Menopoz bazen üzüyor

Menopoz hayatın doğal bir dönemi olsa da kadınların hâlâ endişeyle baktıkları bir süreç, hatta bazı kadınlar için problemlerle dolu bir zaman dilimi!

Haberin Devamı

Ama yine de önceden iyi hazırlık yapılır, beden ve ruh iyi hazırlanırsa menopoz sorunlarını oldukça hafifletmek mümkün olabiliyor.
Menopoz döneminde hormonal desteklerin kullanılıp kullanılmaması konusuna gelince... Bu konuda artık neredeyse ortak bir konsensüs oluştu gibi: Çok özel bazı durumlar dışında hormon tedavisine hastalar da, doktorlar da sıcak bakmıyor. Hormonların kullanılması gereken hallerde de çok iyi bir kişiye özel planlama yapmak gerekiyor. Ayrıca kullanım süresini uzatmamak da çok önemli. Özetle hormon kullanımı konusuna sıcak bakanların sayısı oldukça azaldı.

BİR İYİ BİR KÖTÜ HABER

Menopoz konusunda size bir iyi bir kötü haberim var.
Önce iyi haberi vereyim: Uzmanlar bizim kadınlarımızın da menopoz hakkında bilgi arayışı içinde olduklarını söylüyor.
Bu mükemmel bir gelişme. Çünkü bilgilenmek, menopoz sorunlarıyla mücadeleyi kolaylaştıran bir durum.
Kötü haber ise şu: Yine aynı uzmanlar özellikle şehirlerde oturan, eğitim düzeyi yüksek kadınların menopoz sürecini gereğinden fazla ciddiye aldıklarını, konuyu kafalarında çok fazla büyüttüklerini, hatta bazen tehdit gibi algıladıklarını söylüyor. Bu çok yanlış bir yaklaşım.
Yanlış bir yaklaşım çünkü tıpkı yaşlanmanın kendisi gibi menopoz da kadın yaşamının onu bilgeleştirdiği bir dönem. Ayrıca dikkatli yönetilirse menopozun bedene ve ruha tedavi edici bir etkisi bile olabiliyor.

Haberin Devamı

KARMA FELSEFESİ BURADA DA GEÇERLİ

Araştırmalara göre pek çok konuda olduğu gibi menopozda da “kesinlikle olacağına inandığınız olumsuzluklar” maalesef “başınıza gelen ya da sık karşılaşılan problemlere” dönüşebiliyor. Yani menopoz dönemiyle ilişkili ön tahminleriniz zannettiğinizden çok daha önemli!
Tıpkı “karma” felsefesinde olduğu gibi, düşündüklerinizin başınıza gelmesi gibi bir durum söz konusu. Bu nedenle bilinçaltınızda menopozla ilgili kötü deneyimler, düşünceler, algılar saklamamaya özen göstermenizde onu sakin karşılamaya, ciddiye almamaya çalışmanızda fayda var.

İyimser beklentiler önemli

BİR ÖNERİ

Uzmanlara göre aşağı yukarı annenizle aynı yaşlarda menopoza girme ihtimaliniz yüksek ama bu menopoz sorunlarını tıpkı annenizin yaşadığı gibi yaşamanız anlamına gelmiyor. Bir uzman “Anneniz, ablanız, teyzeniz hatta komşunuz menopoza girerken ve menopozun ilk yıllarında ‘kötü deneyimler’ yaşamış olabilir, bu sizin de illa ki benzer deneyimler yaşayacağınız anlamına gelmemeli” diyor.
Araştırmalara göre özellikle ateş basması nöbetleri, gece terlemeleri, uyku sorunları, kalp çarpıntıları, şişlik ve bedenin su toplaması gibi ruhsal değişimler sizin menopozdan ne beklediğiniz ya da menopozu nasıl karşıladığınızla yakından ilişkili.
Uzmanlar şunu tavsiye ediyor: Hayatın her alanında olduğu gibi menopozu da olumlu beklentilerle karşılayın. Bu döneme kendinizi ruhen de bedenen de daha iyi hazırlayın.

Haberin Devamı

Menopozun ilk işaretleri

BİR BİLGİ

Kadınların en çok korktuğu ve onları en çok rahatsız eden menopoz belirtileri şunlar:

- Ateş basma nöbetleri: Menopoza giren kadınların yüzde 80’inde görülen ateş basmaları, özellikle yüz, baş ve boyun bölgesinde belirgin oluyor, çoğu zaman da terleme atakları ve kızarma duygusuyla birlikte görülüyor.
- Uyku sorunları: Uykusuzluk, uyku bölünmeleri, derin uykuya geçememe ve uykudan dinlenmiş uyanamama sık görülen şikâyetlerdendir.
- Gece terlemeleri: Gecenin her saatinde ortaya çıkabiliyor ama en sık görüldüğü saat sabaha karşı 3-4 arası.
- Kalp çarpıntıları: Menopozun sık görülen başlangıç belirtilerinden biri de kalp çarpıntılarıdır. Anlamsız zamanlarda ortaya çıkabilen bu belirti bazen gerçekten can sıkıcı olabiliyor.
- Diğerleri: Baş ağrısı atakları, yorgunluk, depresyon eğilimi, gece krampları, rahatsız ayak sendromuna kadar ulaşabilen ayak uyuşma ve yanmaları...

Yazarın Tüm Yazıları