Memet Fuat Ödülleri yarın törenle verilecek

“MEMET FUAT Eleştiri/İnceleme/Deneme, Yayıncılık Ödülleri” ve “Memet Fuat Genç Şiir Ödülü”nü kazananlara ödülleri yarın 15.30’da (9 Nisan 2011 Cumartesi), İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral İstanbul Kampusu’nda gerçekleşecek törenle verilecek.

Haberin Devamı

Cevat Çapan, Konur Ertop, Nurdan Gürbilek, Uğur Kökden, Hasan Kuruyazıcı, Nilüfer Kuyaş ve Mustafa Öneş’ten oluşan seçici kurulun belirlediği ödüller şöyle:

Eleştiri/İnceleme Ödülü, iki yazar arasında bölüştürüldü: Jale Özata Dirlikyapan-Kabuğunu Kıran Hikâye ve Yücel Kayıran-Kritiğin Toprağında/Türk Şirine Felsefeyle Bakmak.

Deneme Ödülü: Faruk Duman-Adsız Deniz.

Yayıncılık Ödülü: Gün Işığı Kitaplığı.

Memet Fuat Genç Şiir Ödülü: Aybars Şenyıldız-Devrik Ölüm.

* * *

JALE ÖZATA DİRLİKYAPAN’ın Kabuğunu Kıran Hikâye-Türk Öykücülüğünde 1950 Kuşağı kitabı, Türk edebiyatında birçok değişimi, kırılmayı sağlayan önemli bir kuşağı yazdığı için, ayrı bir önem taşıyor.

Türk edebiyatında benim de dahil olduğum 1950 Kuşağı üzerine çalışma, o kuşağın kendinden öncekiler ve sonrakiler için taşıdığı değeri bu tür kitaplar ortaya çıkaracaktır.

Yücel Kayıran, şiir üzerine yazılarıyla bizim şiir eleştirisine büyük katkılarda bulunan bir ad.

Hele şiire felsefe disiplini açısından yaklaşımları içeren yazıları, eleştirmemiz için, göz önünde bulundurulması gereken bir niteliğe yükseltiyor.

Yahya Kemal’den Nâzım Hikmet’e, Melih Cevdet Anday’a, Salâh Birsel’e, Gülten Akın’a, Sabahattin Kudret Aksal’a, Can Yücel’e, Metin Altıok’a, Enis Batur’a, Haydar Ergülen’e kadar, Türk edebiyatının köşe taşları şairler üzerine yararlanılacak, kaynak olarak kullanılacak yazılar Yücel Kayıran’ın çalışmaları.
Öykülerini de sevdiğim Faruk Duman’ın Adasız Deniz-Ve Aperitifler/Defterden Notlar başlığı altında toplanan denemeleri, benim deneme anlayışıma, deneme beğenime, denemenin alçakgönüllü tavrına uygun.

Bilginin türe egemen olmadığı ama satır aralarında kendini gösterdiği bir türdür deneme.

Kişisellik ağır basar. Yazarın seçme özelliği yansır.

Faruk Duman’da denemeye özgü saydığım alçakgönüllülük kendini her satırda belli ediyor.

* * *

Haberin Devamı

O gün Memet Fuat’ın 85. yaşı bir belgesel filmle kutlanacak.

Eylül Duru, Memet Fuat’ın en sevdiği türküleri piyanoda Eser Taşkıran’la söyleyecek.

Cevat Çapan, “Yaşayan ve Yaşatan Memet Fuat”ı anlatacak.

Ödül kazananları tekrar tebrik ediyorum.

Yazarın Tüm Yazıları