Melankolik patlıcan

İlk önce Hindistan’da yetişip, tüm dünyaya yayıldığı görüşü hakimdir. Acı tadı nedeniyle zehirli bir bitki olarak görülüp, uzun yıllar kimse el sürmemiş.

Ama 18’inci yüzyıl Osmanlı mutfağında "Bazıncan" adıyla yapılan onlarca patlıcan yemeği vardır. Ancak lokman hekime göre; insan sağlığına hiçbir fayda sağlamayan bu bitki üstelik basura ve melankoliye yol açmaktadır. Lokman hekim hiç kızmasın ama, yoğurtlu patlıcan kızartmasına, patlıcanlı pilav ve karnıyarığa bayılırım.

Tavuklu kuskus pilavı

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


n Öncelikle orta boy bir tencereye zeytinyağını koyup, hafif kızınca ince kıyılmış yeşil soğan ve yeşil biberleri ekleyip, 1-2 dakika kadar kavuralım. Sonra da ufak kuşbaşı doğranmış tavuk etlerini ilave edelim ve 7-8 dakika karıştırarak kavuralım.

Şimdi de domatesleri katıp, şöyle bir çevirelim ve artık kuskusu tencereye aktaralım. Hemen üzerine ılık su ile beraber, tuz ve karabiberi ekleyelim. Tencerenin kapağını kapatarak orta ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.

Yemeği ocaktan alalım ve tencerenin kapağını hiç açmadan 10 dakika kadar demlendirelim. Sonra tahta kaşıkla hafifçe altüst edip, karıştıralım ve sıcak olarak servise sunalım.

Malzeme listesi

á 2 adet tavuk göğsü (kuşbaşı et oküp doğranmış)

á 1 adet taze yeşil soğan (incecik kıyılmış)

á 2 adet yeşil sivri biber (ince halka biçiminde dilimlenmiş)

á 1 adet orta boy domates (tavla zarı küp doğranmış)

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á 2 su bardağı kuskus

á 3 su bardağı ılık su

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Pasta akdenizli

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 1 adet hazır kek (kakaolu veya sade)

Islatmak için

á 1 su bardağı sıcak su

á 1 yemek kaşığı neskafe

á 1 yemek kaşığı toz şeker

Kreması için

á 2 su bardağı süt

á 2 yemek kaşığı un

á 1/2 su bardağı toz şeker

á 1 paket vanilya

á 1 paket labne peynir

Ayrıca

á 2 yemek kaşığı kakao

n Önce hazır kekimizi (veya kendinizin hazırladığı bir pandispanya da olabilir) ortadan ikiye bölelim. Öte yandan; sıcak su, şeker ve neskafeyi bir kasenin içinde, şeker iyice eriyinceye dek karıştıralım. Şimdi bu sosla iki parça kekin her tarafını iyice ıslatalım.

Bir taraftan da, ufak bir tencereye; süt, un, toz şeker ve vanilyayı aktarıp, orta ateşin üzerine oturtalım. Sürekli karıştırarak, koyu muhallebi kıvamına gelinceye dek bu kremayı pişirelim.

Kaynamaya başladıktan 1-2 dakika sonra ocaktan alalım ve ılınmaya bırakalım. Ilınan kremanın içine labne peyniri ekleyip, mikserle 1-2 dakika kadar çırpalım. Şimdi de bu kremayı kekin arasına, üstüne ve etrafına düzgünce sürelim. En sonunda da keke, kakao serpiştirip, varsa çikolata drajeleriyle süsleyip, buzdolabına koyalım. En az 3-4 saat bekletip, daha sonra dilimleyip, servise sunalım.
Yazarın Tüm Yazıları