MÜ-YAP’ın yasal hakları var

ALANYA Turistik İşletmeler Derneği Baş Hukuk Müşaviri Doç. Muammer Oytan'ın ‘‘Türk müziğine dolar mı ödeyeceğiz?’’ (20.9.2002) başlıklı yazısının gerçeklerle hiçbir ilgisi yoktur.

Sn. Oytan kamuoyunu ve özellikle müzik kullanıcılarını yanlış yönlendirmektedir. Bizim MÜ-YAP olarak ileride telafisi güç zararlara yol açabilecek bu ifadeleri kabul etmemiz mümkün değildir. Meslek birliklerinin yasal haklarını yok sayarak, umuma açık mahallerde meslek birliğimizden izin alıp sözleşme imzalamadan müzik kullanımının yasal yolu yoktur. Biz de, yukarıda adları geçen 4 meslek birliği olarak, Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) ile yasal haklarımız doğrultusunda çerçeve protokoller imzaladık.

TÜROB ile imzaladığımız çerçeve protokollerde, oda başına 120 $'a ulaşan ücretlendirme hükmü yoktur. Ücretlendirme yıldız sayılarına göre takriben 6 $ ile 60 $ arasında değişmektedir. Oytan, 120 $'lık ücreti nereden çıkardığını açıklamak zorundadır. Buna TÜROB'un da cevap verme zorunluluğu vardır.

MÜ-YAP, MESAM, MSG ve MÜYOR-BİR isimli meslek birliklerimiz için kullandığı, ‘‘müzik eserleri sahiplerini temsil eden bu dört meslek kuruluşu’’ sözleri ise konunun Oytan tarafından yeterince kavranamadığını ortaya koymaktadır. Örneğin MÜ-YAP eser sahiplerini değil, ‘eser sahibine komşu hak sahibi fonogram yapımcıları’nı temsil etmektedir. Yasalar, fonogramlara kaydedilmiş müziklerin umuma açık mahallerde kullanımını belirli kurallara bağlamış, özellikle de yapımcılardan veya üyesi oldukları meslek birliğimizden izin alınmasını zorunlu kılmıştır. Oytan'ın yasa hükümlerine atıfta bulunarak, ‘tehdit etme’ kavramını kullanması, bırakalım baş hukuk müşaviri oluşunu, sokaktaki sıradan insana bile yakıştıramadığımız bir davranıştır.

Oytan'ın meslek birliklerinin yerini Kültür Bakanlığı'nın alması sonucunu doğuracak önerisine de katılmak mümkün değildir. Lisans bedellerinin bakanlık tarafından tahsili konusunda yasalarda hiçbir hüküm yoktur.

Bütün bu gerçekler ortadayken, Oytan'ın böylesine gerçek dışı iddiaları dile getirmesini kendisinin hukukçu kimliğine yakıştırabilmemiz mümkün değildir.

Aydın OSKAY-MÜ-YAP Yönetim Kurulu Başkanı

Anadolu’yu dolaşın

‘ERDOĞAN'ın dostları kim’ başlıklı yazınız göreceksiniz ters tepecek. Türkiye Cumhuriyeti'ni 40 milyar dolar hortumladılar, üzerine gitmediniz. Öcü olarak gördüğünüz Tayyip'in üzerine çullanıyorsunuz. Siz ne kadar aleyhte yazı yazarsanız bunların oy oranı daha çok yükseliyor. Çünkü altını çiziyorum, halkın medyaya ve sizlere güveni kalmadı. Siz birşeye 'ak' derseniz millet 'kara' olarak algılıyor. Ne yapsanız beyhude, hiç inandırıcı değil. Yanlış anlamayın, sizinle ilgili bir husus değil, genel medyanın sorunu bu... Vururken iyi hesaplayın da vurun. Faullü vurduğunuzu millet artık biliyor. Biraz Anadolu'yu dolaşıp halkın arasına karışsanız, insanın ne düşündüğünü çok iyi anlarsınız.''

İbadullah ÇATAL

Baykal’a düşen görev

BAYKAL, Tayyip Erdoğan'la Kanal D'de Uğur Dündar'ın açık oturumunda bir araya gelecekmiş... Baykal'ın, milletvekili olması yasak olan bir kişi ile tartışması ne kadar doğru? Peki çıksın ama Erdoğan'a bazı şeyleri de sorsun; eğitimini, 1994'e kadar ne iş yaptığını, en önemlisi hakkında kaç dava açıldığını... Açık oturumun ancak bu sorular sorulursa bir anlamı olacağını düşünüyorum. Erdoğan da açık ve net cevaplar vermeli ki, kendisini iyice tanıyalım. Bu karşılıklı iltifattan önemli sanıyorum.

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Ne yazık ki, Türkiye 4 Kasım sabahı, temsil yetersizliği ve aşırı temsil sorunu ile karşı karşıya kalacaktır. Seçimlerin sonucunun yüzde 50'si Meclis'e yansır, yüzde 50'si yansımaz ise bu yarım seçim olacaktır. Türkiye bu temsil tablosunu taşıyamaz.’’

(SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın)

Çodur’a savunma

‘‘İSKİ'deki operasyonun perde arkası’’(4.10.2002) başlıklı yazımıza İSKİ Basın Müdürlüğü açıklama gönderdi. ‘‘Prof. Veysel Eroğlu'nun yerine atanan Dursun Ali Çodur, 1994'den beri İSKİ'de Yatırımlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu üyeliği yapmış değerli bir bürokrattır. 8 yıllık dönem içerisinde İSKİ toplam maliyeti 2 katrilyonu aşan 500'ün üzerinde dev eseri hizmete alarak İstanbul'un su ve çevre problemlerini çözmüştür. Büyükşehir'de Altyapıdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığı döneminde de ulaşım ve diğer altyapı konularında büyük projelere de imza atmıştır. Çodur ile Eroğlu birlikte yazınızda iddia ettiğiniz suçlamalardan değil, 'hizmet nedeniyle inancı kötüye kullanmak'tan yargılanmaktadırlar. Sayın Genel Müdürümüzün İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verdikleri (İSTAÇ'la ilgili) ifadede görüleceği üzere ‘‘ihale kapsamında olmayan ve alınmayan sanal ithal fidan alımında kamu yararı gözetilmeden, kamu kaynaklarının israfına sebep olarak hizmet nedeniyle inancı kötüye kullandığı gerekçesiyle yargılanmaktadır‘‘ deniliyor. Davanın mesnetsiz iddialarla açıldığı öne sürülerek, ‘‘Çodur'u sanık olarak afişe edilerek rencide edilmesi, Genel Müdüre ve İSKİ'ye yapılan bir haksızlıktır’’ deniliyor, 40 ihalenin mevcut olmadığı belirtiliyor.

Hukuk dilinde 'sanık'tan başka bir sözcük var mıdır?

KPSS mağduru

30 Eylül'de personel seçme sınavı B grubu sonuçları açıklandı. Ancak TUS, ÖSS gibi sınavları 10-15 günde açıklayan ÖSYM'nin bu sınavı bir ayda açıklaması akıllarda soru işareti bıraktı.

ÖSYM hangi kadroya kimin kaç puanla atandığını açıklamadı. Bu da üniversite mezunu binlerce insanın saygın bir kurum olarak bildiği ÖSYM'ye olan güvenini sarstı. Seçim öncesinde bu durum biz gençleri hangi partiye oy vereceğimiz hakkında tekrar düşünmeye sevk etti.

ÖSYM'nin taban puanları açıklaması için kamuoyu oluşturalım.

Necmettin DURSUN

necmettindursun@hotmail.com

MEB adil olmalı

BEN öğretmenim. MEB'in açmış olduğu yöneticilik sınavını kazanarak (90 puan) 2000 yılından beri atanmayı bekleyenlerdenim. Bugünlerde açık müdürlüklerin ilan edilmesini bekliyoruz. Ancak bulundukları görevde 8 yılını dolduran okul müdürlerinin açık olan lise müdürlüklerine başvuracakları ilan edildi. Bizlere başvurma şansı verilmedi. Madem atanmayacağız, o zaman bu sınavları neden yaptılar? Oysa mevcut müdürler ve bizler hep birlikte başvurup koşulları uygun olanlar atansa daha doğru ve adil olmaz mı? Verimlilik artmaz mı?

M. PAMUKSUZ

MESAJ PANOSU

NECMETTİN Dursun'dan: ÖSYM personel seçme sınavı B grubu sonuçları geç açıkladı; hangi kadroya kimin kaç puanla atandığını neden açıklamadı? Bu ÖSYM'ye karşı güven sarsıcı bir durumdur.

E. Kurnas'tan: Siyasi partiler ne hakla milli marşlarımızı parti programlarında kullanabilirler? Neredesin YSK?

Erkan Gök'ten: Biyoloji bölümü mezunlarının TUS sınavına girme hakkımız neden ellerinden alınıyor? Açıklama istiyoruz.

HSBC'ye (Rumeli Caddesi Şubesi'ne) Başbakanlığın genelgesine karşın sarı basın kartını Türkiye'yi, 'müstemleke' (!) saydığınız için mi kabul etmiyorsunuz?

Murat BAYAR-İSTANBUL


SİYASİ partiler ne hakla milli marşlarımızı parti programlarında kullanabilirler? Neredesin YSK?

E.KURNAS-ADANA

BİYOLOJİ bölümü mezunuyum. TUS sınavına girme hakkımız vardı. Ancak son tüzük değişikliğiyle bu hak elimizden alınmak isteniyor. Binlerce kişiyi ilgilendiren bu konuda kamuoyunun bilgilendirilmesini istiyoruz.

Erkan GÖK
Yazarın Tüm Yazıları