Mustafa Kutlay: Yakında yemek tabağınız bile bilgisayarlı olacak

Mustafa KUTLAY
Haberin Devamı

WISCONSIN Üniversitesi ile MIT'nin ayrı ayrı yaptığı ‘‘moleküler bilgisayar çipi’’ çalışmaları son aşamaya geldi. Çalışmalar başarılı sonuç verirse, bilgisayar çipleri de mikroskobik boyutlara indirgenebilecek. Wisconsin Üniversitesi'nde yapılan ilk denemelerde, bir zar inceliğinde ve ancak mikroskopla gönünebilen büyüklükteki bir çip istenene yakın sonuç verdi. MIT ise, benzer boyutlardaki bir çipin, radyo frekansı göndermesini sağladı. Bu iki çalışma, birkaç yıl içinde günlük hayatımızda kullandığımız sıradan pek çok eşyayı bilgisayarlı hale getirecek.

Tüm iletken kısımları altından yapılan bu moleküler çipler sayesinde, evde yemek yediğiniz tabak, içine konan yiyeceğin kalorisini, tuz yüzdesini, ısısını tespit edebilecek. Veya, çay içtiğiniz fincan, içindeki sıvının şeker ve ısı düzeyine size bildirebilecek.

Moleküler çip teknolojisinin hayata geçmesi, özellikle güvenlik konusunda yeni bir çığır açacak. Bugün için oldukça pahalı olan bu teknoloji, bilgisayardaki diğer teknolojiler gibi ucuzladığında, günlük hayatımızda pek çok şey değişime uğrayacak.

ÇİPLİ SİLAH

Silah güvenliği konusunda parmak izi tanımadan, çip karta kadar pek çok yeni teknoloji deneyen silah endüstrisi, moleküler bilgisayar çiplerinin en çok kullanılacağı alanların başında geliyor. Silahlara yerleştirilecek olan bu çipler, silahı elinde tutan kişinin parmak izi bilgilerini anında emniyet merkezine bildirebilecek. Böylece, emniyet birimleri kayıtlı silahların kimler tarafından kullanıldığını on-line izleyebilecekler.

Emniyet güçleri, moleküler bilgisayar teknolojisinden pek çok alanda yararlanacak. Gelecekte, kağıt ve metal paralara bile yerleştirilebilen bu çipler, paraya dokunanın parmak izi bilgileri ile polis arşivinin karşılaştırılmasını sağlayacak. Böylece, aranan bir suçlu, herhangi bir yerde elini bir paraya dokundurduğunda tespit edilebilecek.

MUHBİR KALEM

Gizli servisler, bu çiplerin yerleştirildiği özel kalemleri kullanacak. Bu kalemlerle yazılan herşey, radyo frekansı ile gizli servis merkezine ulaştırılacak.

Sigara tüketimi konusunda en katı tutumu sergileyen ülkelerin başında gelen ABD, moleküler çipleri içki ve sigara tüketimini denetleyebilmek için de kullanmayı planlıyor. Sigara paketlerine ve içki şişelerine yerleştirilecek bu bilgisayar çipleri sayesinde, küçüklere satış yapanlar anında tespit edilebilecek.

Bilim kurgu filmi gibi görünen bu fikirlerin hayata ne zaman geçebileceği çok net değil. Yapılan deneylerde ulaşılan nokta, bu teknolojinin yaygın olarak ancak 10 yıl içinde kullanılabileceğini gösteriyor.

Taksidi ödenmeyen

araba çalışmayacak

ABD'de yeni geliştirilen bir güvenlik sistemi sayesinde otomobil taksidinizi ödememe gibi bir seçeneğe sahip değilsiniz. Otomobillere yerleştirilen özel bir elektronik devre, har ay bir kod girilmediği takdirde otomobilin çalışmasına izin vermiyor. Bu kodu ise, o ayki taksidinizi zamanında ödediğiniz takdirde öğrenebiliyorsunuz.

ABD polisine

kol monitörü

SKYNET adlı firmanın geliştirdiği, dünyanın ilk kablosuz kol video alıcısı sayesinde, ABD polisi kaçakları kovalarken zorlanmayacak. Çünkü, bu özel video monitörü, kaçan kişi veya aracın helikopterden çekilen görüntüsünü anında yerde bulunan polislere iletebilecek. sistem aynı zamanda, trafik kontrolü için de kullanılacak.

Kopya yazılım ihbarcısı

5 milyar lira kazanacak

TÜM dünyada korsan yazılımla mücadele etmek için kurulan BSA, Türkiye'de yeni bir kampanya başlatıyor. 1 Nisan-31 Mayıs tarihleri arasında yürütülecek bu kampanya süresince, kopya yazılım ihbarında bulunanlara 5 milyar liraya kadar ödül verilecek. BSA Türkiye, aldığı ihbar üzerine harekete geçecek ve açacağı tazminat davasını kazanırsa, tazminatın 5 milyar lirayı geçmemek üzere yüzde 10'unu, kendisine bilgi veren kişiye ödül olarak verecek. Kazanılan tazminatın yüzde 10'luk bir bölümü ise Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'na bağışlanacak. BSA Türkiye Genel Koordinatörü Zafer Sevinç, alınan tazminatın yüzde 80'inin, Türkiye'de telif hakları bilincinin gelişmesi için harcanacağını söylüyor.

‘‘İhbar, iyi bir amaçla yapılıyorsa doğrudur’’ diyen Sevinç, şöyle devam etti: ‘‘Türkiye eğer teknolojiyi takip etmek, bilgi üreten bir toplum olmak istiyorsa, telif haklarına saygılı bir toplum olmalı. Kopya yazılım ticareti, esrar ticaretinden farklı değil.’’

BSA'nın kampanyası kapsamında, kopya yazılım kullanan veya ticaretini yapanlar 0212-272-2239 numaralı telefon veya 0212-272-5024 numaralı faksı kullanabilecekler.

Kol telefonu

MOTOROLA firmasının bu konsept kol telefonu kısa süre içinde piyasaya çıkacak. Fiyatı konusunda henüz bilgi vcerilmeyen ürün, bir cep telefonunda bulunan tüm özelliklere sahip. İstendiğinde kulaklıkla da kullanılabilen telefonun kurma kadranı, aynı zamanda anten işlevi de görüyor.

Dikiz aynası sinyali

TRAFİKTE ne yapacağınızı, ne kadar net olarak belirtirseniz, kaza riskiniz de o kadar azalır. ABD’de geçtiğimiz ay piyasaya çıkan The Signal Mirror adlı bu ürün, otomobillerde yan dikiz aynasının da sinyal olarak kullanılmasını sağlıyor. Ürün, ABD'de 359 dolara satılıyor.

Acil durum

cep telefonu

EĞER bir cep telefonuna sadece acil durumlarda ihtiyaç duyuyorsanız, ABD'de Comtrad firması tarafından satışa çıkan bu yeni telefon tam size göre. Çünkü bu telefonunun üzerined sadece tek bir tuş var. Telefon, sadece acil çağrı merkezi ile iletişiminizi sağlıyor. 199 dolara satın alınan bu telefon için, ayrıca bir konuşma ücreti ödemiyorsunuz. Telefonun bir diğer özelliği ise, üzerindeki pilin bir yıl boyunca bitmemesi.

En küçük walkman

SONY firması dünyanın en küçük dijital walkman'ini tanıttı. Nisan ayı içinde önce ABD'de piyasaya çıkacak olan bu yeni dijital walkman'in fiyatı 330 dolar olacak. 64 MB hafızalı cihaz, tik bir pille 5 saat çalışabiliyor.

Office 2000'e

Türkçe kaynak

ALFA Yayıncılık, Microsoft'un son ürünü Office 2000 Türkçe'nin kullanım kılavuzunu yayınladı. Dr. Cahit Akın'ın derlediği 592 sayfalık kitapta Office 2000'in temel eğitiminin yanısıra pek çok püf noktası da bulunuyor.

Beetle plajda

Dune olacak

VOLKSWAGEN, üretimi 1970'li yılların ortasında biten kaplumbağa modelinin yeni versiyonu New Beetle'ı plaja da soktu. New Beetle'dan daha küçük ebatlardaki Dune adlı konsept otomobil birkaç yıl içinde piyasaya çıkacak. 4x4 özelliğine sahip olan Dune'un, diğer teknik ayrıntıları şimdilik sır.

Yazarın Tüm Yazıları