindikleri uçak iniş sırasında ciddi bir tehlike atlattı.
İndiklerinde hepsinin yüzünde doğal olarak çok endişeli ve korkmuş bir ifade vardı.
Ajda’nın “ bilseydim böyle ineceğimizi belki de gelme...” diye samimi bir şekilde başlamışken kameraları hatırlayıp “...ye çekinirdim “,
Survivor Somali’ye geldiğini sanan Nihat’ın “ ben korkmadım alışkınım, ama yanımdakilerin çığlıkları? “ derken belki de “kısmen “de olsa en samimi oldukları anlardı.
Ama sonrası oldukça eğlenceli görünüyordu...
Nereye, neden geldiğini bilmeyen Ajda, Somali de bulunmaktan “ keyif “ aldığını söylerken ne demek istediğini anlamamıştım ama neyse ki kendilerini Sertab’la birlikte tombul Somalili kadınlarla dans ederken gördük.
Tabii haksızlık etmeyelim onlara, depremde yardıma gelenleri kılıç kalkanla karşılamamız gibi, Somali işgüzarlığı olsa gerek bu trajikomik göbek şov.
Yoksa durup dururken göbek atmaya başlamış değil hiç kimse, en azından böyle bir insanlık suçunun işlendiğini sanmıyorum.
Sahi Nihat Doğan’ı Somali’ye göndermek Acun’un fikri miydi acaba ?
Eğer öyleyse sırada kimler var acaba?

Acun Ilıcalı, yeni aldığı 6 milyon dolarlık uçağa, yarattığı sahte şöhretleri koyup götürse, bu şöhretleri orada bırakıp, Somalili çocuklarla yer değiştirse asıl o zaman dikkat çekilir Somali’ye, hem de bütün dünyanın.
Tabii içi Somali sevgisi ve hassasiyetiyle dolu sanatçılar üç beş saat sonra döndüğüne göre, böyle bir teklifi kabul edecek ünlü bulmak da zor .
Somali hassasiyeti dedim de, Ajda ‘nın Somali’ye el uzatmaktan anladığı şey, derisi kemiğine yapışmış bir çocuğu, 1 metre uzakta durup, elinin ucuyla uzanarak zorla sever gibi görünmeye çalıştığı ama oldukça tedirgin ve rahatsız verdiği pozsa, olayı yanlış anlamış tamamen.
Bana samimiyetsizliğin fotoğrafını gösterir misin deseler ? Nazım Hikmet’i de rahmetle analım ? “ işte bu fotoğraf“ derdim.
Somali gezisinden sonra 5 saniye Somalili çocuklar, açlık, yoksulluk konuşuldu...
5 saat ünlülerin uçağının kanadının görüntüsü ...
Ve 5 gün ünlüler...
Buna biz yeni haliyle PR yani reklam diyoruz.
Başarılı oldu mu?
En azından yalnızca geçen hafta 12 şehit veren ülke Dominik cumhuriyeti olduğu için 1 gün sonrasında göbek atılabildiğine ve sadece bunları konuşturduğuna göre fazlasıyla başarılı oldu bence.
Yazarın Tüm Yazıları