Messenger’a buruk bir elveda

Microsoft’un ünlü sohbet servisi MSN Messenger’ı Skype için feda etmesine az bir zaman kaldı. Artık ufak ufak toparlanmanın ve gözyaşlarını silip eski dostla vedalaşmanın zamanı geldi.

Haberin Devamı

Microsoft, 8 Nisan’dan itibaren Messenger servisini kapatıyor ve yerine Skype’ı koyuyor. Önceden 15 Mart denmesine rağmen 8 Nisan’a ertelenen gün geldiğinde Hotmail hesapları artık Messenger’da oturum açamayacak ve kullanıcıların aynı hesapla mesajlaşmak, sesli görüşme yapmak ve dosya göndermek için Skype’ı yüklemeleri gerekecek.

Messenger’a buruk bir elveda

Bu durum internet kullanıcıları arasında açıklandığından beri tartışma konusu oldu. Bir kesim kullanıcı karalar bağladı ve Messenger’ın ardından ağıtlar yakıyor. Bir kısmı ise “ne olacak canım, kaldığım yerden Skype ile devam ederim dünyanın sonu mu” modunda. Kim ne düşünürse düşünsün, Messenger bir dönemin simgelerinden biri. Gidişi bu yüzden biraz sancılı olacak.

Haberin Devamı

Nereden nereye…

İlk adı MSN Messenger olan Windows Live Messenger ilk olarak 1999’da karşımıza çıkmıştı. Zamanına göre devrimsel bir yazılım olan Messenger, rakipleri ICQ ve AOL Instant Messenger’a (AIM) fark atıyordu. 2001’de Windows XP ile birlikte gelen sürüm internet üzerinden iletişime olanak vermekle kalmıyor, kullanıcıların birbirine dosya göndermesine de izin veriyordu.
Microsoft, servisi sürekli olarak güncellemeyi sürdürdü. 2005’te Yahoo! Messenger’la uyumluluk sağlandı ve farklı ağlardaki kullanıcıların birbirleriyle konuşması mümkün oldu. 2007’de Xbox 360 entegrasyonu geldi ve 2010’da da Facebook arkadaşlarımızla yazışma imkânı sunuldu.


İdeal bir forma büründü

Messenger’a buruk bir elveda

Son sürümde gelen sekmeli görüşmeler sayesinde aynı pencerede birden fazla kişiyle sohbet edebiliyorduk. Aynı sürümde HD görüntülü sohbet, fotoğraf görüntüleyici ve baştan tasarlanan ifade simgeleri de karşımıza çıktı. Windows 8’de uygulama olarak yerini alan yazılım, iOS ve Windows Phone gibi akıllı telefon platformlarına da taşındı ama nedense resmî Android sürümü hiç çıkmadı.
Messenger’dan Skype’a geçiş aslında büyük bir sürpriz olmadı. Microsoft, Skype’ı 2011’de 8,5 milyar dolara satın almıştı. 663 milyon üyesiyle Skype, Messenger’ın iki katı üye tabanına sahipti ve dolayısıyla büyük balığın küçüğü yutması mantıklıydı.


Kalbimizdeki yeri başka

Microsoft, Messenger’dan Skype’a geçişin olabildiğince sıkıntısız yürütüleceği sözünü verdi ama çoğu kullanıcı, Skype’ın, Messenger’ın yerini alabilecek bir/images/100/0x0/55eab79cf018fbb8f89236f1 yazılım olup olmadığını sorguluyor. Sesli ve görüntülü görüşmeler için mükemmel olsa da mesajlaşma sistemi henüz Messenger’ınki kadar sezgisel değil. Microsoft’un yakında Skype arayüzüne müdahale edeceğini ve Messenger’ın sohbet işlevini Skype’a bir şekilde kazandıracağını düşünüyorum.


İtiraf etmeliyim ki Messenger’ın gidişi benim için de üzücü. Pek çok arkadaşım ve akrabamla anlık mesajlaşma yazılımı tercihimiz olan Messenger’ı pek çok kişi de fikirlerini ve komik YouTube videolarını paylaşmak için kullanıyor. Skype’ın Messenger’ın yarattığı boşluğu doldurup dolduramayacağını yakında göreceğiz ama şurası kesin ki, tuhaf şekilde sırıtan o simgeleri ve sesleri özleyeceğiz. Tıpkı ICQ’nun açılışındaki vapur sesi gibi…

Her şey için teşekkürler Messenger.
Thank you and goodbye…



E-posta: ekaplanseren@hurriyet.com.tr
Twitter:
https://twitter.com/kaplanseren

Yazarın Tüm Yazıları