Minik lezzet topları

Son zamanlarda gittiğim hemen hemen bütün evlerde çok sevinerek gözlemlediğim bir şey var; sofra kurulurken tuz ve karabiberin değirmenler içinde geliyor olması.

Haberin Devamı

Artık herkes taze çekilmiş karabiberin yemeğe nasıl bir aroma ve lezzet kattığının farkında. Damak tadının ayrıntılarına önem veren lokantalarda çoktandır başlayan uygulamanın evlere sıçramış olması güzel.
Memleketi Hindistan karabiberin. Avrupa çok sonra, Büyük İskender’in Hindistan seferi sonrasında tanışmış bu baharatla ve kıymetini de bilmiş açıkçası.
Hatta bir dönem o kadar kıymet verilmiş ki bu siyah acı toplara; vergiler bile karabiber taneleriyle ödenmiş. O zamanlar pahalı bir baharat olacak ki, para yerine geçmiş uzun zaman ve yoksulların sofrasına pek de uğrayamamış. Zenginlerse özellikle et yemeklerinde karabiber kullanmayı tercih etmişler.
Şimdi salatalardan makarnalara, tavuk yemeklerinden çorbalara yemeklerimizin olmazsa olmazı. Hem artık pahalı da olmadığı için herkes bu enteresan baharatın tadını yemeklerine taşıyabiliyor. Üstelik sadece acı olduğu için değil, kendine has kokusu ve tadı için.
Bakmayın isminin kara olduğuna, karabiberin bir de beyaz çeşidi var. Aynı ağaçtan, bir süre daha dalında kaldıktan sonra toplanan karabiberin kabuğu çıkar ve beyaz içi kalır. Yani beyaz biber, karabiberin daha olgun halidir. Karabiberse olgunlaşmadan toplanır.

Haberin Devamı

MİLFÖYLÜ PİLİÇ

Milföy hamuru, kare şeklinde ya da rulo halinde satılan yağlı bir hamurdur. Derin dondurucuda saklanır ve kullanılmadan bir süre önce dondurucudan çıkarılıp oda sıcaklığında bekletilmesi gerekir.
Tavuk bagetleri, üzerine çıkacak kadar suyla iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Sudan çıkarıp soğumalarını bekledikten sonra derilerini soyun, üzerlerine tuz ve karabiber serpin.
Soyulmuş bagetleri oda sıcaklığında yumuşayan, 10 x 10 santim boyutlarındaki milföy hamurlarının üzerine koyun. Milföy hamurlarının uçlarını birleştirin. (İsterseniz daha şık bir görünüm elde etmek için kemikli kısımlarını alüminyum folyoyla sarabilirsiniz.)
Bohça şeklinde sardığınız tavuk bagetleri fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp çörekotu serpiştirin.
5 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında, üzerleri kızarıncaya kadar, en az 30-35 dakika pişirip çıkarın.
Yanında haşlanmış sebzelerle sıcak sıcak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 4 adet tavuk baget (but)
- Yarım çay kaşığı tuz, karabiber
- 4 adet kare milföy hamuru
- 1 adet yumurtanın sarısı
- 1 yemek kaşığı çörekotu

Yazarın Tüm Yazıları