Mutfağa kestane sokun

Stefanos Yerasimos, "Sultan Sofraları" kitabında Osmanlı padişahlarının hangi yemekleri çok sevdiğini, sultan sofralarında hangi yemeklerin yendiğini anlatır.

Kitapta İstanbul fatihi Fatih Sultan Mehmet’in özellikle sabahları kestaneli bulgur yediğini görürüz. Yaptığım araştırmalar sonucunda pek çok padişahın kestaneyi çok sevdiğini, belki de bu yüzden kestanenin saray mutfağının alışveriş listesinden eksik olmadığını öğrendim. O zamanlar, kestane yalnızca soba üzerinde pişirilerek yenen bir yemiş değil, aynı zamanda yemeklere de katılan bir malzemeymiş anlaşılan. Şimdilerde bizim pek az yemeğe kattığımız kestaneyi zamanın aşçıları yemeklerine cesurca koyuyorlarmış. Bizim dediğime bakmayın. Aslında kestane h l pek çok ülke mutfağında aktif rol oynar ve özellikle et yemekleri ve pilavlarda sık sık kullanılır. En çok hindi etine yakıştığı söylenen kestanenin kuzu etiyle uyumu da bahsedilmeye değerdir. Bizler kestaneyi nadir olarak kullanırız yemeklerimizde. Daha çok tatlılarımıza koyduğumuz kestanenin şekerlemesini de pek severiz. Önerim, yeniliklere açık olup kestaneyi et ve sebze yemeklerinde daha sık kullanmanız. Deneyin, göreceksiniz, kestane enteresan tadıyla yemeklerinize hoş bir katkı yapacak.

Sebzeli harmandalı pilavı

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

4-5 yaprak beyaz lahana

2 su bardağı pirinç

(Lüks baldo pirinç kullanmanızı öneririm.)

4 su bardağı sıcak tavuk suyu

5 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet orta boy havuç

1 adet orta boy kuru soğan

2 diş sarmısak

1 yemek kaşığı kuş üzümü

1-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

2 yemek kaşığı limon suyu

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 çay kaşığı yenibahar

4 çay kaşığı kuru nane ve toz şeker

Pirinç 2 çay kaşığı tuz katılan, bol sıcak suda en az 50-60 dakika kadar bekletilir. Akan suyun altında yıkanıp süzülür. Diğer taraftan, dışı kazınan havuç, soyulmuş kuru soğan ve sarmısaklar robot kabına aktarılıp püre haline gelinceye kadar çekilir. (Havuç ve soğanı rendelenip, sarmısaklar pirinç tanesi büyüklüğünde doğranabilir.) Beyaz lahana yapraklarının kalın damarları kesilip atılır. İncecik doğranıp ovalanarak yumuşatılır. Zeytinyağı geniş bir teflon tencerede kızdırılır. Üzerine robotta çekilmiş havuç, soğan ve sarmısak eklenip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 2-3 dakika kavrulur. Süzülmüş pirinç ilave edilip sürekli karıştırılarak 4-5 dakika daha kavrulur. Pirinç kavrulurken nişastasını dışarı verir ve hafifçe şeffaflaşır. Lahana yaprakları, fıstık, kuş üzümü, toz şeker ve limon suyu eklenip birkaç kez karıştırılır. Sıcak tavuk suyu ya da sıcak su ve bir tablet tavuk bulyon tencereye aktarılır. Tuz, karabiber, kuru nane ve yenibahar serpilip tencerenin kapağı kapatılarak pilav orta ısılı ateşte pişirilir. Pilav suyunu iyice çekince ocak iyice kısılıp 2-3 dakika daha pişirildikten sonra ocaktan alınır. Pilav, tencerenin kapağı açılmadan en az 20-30 dakika dinlendirilir. Servise sunulmadan önce üzerine ince kıyılmış dereotu serpiştirilip karıştırılır ve sıcak sıcak servise sunulur.

Dondurmalı cheese kek

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Malzeme listesi

1 paket Eti Burçak bisküvi

100 gr eritilip ılıtılmış bitkisel margarin

2 paket labne peynir (200 gr x 2)

1 paket hazır süt kreması (200 ml)

1 su bardağı + 2 yemek kaşığı toz şeker

1 paket vanilya

3 adet yumurta

(Sarısı ve beyazı ayrılmış olmalı.)

Yaklaşık 25-30 santim çapındaki kelepçeli kek kalıbı alüminyum folyoyla kaplanır. Bisküviler mutfak robotunda un haline getirildikten sonra derin bir kaba koyulur. Üzerine ılık haldeki margarin aktarılıp hamur haline gelinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan hamur folyo yayılmış kalıba bastırılarak yerleştirildikten sonra buzdolabında bekletilir. Diğer taraftan, labne peynir, yumurta sarıları ve toz şeker derin bir kapta, çatal yardımıyla çırpılır. Vanilya ve krema da başka bir kapta mikserin yüksek devriyle çırpılıp peynirli karışıma ilave edilir ve kaşıkla karıştırılır. Yumurta akları da mikserin önce düşük, sonra yüksek devriyle 8-10 dakika kadar çırpılarak beyazlaştırılıp katı hale getirilir. Bembeyaz olan yumurta akı tahta bir kaşıkla yavaş yavaş peynirli karışıma eklenir ve hafifçe karıştırılır. Buzdolabındaki hamur çıkarılıp içine bu karışım yayıldıktan sonra üzeri düzeltilir. Cheese kek derin dondurucuya koyulup en az 7-8 saat ya da bir gece bekletilir. Dondurucudan çıkarılıp kilidi açılır ve servis tabağına çıkarılır. Üzeri hindistancevizi veya meyve soslarıyla süslenerek servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları