Napolyon’un kıymetlisi: Konserve

Napolyon’u o ünlü duruşuyla mı hatırlarsınız, "para, para, para" sözüyle mi?

Yoksa tarihle biraz daha yakından ilgilenenlerden misiniz siz de. Yani, ünlü komutanın Avrupa fatihi olmak arzusunu bilir misiniz? Evet O, Avrupa’yı fethetmek için defalarca kez yolculuğa çıktı ordusuyla birlikte. Bu yolculuklarda yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri de yiyecek sıkıntısıydı hiç şüphesiz. Dönemin saklama teknikleri ancak salamura ve füme ete yetiyordu. Askerler için en büyük değişiklik ise ete reçel ve peynir katık etmekti. En sonunda hükümet bir etkinlik başlattı ve sebze ve meyveleri özelliklerini bozmadan saklayabilen tekniğe iki bin frank ödül vermeye söz verdi. İşte şekerci dükkanı sahibi olan ve hayatının bir dönemini mahzenlerde şarap yapmakla geçiren Nicolas Appert de bu ödülü hak etmek için çalışanlardan biriydi. Yiyecekleri kapalı cam kavanozlara koyarak özellikleri bozulmadan saklamayı başardı ve konservenin babası olmaya hak kazandı. Konservenin babası o tarihten itibaren de ordunun yiyecek işleriyle görevlenrdirildi. Yapılan savaşlar sırasında bu cam kaplar İngilizlerin eline geçince de olan oldu ve camı çok ağır ve kullanışsız bulan İngilizler besin maddelerini metal kaplarda tutmayı icat ettiler. Şimdilerde sıradan bir bakkala girip konserve yiyecekler alabiliyorsak eğer, bunu büyük ölçüde Appert’e borçluyuz.

Patlıcan dilşeker

Malzeme listesi

á 4 adet orta boy kemer patlıcan

á 1 adet yeşil çarliston biber

á 1 adet kırmızı çarliston biber (salçalık ya da tarhanalık biber de denir)

Kızartmak için

á Yarım su bardağı sıvıyağ

Sos için

á 4 adet orta boy domates

á Yarım yemek kaşığı domates salçası

á 6 diş sarmısak

á 1 yemek kaşığı zeytinyağı

á 2 yemek kaşığı elma ya da üzüm sirkesi

á 1 adet kesmeşeker

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Patlıcanları alacalı (çizgili) soyup uzunlamasına ikiye bölün. Parçalardan her birini uzunlamasına üç eşit parçaya bölüp bir santim uzunluğunda doğrayın. Bol tuzlu suda acı tadının çıkması için 20-30 dakika bekletin. Sudan çıkardığınız patlıcanı yıkayıp süzdükten sonra kağıt havluyla kurulayın. Yeşil ve kırmızı çarliston biberleri temizleyip ince halkalar halinde doğrayın. Sıvıyağı derin bir tavada kızdırıp patlıcan ve biberleri kızgın yağda, iyice yumuşayıncaya kadar kızartın. Sebzeleri el süzgeciyle tavadan alıp kağıt havlu serilmiş tabağa aktarın. Sosu hazırlamak için, zeytinyağı ve irice doğradığınız sarmısakları orta boy bir tencereye aktarın. Domatesleri soyup tavla zarı formunda doğrayın ve salçayla birlikte tencereye aktarın. Sirke ve kesmeşekerleri de katıp tuz ve karabiberi serptikten sonra sos tenceresini orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Sosu sık sık karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp, kısık ateşte 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Kızarttığınız patlıcan ve biberleri servis tabağına alıp üzerine domates sosunu gezdirin. Dilerseniz sarmısaklı yoğurt ekleyip ılık ya da soğuk halde servise sunun.

Çikolatalı Berlin keki

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

á 150 gr eritilip, ılıtılmış margarin

á 4 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

á 1 su bardağı tozşeker

á 1 su bardağı un

á 1 su bardağı kakao

á 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi

á 1 tatlı kaşığı tarçın

á 1 yemek kaşığı portakal likörü

á 1 paket kabartma tozu

á 200 gr bitter (sütsüz) çikolata

Öncelikle, oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları ve tozşekeri derin bir kapta mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika çırpın. Eritip ılıttığınız margarini ve portakal likörünü ekleyin. İsterseniz portakal likörü yerine viski, rom, kahlva, Grand Marnier gibi alkollü içecekler de kullanabilirsiniz. Sonra un ve kakaoyu katıp karıştırın. Çekilmiş ceviz içi ve tarçını ilave ettikten sonra kabartma tozunu serpiştirin. Tüm malzemeler iyice harmanlanıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Orta boy ve kenarları yüksek kare ya da dikdörtgen bir fırın kabını yumuşamış margarinle yağlayın. Koyu muhallebi kıvamındaki kek hamurunu kalıba boşaltın. Üzerine sütsüz çikolatayı ekleyip 10 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 35-40 dakika kadar pişirip çıkarın. İyice soğumasını bekledikten sonra dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları