Malatya Rektörü Atatürkçülüğü hâlâ anlayamamış

AVRUPA Atatürkçü Düşünce Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Dursun Atılgan, Köln’den Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e bir mektup göndermiş.

Haberin Devamı

Atılgan, Türkiye’de “Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik’in, üniversitelerdeki İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin öğrencilere külfet getirdiğini öne sürdü. Rektör Çelik, bu dersin zorunlu dersler arasından çıkarılmasını istedi. Rektör Çelik, ağustos ayında da üniversite kütüphanesinde bulunan ‘Atatürk Türkiye’dir, Türkiye Atatürk’ yazısını kaldırmıştı” haberini okuduğu belirterek şöyle diyor:

“Halka dayalı ve halk mayalı Cumhuriyetimiz başlı başına çok önemli bir devrimdir. (Devrim kavramını kullanmaktan çekinenler, 12 Eylül darbecilerinin tercih ettiği/ettirdiği inkılâp kavramını kullanmaktadırlar). Dünya tarihi Fransız Devrimi ve Rus Devrimi gibi Türk Devrimi’ni de inceler. Tüm dünya ülkeleri üniversitelerinde bu devrimler okutulur.

Eğer yukardaki haber doğruysa -Ağustos 2008’de YÖK’ün size önerdiği 3 isim arasından seçtiğiniz ve atadığınız– söz konusu Rektör’ün, Türk Gençliğinin, TBMM’nin ve Cumhuriyetimizin kuruluşu başta olmak üzere, Türk Milleti’nin Atatürk’ün önderliğinde gerçekleştirdiği Türk Devrimi’ni ve bu Büyük Devrim’in birbirine bağlı halkalarını öğrenmesini istemediği açıktır. Ayrıca, Rektörün, bu dinamik gücün yeniliğe, ilericiliğe açık ve yatkın olmasını da istemediği anlaşılmaktadır.

Bu anlayıştaki bir kimsenin, Türk İstiklaline ve Türk Cumhuriyetine sahip çıkacak ve koruyacak gençliğin yetişmesine katkı yapmasını beklemek söz konusu olamaz.

Bize göre, söz konusu kişinin, çağdaş Türkiye’nin önemli bir üniversitesinde Rektör olarak görevini sürdürmesi, hem nitelikli Cumhuriyetimizin felsefesine hem de bilime aykırıdır.”

Haberin Devamı

Damal’da tehlikeli oyunlara dikkat!..

“ARDAHAN’ın Damal İlçemizde yaşayan vatandaşlarımızın tamamına yakını Alevidir. İlçemiz Merkez Sağlık Ocağı’nda görev yapmakta olan Dr. Murat Bayırlıgil vatandaşlarımızın inancına ve Aleviliğe hakaret etmektedir. Bu doktor görevden alınmalıdır. Yaklaşık bir yıldır, ben CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt olarak, Damal Belediye Başkanı Gülcemal Fidan, İl Başkanımız Yalçın Taşten, İl Genel Meclisi Başkanı İlimdar Sanem ve çok sayıda vatandaş konuyu Vali Mustafa Tekmen’e en az 15 defa anlattı, ayrıca ben Meclis’e üç kez soru önergesi verdim. Vali ve öteki yetkililer bu konuda duyarsız davranmakta ve adeta orada bir olay çıkması için zemin hazırlamaktadır.

Alevi açılımı yapılırken, hani herkesin inancına saygı?

Dr. Murat Bayırlıgil, bazı vatandaşlara ‘Ben Hz. Ali’yim, ben sizin Allah’ınızım’ diyerek sinkaflı kelimeler kullanmakta ve vatandaşları kovmaktadır. Bu hususlar, Hanak Cumhuriyet Başsavcısı Musa Can’ın,  5.1.2010 tarihli iddianamesinde de yer almaktadır.

Sayın Başbakanım, ülkemizde geçmişte Çorum, Kahramanmaraş, Sivas ve Tokat olayları yaşanmış ve buna benzer olaylar da İstanbul Tophane’de yaşatılmaya çalışılmıştır. Herhangi bir olay çıkmaması için, sorumluluğunun bilincinde olan bir milletvekili olarak bu olayları zatıâlinize aktarmayı uygun gördüm.”

Haberin Devamı

‘Muhafazakâr hegemonya’

SULUKULE ile Allianoi gün gibi ortada.

Bu gerçeği hiçbirimiz değiştiremeyiz. Bu iktidarın benzer ‘suçları’  fazlaca var.

İktidar örgütsüzlüğü fark etti. Bu tür suçlar işlemekten korkmuyor. Bir avuç yoksul Çingene’nin malına göz diktiler ve ellerinden aldılar.

Hiç kimsenin kılı kıpırdamadı.

İstanbul yeniden imar edilecekmiş! Kim bilir ne haksızlıklar yapılacak.

Vatandaşın görüşünü alan var mı?

Anayasa için referandum yapılıyor ama İstanbul’un neresinde ne yapılacağını halk öğrenmeyecek mi?

Yaptım oldu zihniyeti mi?

Nerede Belediye Meclisleri ve meslek odaları?

Toplumsal desteği olmayan insanlar mağdur edilmemeli, zulüm görmemeli.

HES’leri de unutmayalım; sokak hayvanlarına yapılan zulmü de...

‘Muhafazakâr hegemonya’ kaygılarımız giderek artıyor.

‘Dindarlar’, başka mağduriyetlerle de ilgilenmeli değil mi?
H.K.

Haberin Devamı

Hayvan ithalatı ve ABD

ABD’den damızlık hamile ithali serbest. 28 Ağustos tarihli köşenizde Erhan İzmirli ismindeki okurunuz ABD’den hastalıklı hayvanlıkların nasıl Türkiye’ye geldiğini yazmıştı. TİGEM çok uzun süreden sonra Damızlık Hamile ihalesi açtı. Alınacak hayvanlar için adres yine ABD... Teksas, Alabama ve Washington eyaletlerinden sadece Türkiye’ye hayvan getiriliyor. Ülkemizin birçok bölgesindeki çiftlikleri araştırın ABD’den getirilen bilhassa Hollstein ve Angus cinsi hayvanlar gerekli randımanı vermiyor.

Bu hayvanların en ucuzu 6.000 TL, yazık değil mi bu halkın parasına? TİGEM bu arada mercek altına alınmalı, yakında binlerce hayvan ithalatı yapacak. Ayrıca TİGEM’de görevli olan veterinerler bir yıl içinde kaç kez ABD’ye gitmiş; bunun da sorgulanması gerekir.
Ayhan TOROS

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi’nde dava sürerken 2B satışları başladı

ANAYASA Mahkemesi’nde 2B orman alanlarının satışına ilişkin açılan iptal davaları devam ederken, bir Torba Yasa ile 2B orman alanlarına örtülü af çıkarılarak, satış işlemi başladı. 2B orman alanlarının satışına karşı çıkan biz TEMA Vakfı, Anayasamıza ve üstün kamu yararına aykırı bu işlemlerin durdurulması için Anayasa Mahkemesi’nin söz konusu iptal davalarının sonuçlandırılmasına öncelik verme çağrısında bulunuyoruz.”

TEMA’ya göre, çözüm için öncelikli olarak  2B’lerin yeniden oluşmaması için Anayasa’nın 169 son fıkrası ile Orman Kanunu’nun 2B maddesinin kaldırılması gerekiyor. Anayasamıza da aykırı olan satış uygulamasından vazgeçilerek kamuoyunun vicdanına sinen ortak bir çözüm üretmek mümkün.
Son söz: Orman hayattır.

Yazarın Tüm Yazıları