Muharrem Sarıkaya: Yalova, Diyanet Vakfı'na neşteri vurdu

Muharrem SARIKAYA
Haberin Devamı

VAKIFLAR'dan sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Müslümanın El Kitabı'ndaki bazı görüşlerin kamuoyunda yarattığı infial üzerine bu sütundan kamuoyuna verdiği sözü yerine getiriyor.

Bakan Yalova, kitabın yayımını sağlayan Türkiye Diyanet Vakfı'nı (TDV) mahkemeye veriyor.

Yalova bununla da kalmıyor, bir holding haline gelen Türkiye Diyanet Vakfı'nın yeniden yapılandırılması için de kolları sıvıyor.

Yalova, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden sorumlu bakan olarak açtığı davada öncelikle kitabın yayınlanmasına karar veren TDV Mütevelli Heyeti'nin görevinden alınmasını istiyor.

Görevden uzaklaştırılmasını istediği Vakıf Mütevelli Heyeti'nin içinde TDV Genel Müdürü Mehmet Kervancı ile Mustafa Uzunpostalcı, Lütfi Şentürk, Niyazi Güneş, İsa Saim, Şevki Özkan bulunuyor.

Hemen ardından da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na, halkı tahrik ettiği gerekçesiyle kitabın yazarı ve TDV İkinci Başkanı Kemal Güran hakkında suç duyurusunda bulunduğunu açıklıyor. Güran'ın görevinden uzaklaştırılması için de bir başka dava açtığını söylüyor.

Bunları yaparken, TDV'nin kriz yaratan kitaba dönük eleştirilere verdiği yanıtları da dikkate aldığını açıklıyor.

Özellikle TDV'nin, kitapta yer alan hususların tamamının dayanağının Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınları olduğu görüşlerinin incelenmesi gereğine dikkat çekiyor. TDV'nin bu yöndeki bir raporunun incelenmek üzere Başbakanlık'a gönderilmesi talimatını verdiğini bildiriyor.

Büyük bir holding kadar işletmeleri bulunan TDV'nin ekonomik çabalarını da mercek altına yatırıyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne, TDV'nin kuruluş amacı da dikkate alınarak, işletme ve iştiraklere, sosyal, kültürel ve eğitim faaliyetlerinin teftiş edilmesi talimatını verdiğini söylüyor.

Teftişte, TDV ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasındaki organik bağın araştırılmasını istediğini bildiriyor.

‘‘TDV Mütevelli Heyeti'nce; Müslüman'ın El Kitabı, Batılı Bilginin Eleştirisi Üzerine, Türkiye'de İslamın Yeniden İnkişafı gibi kamuoyunun tepkisini çeken, toplumda infial uyandıran ya da içerisinde Anayasa'nın temel ilkelerine, yürürlükteki yasalara aykırı ifadeler ve tanımlamalar bulunan kitapların bir komisyon marifetiyle tespit edilerek bunları yayından kaldırmasını’’ istediğini açıklıyor.

Bu kitapların yayınlanmasına olanak veren Yayın Danışma Kurulu'nun görevine son verilmesini istediğini de söylüyor.

Bundan böyle, bu tür yayınlarda Diyanet İşleri Başkanlığı ve diğer kuruluşların görüşlerinin de alınması gerektiğinin altını çiziyor.

TDV'nin yeniden yapılandırılmasının sağlanacağını da bildiriyor.

TDV Senedi'nde değişiklik yapılarak aynı zamanda şube başkanları olan il müftüleri ile nüfus kriterlerine göre belirlenecek sayıda büyük ilçelerde görev yapan ilçe müftülerinin ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın merkez teşkilatındaki üst düzey görevlilerin Genel Kurul üyesi olmalarının sağlanması için talimat verdiğini vurguluyor.

TDV'nin bu kapsamdaki Mütevelli Heyeti'nin oluşturulması sırasında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yönetimde etkin rol üstlenmesine olanak sağlayacak düzenlemenin yapılmasını da istiyor.

Daha da önemlisi TDV'nin faaliyet alanı ile doğrudan ilişkisi bulunmayan işletmelerinin kapatılmasını da istiyor.

Yalova, aslında uzun süredir Diyanet İşleri Başkanlığı ile TDV arasında yaşanan çatışmaya son vermek istiyor.

Bunu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Vakıf üzarindeki etkinliğini artırarak sağlamayı hedefliyor.

Tabii, bütün bunların gerçekleşebilmesi için öncelikle yargının vereceği kararın beklenmesi gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları