Müjde, köpeğinize uygun damat adayı bulundu

İnternetteki arkadaşlık siteleri evcil hayvanları da kucaklıyor. www.havlatavla.com, Türkiye’nin bütün illerinden pek çok cinsteki köpeğe birbirleriyle tanışıp çiftleşme fırsatı sunuyor.

Gelin ve damat adayı köpeklerin karşı cinste aradıkları kriterler, sahipleri tarafından sitedeki profillerine yazılıyor. Uygun partner bulunduğunda sahiplerinin de izniyle çiftleşiyor.

Havlatavla köpeklere eş bulma ve çiftleştirme sitesini, İstanbullu Gökçe Nalıncı ile yeğenleri Tolga ve Can Çeteğin geçen ay açtı. Bu üçlüye sitenin kurulması için ilham veren Nalıncı’nın yeğenlerinin köpeği Zorro oldu. 1.5 yaşındaki Zorro, rottweiler cinsi yakışıklı bir erkek köpek. En büyük derdi bir sevgilisinin olmaması. Çevresindekiler bunu Zorro’nun eş konusunda çok seçici olmasına bağlıyor. Gökçe Nalıncı, Zorro’nun yalnızlığını nasıl keşfettiklerini anlatıyor: "Geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda kahve içmek için ablamlara gittik. Zorro evde yalnızdı ve ne yazık ki yalnızlığını paylaşacak bir eşi yoktu. Tüm erkek köpek sahiplerinin de çok iyi bileceği gibi benim bacağıma yaptığı cinsel hareketlerle artık sevgisiz ve aşksız yaşayamayacağını, sabrının kalmadığını göstermeye başladı. Bu sorunu nasıl çözebiliriz diye düşünürken aklımıza internet ortamında bir site kurmak geldi. Böylece Zorro da kendi istediği özelliklerde bir gelin adayı aramaya başlayabilecekti."

680 KÖPEK KAYITLI ÇOĞU ERKEK

Bugün havlatavla’da kayıtlı 680’e yakın gelin ve damat adayı var. Üyeler arasından 74 çift, bir ay gibi kısa bir sürede tanıştırılmış, 14’ü çiftleşmiş, 60’ı önümüzdeki kızan döneminde hayatlarının aşklarını bulmayı bekliyor.

Sitenin, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa başta olmak üzere bütün Türkiye’den üyeleri var. Çift arayan köpek cinslerinin başında golden retriever, rottweiler, pekingese, terrier, husky, Alman çoban köpeği geliyor. Arkadaşlık sitelerinde olduğu gibi köpeklerin sitesinde de dişi adayların sayısı erkeklere göre daha düşük.

Siteye ücretsiz giriş yapılıyor ve üyelik formu dolduruluyor. İstenilen bilgileri giriyor ve şifrenizi belirliyorsunuz. Ardından köpeğinizin adı, resmi, yaşı, kızan dönemi gibi bilgilerin bulunduğu, tüm üyelerin görebileceği bir profil sayfası oluşturuyorsunuz. Gizlilik koşullarının sağlanması için üyeler site üzerinden mesajlaşamıyor veya birbirleriyle iletişim kuramıyor. Adayların profil bilgilerine bakarak en uygun çiftlerin buluşmasını site yöneticileri sağlıyor. Köpeklerin ırk, yaş, kızan dönemi ve ikametgah adreslerinin birbirine yakın olmasına dikkat ediliyor. Geçmişleri, hastalıkları olup olmadığı ve daha önce çiftleşip çiftleşmedikleri de inceleniyor. Uygun çift olduğu düşünülen köpekler bulunduğu takdirde size "Müjde köpeğinize uygun damat ya da gelin adayı bulundu" mesajı ve karşı tarafın iletişim bilgileriyle resimleri gönderiliyor. Bundan sonra karar köpek sahiplerine kalıyor. Üyeler buluşup karşılıklı görüşerek köpeklerinin birbirlerine uygun olup olmadığına karar veriyor.

Bu iş köpekler kadar sahipleri için de bir eğlence. Eşleştirme yapılırken üyelerin adreslerin yakınlığı dikkate alındığı için, çiftleştirme esnasında köpeklerin sahipleri arasında da yeni arkadaşlıklar doğuyor.

Çiftleştirme sitesinin geleceğe yönelik bazı planları da var: Bunlardan ilki mart ayında gerçekleştirilecek ödüllü "Yılın damat ve gelin adayı" yarışması. Bir de "Başarı öyküleri" isimli bir bölüm açılacak. Buraya köpek sahipleri çiftleştirme sürecinde yaşadıkları ilginç olayları yazabilecek.

SEVİYELİ BİR İLİŞKİ İÇİN HAZIRIM

Sitenin en ilgi çeken bölümlerinden biri, köpek sahiplerinin köpeklerinin ağzından karşı cinsin dikkatini çekmek için bıraktığı mesajlar. İşte birkaç örnek:

Seviyeli bir ilişki için hazırım. Ama ten uyumu, tüy uyumu olmalı, yanıma yakışmalısın.

O bir melek, o bir kral, o bir Sakarya’nın gülü... Bence onu kaçırmayın!

Gencim, yakışıklıyım, girdiğim yarışmalarda birinciliklerim var. Annemi üzmeyi sevmiyorum ama kendime eş bulamayınca onu çileden çıkarıyorum. Bana uygun eş adaylarını bekliyorum.

ÇİFTLEŞTİRMEDEN ÖNCE DİKKAT!

Köpek sahipleri çiftleştirmeden önce köpeklerinin iç ve dış parazitlerden arınmış ve tüm aşılarının tamamlanmış olmasına dikkat etmeli. Böylece yavruları plasenta yoluyla geçebilecek parazitlere karşı korumuş olursunuz. Ayrıca yavru, emme sırasında anneden aşılarla ilgili antikorları alarak kendi aşıları yapılana kadar hastalıklardan korunur.

Köpekler 3. kızgınlık döneminden itibaren çiftleştirilmeli. 6-8 aylıktan itibaren kızgınlık gösterebilirler ama vücutları tüm fizyolojik gelişimini tamamlamadığından çiftleştirme tercih edilmemeli.

Köpeğini çiftleştirmeye karar veren köpek sahipleri aynı zamanda doğum sıkıntılarının ve sütten kesilinceye kadar yavruların korunmasının da sorumluluğunu alacaklarını unutmamalı. Hakan GENCE

Köpeklerde ishal

Köpeklerde ishal, tek başına bir hastalık olmaktan ziyade birçok hastalıkta karşımıza çıkabilen bir hastalık belirtisi. Hafif ve orta düzeyde seyreden ishal durumları uygun tedavilerle kolaylıkla iyileşebilir. Ancak bazen hayati tehdit oluşturan hastalıkların belirtisi olarak da ishal ile karşılaşabiliriz. Bu hastalık öldürücü olmayan, basit bir problem dahi olsa, ishal ile karşılaşıldığında uygulanması gereken tedavilerin gecikmesi, köpeğin vücudundaki sıvı ve besin maddesi kayıpları, öldürücü bir durum ortaya çıkarabilir.

İshale sebep olan hastalıklar içinde en yaygın olanları:

Beslenmeye bağlı ishaller: Ani gıda değişikliği, gıda alerjileri, gıda intoleransları (inek sütü ve süt ürünlerindeki laktoza duyarlılık gibi).

Enfeksiyonlar: Bakteri, virüs ve parazit gibi hastalık etkenlerinden kaynaklanan enfeksiyonlar.

Bağırsağın enfeksiyonlara bağlı olmayan kendi dokusal hastalıkları.

İlaç ve diğer toksik maddelere (zehirli bitkiler, kimyasal zehirler gibi) bağlı zehirlenmeler

Tümör ve kanser hastalıkları

Pankreatitis (pankreas yangısı)

Böbrek hastalıkları

Karaciğer hastalıkları

Birçok sebepten ve hastalıktan dolayı ortaya çıkabilen ishallerde, şiddetinin yanı sıra köpeğin gösterdiği diğer hastalık belirtileri ve bu hastalık tablosundan etkilenen organ sistemlerinin tipi ve çokluğu da önemli. Özellikle sistemik ve daha yaygın hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkan ishallerde, ilave olarak kusma, dehidrasyon (sıvı kaybı), iştah kaybı, karın bölgesi ağrıları, yüksek ateş, halsizlik, kilo kaybı ve dışkıda kan gibi belirtiler de görülebilmekte. Eğer köpeğinizde ishal 12 saati aşkın bir süredir varsa veya belli aralıklarla tekrarlıyorsa, yukarıda saydığımız hastalık belirtileri de gözleniyorsa veya zehirlenme ile ilgili şüpheleriniz varsa vakit kaybetmeden köpeğinizi veteriner hekiminize muayene ettirmelisiniz.

İshale sebep olan hastalığın tedavisinin yanı sıra, ishalin yol açtığı sıvı ve besinsel kayıpların giderilmesi, uygun ilaç ve beslenme tedavileri köpeğinizin kısa zamanda sağlığına kavuşmasına yardımcı olacaktır.

Pako Pano

Belgrad Ormanları’nda 4 yavru (2 dişi, 2 erkek) buldum. Yavrular yaklaşık 1 yaşında. Geçici olarak Kemerburgaz’daki United Kennel’da kalıyorlar. Bakımları ve aşıları tam. Yavrulara acil yuva aranıyor. Tel: 534 269 78 73

İsmi Panda. 3 yaşında, erkek, çok açık sarı bir golden retriever. 15 gün önce Kanlıca ile Kavacık arasında kayboldu. Burnunun sol üst tarafında ve sağ gözünün altında 2 küçük yara izi ile çok gösterişli bir kuyruğu var. Boynunda kahverengi isimsiz bir tasma bulunuyor. Çok sevimli ve cana yakındır. Görenlerin ve nerede olduğunu bilenlerin Nurcan Eren’e 532 261 98 82 - 533 215 88 53 numaralı telefonlardan ulaşması rica olunur.

Tarçın anne ve Garip baba kısırlaştırılmış.1,5 yaşındalar. Bir de oğulları Pati ve Paşa var. Haziran ayında 1 yaşında olacaklar. En kısa zamanda kendilerine bir yuva bulamazlarsa, barınağa gitmek zorunda kalacaklar. İnci Birinci Tel: 0532 432 38 41
Yazarın Tüm Yazıları