Migren tatil seviyor

Migreni tetikleyen çok sayıda faktör var. Bunlardan biri de uzun süreli stresi izleyen tatiller. İşte tatilde migrenle başetme yöntemleri.

Haberin Devamı

Amerikan Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Dr. Ari Boyacıyan, vücudu strese sokan herhangi bir faktör migrene zemin hazırlayabilir, diyor. Buna karşılık, uzun süren stresten sonra, tatildeki rahatlık hissi de benzer bir etki yapıyor. Tatiller çoğu kez dilediğimiz kadar uyumak için fırsat olarak görülüyor. Migren sorununuz varsa, her zamankinden az veya fazla uyumayın. Uyku düzenindeki değişiklik migrene davetiye çıkarıyor.
Her hastada farklı da olsa bazı yiyecekler (çikolata, beyaz peynir, kaşar peyniri, baharatlı yiyecekler, mezeler, alkol) migren tetikliyor. Böyle bir gözleminiz varsa, tatillerde disiplininizi bozmayın. Bunları yemeyin.
Migren görülme sıklığı yüzde 10-15 dolayında. Hastalık esas olarak beyinde hücresel düzeyde fonksiyonel bir bozukluktan kaynaklanıyor. Bu bozukluk belli bir süre devam ettikten sonra dönemini tamamlayıp, iz bırakmadan yeni bir krize kadar düzeliyor. Migren ağrıları 3-72 saat arasında değişiyor. Kriz sırasında beyinde hücresel düzeyde bir bozukluk başlıyor. Bu bozukluktan beyin damarları ve beynin
etrafını saran zarlar etkileniyor. Sonuç: Şiddetli zonklayıcı başağrısı.
BULANTI, KUSMA YAPIYOR
Migrenin en önde gelen belirtisi zonklayıcı baÅŸaÄŸrısı. Buna genellikle bulantı ve kusma eÅŸlik ediyor. EÅŸ zamanlı olarak ses, ışık, koku hassasiyeti ve ikincil olarak geliÅŸen otonomik bozukluk belirtileri geliÅŸiyor. Yani uyku hali, açlık hissi, esneme, gaz birikimi, geÄŸirme, baÅŸ dönmesi.Â
En sık 10 - 40 yaş arasında görülüyor. Ancak ileri yaşlarda da şiddetli migren ağrıları çekenler var. Hormonal değişiklikler de etkili oluyor. Örneğin kadınların adet dönemlerinde şiddetli ağrılar ortaya çıkabiliyor. Bu açıdan başka bir destekleyici kanıt, migren tipi ağrıların genellikle hamilelik döneminde azalması.

Yazarın Tüm Yazıları