Mesir macunu çayı çıktı

Hemen her şehrimizin kendine özgü "meşhur" bir yemeği veya tatlısı var. Manisa’nın mesir macunu da bunlardan biri.

Zamanında cinsel gücü artırıcı etkisi olduğu düşünüldüğünden -nedendir bilinmez- kadınlardan uzak tutulan mesir macununun bir hikayesi de var. Rivayete göre Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hasa Sultan, Manisa’da hastalanır. Sultan da zamanın meşhur şifacısı Merkez Efendi’den annesini iyileştirecek bir ilaç bulmasını ister. Tarçın, rezene, karabiber, meyan kökü, çörekotu, mercan köşk, bal, sinameki, portakal kabuğu, zencefil, kişniş, kimyon, anason ve pekmez gibi 41 çeşit malzemeyi bir simyacı gibi özenle karıştıran Merkez Efendi, sonunda Hasa Sultan’ı sağlığına kavuşturan bu şifalı macunu yaratır.

Akıl hastalığı da dahil pek çok hastalığa iyi geldiğine inanılan mesir macunu, hálá Manisa’da bahar şenliklerinin bir parçası olarak Sultan Camii’nin tepesinden halka dağıtılıyor, ama mesir macununun bir de çayı olduğunu kimse bilmez sanırım. Tıpkı diğer poşet çaylar gibi hazırlanan çay, sıcak suda birkaç dakika bekletildikten sonra içiliyor. Kullanımı macunundan daha pratik olan çay, katkı maddesi içermiyor ve macunun enerji verme, uyarıcı etki yapma gibi özelliklerine sahip. Üstelik mesir macunu gibi şekerli de değil ve bu özelliğiyle tatlandırıcı kullananların da içebileceği nitelikte.

Bıcırık hamburgerler

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

10 dakika


Malzeme listesi

8 adet küçük sandviç ekmeği

2 adet kıvırcık yaprağı

1 adet orta boy domates

İsternirse;

Mayonez, ketçap

Köfte harcı için;

á
300 gr. yağsız dana kıyma

1 dilim bayat ekmeğin içi

2 yemek kaşığı haşlanmış bezelye (isteğe bağlı)

1 adet ıspanak yaprağı (isteğe bağlı)

1 adet küçük boy kuru soğan (rendelenmiş olmalı)

7-8 dal maydanoz

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Kıyma, ıslatılıp sıkılmış ekmek içi, rendelenmiş kuru soğan, incecik kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber yoğurma kabına koyulur. İstenirse, incecik kıyılmış ıspanak yaprağı ovalanarak yumuşatılabilir ve malzemelere ilave edilebilir (istenirse harca bezelye de katılabilir). Karışım iyice yoğrulup hazırlanan köfte harcından kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır. Parçalar avuçlar arasında yuvarlandıktan sonra yassı hale getirilir ve çok az yağ koyulan teflon tavada önlü arkalı kızartılır. Küçük sandviç ekmekleri enine ikiye kesilip her birinin içine bir köfte, minik bir marul yaprağı ve bir dilim domates koyulur. İstenirse ketçap ve mayonez de ilave edilip servise sunulur.

Yoğurt dondurması

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Malzeme listesi

3 su bardağı yoğurt (susuz kısmından kullanılmalı)

2,5 su bardağı toz şeker

2 adet limonun kabuğunun rendesi

2 adet limonun suyu

İstenirse yoğurdun kaymağı da kullanılabilir ama eğer kaymak kullanılacaksa çatalla iyice ezilir. Yoğurt, toz şeker, rendelenmiş limon kabuğu ve limon suyu geniş bir kaba aktarılıp şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Karışım orta boy derin bir kaseye aktarılıp derin dondurucuda 8-10 saat bekletilir. Derin dondurucudan çıkarılan dondurma kadehlere ya da kaselere paylaştırılıp üzeri şekerlemelerle süslendikten sonra servise sunulur. İstenirse üzerine reçelin içindeki taneleri, portakal şekerlemeleri koyularak da süslenebilir. Çocuklara yedirmeden önce oda sıcaklığında biraz bekletilebilir. Özellikle yoğurt sevmeyen çocukların bayılarak yiyeceği bir tatlıdır.
Yazarın Tüm Yazıları