Mustafa Kutlay: Üniversite sınavına elektronik kalkan

Mustafa KUTLAY
Haberin Devamı

ÖĞRENCİ Seçme ve Yerleştirme Merkezi, önümüzdeki yıldan itibaren, üniversite sınav hazırlığını elektronik bir kalkan altında yapacak. Setkom firması ile anlaşan ÖSYM, soru kitapçıklarının hazırlandığı bölgeyi C-Guard adlı özel cihazla cep telefonu iletişimine kapatacak. Böylece, üniversite sorularının herhangi bir şekilde sızmaması için ilk kez teknolojiden de yararlanılacak.

İsrailli Netline Technologies firması tarafından üretilen C-Guard'ın ‘‘zayıf’’ ve ‘‘güçlü’’ olmak üzere iki modeli bulunuyor. ÖSYM, önümüzdeki yıldan itibaren C-Guard'ın ‘‘güçlü’’ modelini kullanacak. Bu cihaz, yerleştirildiği bölgede 200 metre yarıçapındaki bir alanda, cep telefonlarını bloke edebiliyor.

SİNYAL KAÇIRMIYOR

800, 900, 1800 ve 1900 Mhz frekansındaki tüm GSM iletişimini engelleyebilen C-Guard, GSM sinyallerinin yanısıra TDMA ve CDMA standartlarındaki iletişimi de devredışı bırakabiliyor.

C-Guard'ın kullanıldığı yerler arasında mahkeme salonları, konsolosluklar, hükümet daireleri, mali enstitüler, hassas yerleşim alanları, benzin istasyonları, elektrik ve güç santralleri ve kritik endüstriyel tesisler de bulunuyor.

C-Guard cihazının kullanımı için, resmi makamlarda özel izin alınması gerekiyor. Cihaz, soygun ve terör eylemlerinde de farklı amaçlar için kullanılabildiğinden, izinsiz kullanımı suç teşkil ediyor.

C-Guard cihazı, devlet adamlarınının korunması için de yaygın olarak kullanılıyor. Cep telefonları ile aktif hale geçebilen bombaların etkisiz hale getirilebilmesi için, korunan kişinin bulunduğu yerde C-Guard cihazı çalıştırılıyor. Birkaç yıl önce İstanbul'da düzenlenen Habitat Zirvesi'nde de, devlet adamlarının korunması için bu teknolojiden yararlanıldı.

C-Guard, istendiğinde belli frekanstaki iletişimi serbest bırakabiliyor. Böylece, konser salonu veya benzeri yerlerde, güvenlik güçlerinin veya doktor gibi acil iletişim gerektiren meslek sahiplerinin iletişimi engellenmemiş oluyor.

Türkiye, net cinini arıyor

BİLGİ ve iletişim teknolojisi sektörünün dört devi, Türkiye/de ilk ‘‘risk sermayesi’’ uygulaması sayılabilecek bir projeye imza atıyor. Microsoft, SAP, IBM ve Alcatel, ‘‘Netcini’’ adlı projede, internet üzerinde iş yapmak isteyen girişimcilerin planlarını hayata geçirecek.

Başvuru süresi 30 Eylül 2000 tarihine kadar olan Netcini'de seçilen projeye, sponson dört firma büyük destek sağlamayı vaadediyor. Böylece, belki de dünyaca ünlü bir web sitesinin temeli atılmış olacak.

Projeye destek veren dört firma, proje sahibine yazılım, donanım ve danışmanlık gibi tüm ürün ve hizmetlerini, proje hayata geçene kadar ücretsiz sağlayacak.

Netcini projesi ile ilgili daha detaylı bilgi almak isteyenler, internetteki www.netcini.com adresine uğrayabilirler.

Yapılan başvurular, bir seçim kurulu tarafından incelenecek. Seçici kurul, yapacağı birebir mulakat sonucunda önce ilk beş adayı, daha sonra da uygulanacak olan projeyi belirleyecek.

Bilgisayar sonunda

masa bile oldu

GÜNLÜK hayatımızın her anına, değişik kimliklerle giren bilgisayarlar sonunda masa da oldu. NEC firmasının prototip olarak ürettiği bu özel masa, aslında sıvı kristal bir bilgisayar monitörü. Böylece, yemek yerken veya kahvenizi içerken, masanızı kullanarak internette sörf yapabiliyorsunuz. Maliyeti şimdilik oldukça yüksek olan bu masanın birkaç yıl içinde bazı lüks restaurantlarda kullanılabileceği belirtiliyor.

Eğlenceli böcek

İNGİLİZ Fun Tech firmasının geliştirdiği bu otomobil, ‘‘eğlenceli böcek’’ olarak tanımlanıyor. İki kişilik bu küçük araç, İngiltere'de 4 bin 600 sterline satılıyor. Eğlenceli böcek, saatte 35 mil hıza kadar çıkabiliyor.

Otoda F-15 teknolojisi

ÊKENWOOD firması, McDonnell Douglas/ın F-15 jetlerinde kullanılan HUD (head-up display) teknolojisini, otomobillere uyarladı. Bu teknoloji sayesinde, otomobil kullanırken, radyo-teyp veya CD çalarınızla ilgili her türlü bilgi, otomobilinizin ön camına yansıtılacak. Ürünün ABD'de satış fiyatı 500 dolar civarında.

İnternet için

güncel kılavuz

MEHMET Eğitmen'in, İnternet Güncel Başvuru Kılavuzu adlı kitabı Alfa yayıncılık tarafından piyasaya sürüldü. 293 sayfalık kitapta, interneti kullanabilmek için en güncel bilgiler bulunuyor. Kitap, modem ve internet servis sağlayıcısı seçiminden, arama motorlarının kullanımına kadar pek çok konuda tatmin edici bilgi içeriyor.

Hem televizyon

hem fener

COLLEMAN fermasının ürettiği bu ürün, hem bir televizyon, hem aydınlatıcı. hem akü, hem de radyo görevi üstleniyor. Ürünün ABD'de satış fiyatı 130 dolar düzeyinde.

NASA'nın monitörü

Türkiye'de

NEC'in Türkiye Distribütörü Genpa Com, NASA tarafından kullanılan NEC 1525 M Black LCD monitörlerini Türkiye'de de piyasaya sürdü. Analog sinyalleri, dijital sinyallere çevirebilen monitör, ‘‘gerçek renk’’ özelliği ile 16.7 milyon renk kapasitesine sahip bulunuyor. NEC’in monitörü, sıvı kristal ekran olmasına rağmen hemen hemen her açıdan son derece net görüntü sağlayabiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları