Lozan Antlaşması ve pilav

Yemek bir kültür öğesidir. Bunu binlerce kez söylediğimi biliyorum ama belki bin kez daha söyleyeceğim bu köşede.

Yeme içme tarihine şöyle bir bakarsak, insanlığın geçirmiş olduğu evreleri de kabaca anlayabiliriz. Yemek en yakın tanığıdır tarihin. Yemek sofraları insanların birbiriyle tanıştığı, dostlukların güçlendiği, sevgilerin katmerlendiği, romantizmin arttığı, kahkahaların yankılandığı, mutlulukların doruğa tırmandığı en önemli yerlerdir değil mi aynı zamanda?

Şimdi 1922 yılına gidip tarihte çok önemli bir olaya tanıklık etmiş olan sofraya şöyle bir göz atalım. Tarih 2 Aralık, Lozan Konferansı’na katılan Türk Delegesi şerefine, İsviçre’nin Lozan şehrindeki Lavsunno-Palace’da bir ziyafet düzenleniyor. Bu ziyafette mönüde bulunan çok orijinal bir yemek hemen dikkat çekiyor. "İsmet Paşa Pilavı"... Otel müdürü A. Steiner Dirgen tarafından düşünülen bu incelik, siyasetin gerdiği sinirleri gevşetmiş ve sofraya dostluk, neşe havası getirmişti.

Abartılı bir tespit olabilir ama belki de Lozan Antlaşması’nın başarıyla sonuçlanmasında sofrada bulunan İsmet Paşa Pilavı’nın da küçük bir payı vardır ve yemek, pek çok tarihi olayda olduğu gibi Lozan Antlaşması’nda da aktif bir rol oynamıştır. Ne dersiniz?

Pazılı alt üst böreği

12 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

Hamuru için;

1 adet yumurta

1 çay bardağı sıvıyağ

1 çay bardağı yoğurt

1 yemek kaşığı sirke

1 paket kabartma tozu

1 çay kaşığı tuz

4 su bardağı un

Ayrıca 100 gr. eritilmiş bitkisel margarin

Açmak için;

1 su bardağı buğday nişastası

İç harcı için;

500 gr. pazı yaprağı

2 adet orta boy kuru soğan

1 su bardağı lor peyniri

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 çay kaşığı pulbiber

Yıkayıp ayıkladığınız pazıyı incecik doğrayarak derin bir kaba aktarın. Üzerine incecik doğradığınız soğanları koyup, tuz, karabiber ve pulbiberi serpiştirin. Pazıyı tıpkı köfte gibi yoğurarak yumuşatın ve bir kenarda bekletin. Yoğurt, sıvıyağ, yumurta, kabartma tozu, tuz ve sirkeyi yoğurma kabına koyup iyice karıştırın. Unu da yavaş yavaş ekleyip, kulak memesi yumuşaklığında, ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Pürüzsüz hamurdan eşit büyüklükte 12 adet parça yapıp üzerlerini temiz bir bezle örterek oda sıcaklığında 30 dakika dinlendirin. Bir su bardağı nişastanın içine iki yemek kaşığı unu ekleyip karıştırın. Bezeleri üzerlerine un serpiştirerek yemek tabağı büyüklüğünde açıp üst üste yerleştirin. Açtığınız hamurların 6 tanesini üst üste koyup 35-40 santim büyüklüğünde açtıktan sonra, yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Hazırladığınız pazılı iç harcını yufkaların üzerine yaydıktan sonra lor peynirini de üzerlerine paylaştırın. Kalan 6 adet bezeyi de üzerlerine un serpiştirerek tepsi büyüklüğünde açın. Açtığınız hamuru harcın üzerine yayın. Hazırladığınız böreği pişirmeden önce dilimleyin ve üzerine eritip soğuttuğunuz margarini gezdirin. Böreği önceden 200 dereceye ayarladığınız fırında 40-45 dakika, üzeri sarı-kahverengi oluncaya kadar pişirip çıkarın. Henüz sıcak haldeyken servise sunun.

Karamel soslu kaymaçina

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

90 dakika


Malzeme listesi

6 adet yumurta

1 su bardağı tozşeker

1 paket vanilya

1 litre süt

Karamel sos için;

1 su bardağı tozşeker

1 su bardağı sıcak su



Tozşekeri küçük bir çelik tencereye aktarıp kısık ateşte, sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın. Şeker önce sulanacak, sonra yanmaya başlayacak ve rengi koyulaşacaktır. Koyulaşıp ağda kıvamına gelen ve karamel rengi alan şekerin üzerine suyu ekleyin. Ocağın altını kısıp sosu sürekli karıştırarak, kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayan sosu ocaktan alıp soğuması için bir kenarda bekletin. Yumurta ve tozşekeri bir kaba aktarıp mikser yardımıyla, şeker eriyinceye kadar yaklaşık 5 dakika çırpın. Üzerine vanilya ve sütü ekleyip 1 dakika daha çırpın. Bu karışımı kenarları yüksek, orta boy bir fırın kabına aktarın. Kaymaçina kalıbını, kenarları yüksek bir fırın tepsisine oturtup tepsiye kalıbın yarısına gelecek şekilde sıcak su doldurun. Su dolu tepsideki kaymaçinayı 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 90 dakika kadar pişirin. Tepsiyi fazla sallamadan fırından çıkarıp suyun içindeki kaymaçinanın soğumasını bekleyin. Soğuyan kaymaçinayı buzdolabına koyup en az bir gece bekletin. Ertesi sabah üzerine daha önceden hazırladığınız karamel sosu gezdirin ve servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları