Mutluluğun formülü

Mis gibi iyot kokusu, ekmeğe özenle sürülmüş reçel, yudum yudum taze çay...

Haberin Devamı

Cemal Süreya haklı; kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı. Bazen güzel bir kahvaltı, tek başına bile yeterli güne mutlu başlamak ve öylece bitirmek için. Hele de Alaçatı’daki Kurabiye Otel’inki kadar özenle ve sevgiyle hazırlanmışsa... İşte otelin sahibesi Perihan Hanım’dan birkaç küçük tüyoda mutlu bir kahvaltı sofrasının olmazsa olmazlar haritası...

Mutluluğun formülü

* Domatesler Ovacık tarla domatesi olacak ve tek tek elle seçilecek... Öyle kendini salmış domates filemize girmeyecek. Taş gibi ama kıpkırmızı olacak.
* Efsanedir o yüzden salatalıklarımız. Her daim kütür, kütür. Baktık ki Turgutlu Derbent salatalığından daha iyisi yok; her cumartesi Pazarcı Ali ile Emine’nin yolunu gözler olduk. Bir akşam öncesinden topladıkları körpe, kütür, kütür salatalıkları attıkları gibi minibüslerine, 200 kilometre yol alıp sabaha karşı varırlar Alaşehir’den Alaçatı’ya.
* Roka, maydonoz, dere otu ve nanemiz Hikmet Abla’mızdan. Bir koşu gidiveririz sadece 100 metre ötemizdeki bahçeye. Hikmet Ablamız o an alır eline bıçağını, keser bizim için körpe yeşillikleri.
* Sivri biber değil kıl biber olacak bir; körpe ve yemyeşil olacak iki, mutlaka tatlı olacak üüüç...
* Çeşme limonunu bilen bilir zaten. Kendi evimizin bahçesinden.
* İzmir Tulumu olmazsa olmaz. Yüzde 50 keçi, yüzde 30 koyun, yüzde 20 inek sütünden.
* Beyaz peynir demek ‘Ezine’ demek...
* Ege’de kahvaltı lorsuz olur mu? Hele de içine Ovacık domatesi, körpe biber parçacıkları ekleyip üzerine zeytinyağı gezdirildi mi kahvaltının vazgeçilmezi.
* Kendi yaptığımız çilek, vişne, karadut, portakal, portakal kabuğu, limon çiceği, havuç, elma, erik reçelleri...
* Bal... Süzmesi Artvin’den, petek Erzurum’dan...
* Çifte kavrulmuş tahin Konya’dan, pekmez Denizli’den...
* Bizim için tereyağ Vakfıkebir’dir. Nokta.
* Ülkemizin bu konudaki zenginliği sayesinde yabancı konuklarımız sabah zeytin yeme alışkanlığı edinerek dönüyorlar ülkelerine. Kalamata’nın hası... Gemlik sofra zeytininin en küçük çekirdeklisi, en büyük boyutlusu... Bir de yanında köy pazarımızın kıyak delikanlısı Çiçekçi Ali’mizin kırma yeşil zeytini de oldu mu tamamdır!
* Kahvaltılık sosumuz da kendi imalatımız: Alaşehir’li Eminemizin biber salçasıyla domates salçası ana malzememiz, içine diğer kattıklarımız da bizim sırrımız...
* Yumurtamız eşim Mehmet Ali’nin elinden. Tereyağlı, tulum peynirli...
* İzmir’de simit yoktur, gevrek vardır ve her kahvaltı bizimle birliktedir.
* Beyaz ekmek kokusuz olsun diye Keskin Fırın’dan. Üzeri susamlı olacak. Siyah ekmek demek Germiyan ekmeği demek..
* Bir de bizim artık efsane haline gelen pişimiz var ki ev reçelimizle birlikte ayrılmaz ikili.
* Çay demlikte demlenmeli, cam bardakta ve çok sıcak servis edilmeli. Her defasında bardak değişmeli.
* İsteyene istediği anda sıkılacak taze portakal suyu. Asla önceden değil; o anda!

Haberin Devamı

Fotoğraf: Cem Talu

Yazarın Tüm Yazıları