Mısır’ın en iyileri

Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bir coğrafyadır Mısır.

Haberin Devamı

Gitmediyseniz gidip enteresan bir kültür görmenizi ve yiyebildiğiniz kadar Mısır yemeği yemenizi tavsiye ederim. Hatta Mısır gezisi için yemek rehberliği bile yapabilirim size. İşte Mısır mutfağı...
Bir kere, Mısırlıların en sevdiği yemek “ful”dur. Baklanın Arapçası olan ful, Mısırlıların bebeklerine bile yedirdikleri bir yemek. Mısırlılar baklayı ezmeyi tercih ediyorlar. Bakla ezmesini çeşitli baharatlarla süsleyip ekmek arası yapıyorlar. Milli tatlıları olarak anılan omali ise Ali’nin annesi anlamına geliyor. Yufkalar, toprak kapta üst üste diziliyor. Aralarına fıstık ve kuru üzüm serpiştirilip vanilyalı ve şekerli süt gezdiriliyor. Ardından fırında pişiriliyor.
Mısır mutfağından tadına bakacağımız son tat ise taamiya. Taamiya, Lübnan’ın meşhuru felfele benziyor ama aslında apayrı bir yemek. Felfel mercimekle yapılırken taamiyada bakla kullanılıyor.

Haberin Devamı

Pirinçli ve tavuklu içliköfte

Dışı için; pirinci yıkayın ve üzerine çıkacak kadar su ekleyip kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Ocaktan alıp süzün ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra üzerime 1 adet yumurta kırıp, rendelenmiş kaşar peynirini, tuzu ve karabiberi ekleyerek yoğurun. Çok ıslak olursa galeta unu ekleyebilirsiniz. Kulak memesinden daha yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edince yoğurma işlemini bırakın. Hamuru toparlayın ve buzdolabında bekletin.
İçi için; soğanları yemeklik doğrayıp sıvıyağda 5 dakika kadar kavurun ve üzerine salça ve tavuk kıymasını ekleyin. Sürekli karıştırarak 8-10 dakika daha kavurduktan sonra cevizi ilave edip ocağın altını kapatın. İncecik kıyılmış maydanoz, kimyon, karabiber, pulbiber ve tuzu ekleyip karıştırdıktan sonra soğumaya bırakın. Dinlenmiş pirinçli harcı içliköfte gibi açıp içine bir tatlı kaşığı soğumuş iç harçtan ekleyin. Ağzını kapatın ve yeniden yuvarlayın.
Hazırladığınız oval ya da yuvarlak içliköfteleri önce çırpılmış yumurtaya, sonra galeta ununa bulayın. İsterseniz en sonunda susama da bulayabilirsiniz. Köfteleri bol miktardaki kızgın yağda kızarttıktan sonra el kevgiriyle çıkarıp kağıt havlu üzerine alın ve fazla yağını emdirin. Sıcak sıcak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

İçi için;
250 gr. tavuk kıyma
1 adet orta boy
kuru soğan
Yarım demet maydanoz
2 çay kaşığı sıvıyağ
Yarım su bardağı ceviz içi
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 çay kaşığı kimyon, pul biber
Dışı için;
250 gr. kırık pirinç
(baldo pirinç de kullanabilirsiniz)
2 adet yumurtanın akı
1 su bardağı un
2 çay kaşığı tuz
Kızartmak için;
Sıvıyağ, un, yumurta ve galeta unu
Arzuya göre susam

Yazarın Tüm Yazıları