Mitolojide burçlar ve burç sembolleri

KOÇ BURCUPhriksos ve kız kardeşi Helle, üvey annesi tarafından bir sandık içinde denize atılınca, anneleri Nephele, çocuklarını altın postlu bir koçun sırtına bindirip kaçırır.

Haberin Devamı

Helle denize düşüp boğulur, Phiriksos ise Kolkhis’e (Gürcistan) varır ve koçu Zeus’a kurban ettikten sonra, postunu kendisini misafir eden Aietes’e armağan eder. Kolkhis kralı Aites de bu postu tanrı Ares’e adanmış ormandaki bir meşe ağacına asar, bekçi olarak önüne bir ejder diker.
Daha sonra Jason, babasından tahtını çalan amcası Pelias’ın elinden tahtı geri almak için geldiğinde, amcası Pelias  ona altın postu kendisine getirmesini şart koşar. Jason, altın postu almak üzere Argonaut’larla birlikte, Kolkhis’e gelince, Aietes Jason’a çeşitli sınamaları başarırsa, postu vereceğini söyler. Ancak Jason altın postu çalıp, Argonout’larla birlikte kaçarak ülkesi ıolkos’a geri döner ve tahta geçer.
Sembol:
Bu burç, ilk çağlarda, savaşçı, palav-racı yapısı nedeniyle horozla sembolize edilirdi. Ancak daha sonra sert, girişken, kavgacı ve cinselliğe düşkün yapısı nedeniyle koç ile temsil edilmeye başlandı. Zodyak kuşağının ilk burcu olan, öncü nitelikteki Koç, hayat siklusunun başlangıcı olarak nitelendirilir.
Koç, klasik astrolojide, kendine güveni, kişiliği, fiziksel vücut şeklini, ilk aile çevresini, yeni doğan çocuğun kendine güven oluşturma sürecini ve süreç içinde alınan etkileri anlatır.
Yarın diğer burçlarla devam edeceğiz...

Yazarın Tüm Yazıları