Mitolojide oğlak burcu ve sembolü

Okuyuculardan gelen istek üzerine, “Mitolojide Oğlak Burcu ve Sembolü” başlıklı yazıyı yeniden yayınlıyorum...

Haberin Devamı

Oğlak burcu ile bağlantılı olarak çok efsaneye rastlamak mümkündür. Bunların başında, çirkinliğinden ürkerek kendisini terk eden annesine rağmen, nympha’ların peşinde koşmakta üstüne olmayan, keçi kafalı ve ayaklı çoban tanrı Pan gelir.

Latin mitolojisinde ise Pan’ın yerini Tanrı Faunus tutar. Diğer bir efsaneye göre de, çocuklarını doğar doğmaz yutan Tanrı Kronos’tan korumak amacıyla, Zeus’u ıda Dağı’ndaki bir mağaraya götüren dadı Amaltehia, onu korkunç bir canavar olan keçinin sütü ile besler.
Babil mitolojisinde de keçi figürüne sıkça rastlanır.

Sembol

Oğlak burcunun sembolü, Kaldeliler tarafından Capricornus olarak bilinen kuyruğu balık, kendi keçi bir semboldür. Pek çok kültürde, mitolojik olarak bilinçaltını sembolize eden, denizden gelen ve geceleri yerine geri giden, insanlara medeniyetin yollarını öğretmeye çalışan bir yaratık ile özdeşleştirilir.

Zıt burcu olan Yengeç anneyi, evi ve babanın manipülasyonunu temsil ederken, Oğlak babayı, dış dünyayı ve annenin manipülasyonunu temsil eder.

Oğlak, horoskoptaki en güçlü ev pozisyonudur. Doğum haritasını ikiye bölerek, bireysellikle kolektivitenin ayrılmasını ve tekrardan entegre olmasını sağlar.
Yay’da toplum içine yeniden doğan birey, Oğlak aşamasında, kendine bu toplum içinde bir statü elde etmeye çalışacaktır.

Oğlak’la birlikte kişiliğin oturması, sosyal ve toplumsal seviyede yaşanması söz konusudur.

Yazarın Tüm Yazıları