Londra’da Türk mutfağı

Eminim pek çoğunuz Londra’da altı tane Türk lokantası olan Hüseyin Özer’in adını duymuşsunuzdur.

Hüseyin Özer Bey’le, Türk mutfağını uluslararası platformda tanıtmak için gittiğim Londra’da tanıştım. Sağ olsun Hüseyin Bey, beni ve ekibimi muhteşem bir yemek davetiyle ağırladı. Özer Restoran’da verdiği davette bize, geleneksel yemeklerimizi çok daha rafine ve modern bir sunumla ikram eden Hüseyin Bey, Türk misafirperverliğinin en güzel örneklerinden birini verdi. Eskilerin deyimiyle ’yaban ellerde’ bir Türk girişimcisi olarak tutunabilmek, yerli yabancı herkesin tanıdığı altı tane restoran açıp bunları yıllardır başarıyla işletebilmek herkese nasip olmaz. Lahmazza dediği, dolmalık fıstık kullanarak yapılan lahmacununa ve çizza adını verdiği dört peynirli, rokalı pidesine doyamadım. Hele bir muhallebili, cevizli ve meyveli haytalyası vardı ki, dünya mutfaklarındaki pek çok tatla yarışabilecek kadar lezzetli bir tatlıydı. Hayatı bir roman kadar akıcı olan Hüseyin Bey, işine çok önem veren, aşçılarına çok yatırım yapan, mönülerini sürekli kritik edip gerektiğinde bu mönülerde yenilikler yapabilen, dünyayı dolaşarak yeme içme dünyasında olup biten yenilikleri takip eden ve kendi deyimiyle ’namuslu’ yemekler yapan bir işletmeci, aşçı ve yaşam gurusu. Hüseyin Bey, Londra’daki Türk sempozyumunda bize baklavasıyla böreğiyle ve ekibiyle olağanüstü bir destek verdi. Kendisini çok sevdiğimi, çok takdir edip Londra’da gösterdiği üstün başarıdan dolayı onunla gurur duyduğumu belirtmek istiyorum. Benim yemekçilik mesleğine aşık olmamın nedeni de bu zaten. Bana, yeni insanlarla, yepyeni kültürlerle tanışma, paylaşma, emek verme ve birbirinden değerli dostluklar kurma fırsatı tanıması.

Acılı tavuk Budapeşte

Sevgili lezzet severler! Bilmem daha önce Macar mutfağından bir yemek yemiş miydiniz? Benim karşıma çıkan ilk örneklerden biriydi bu yemek. Eğer damağınızı yeni lezzetlere açmak için fırsat kolluyorsanız, işte ideal bir tarif sizlere!

8

kişilik


Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

l 1/2 demet ıspanak (15-18 yaprak)

l 2 yemek kaşığı sıvıyağ

l 2 adet orta boy kuru soğan

l 3 adet tavuk göğüs eti

l 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber

l 3 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri

Sos için;

l 2 yemek kaşığı zeytinyağı

l 2 adet orta boy kuru soğan

l 2 adet dolmalık kırmızı biber

l 3 adet orta boy domates

l 2 yemek kaşığı domates püresi

(veya 1 yemek kaşığı domates salçası)

l 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, tuz

YAPILIŞI: Ispanağın kök kısmını ayıklayın. Yıkadıktan sonra saplarıyla beraber incecik doğrayın. Sıvıyağı orta boy bir tencereye aktarıp küp küp doğradığınız soğanları ekledikten sonra, karıştırarak yaklaşık 3-4 dakika kavurun. Ispanağı ilave edip 5 dakika daha soteleyin. Tuz ve karabiberini katıp ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. Diğer taraftan, tavuk göğüslerini temiz bir naylon poşete koyup et döveceği ya da çekiç yardımıyla iyice inceltin. İncelttiğiniz tavuk etlerini, 2’şer santimlik kısımları üst üste gelecek şekilde yan yana dizin. Üzerlerine tuz ve karabiber serpiştirin. Soğumuş olan ıspanağın üzerine kaşar peynirini aktarıp karıştırın. Karışımı tavuk etlerinin ortalarına gelecek şekilde boydan boya yayın. Etleri rulo yapıp tekrar folyoya sararak önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 40 dakika kadar pişirin. Zeytinyağını sos tenceresine aktarıp küp küp doğradığınız soğanları sararıncaya kadar, 2-3 dakika kavurun. Üzerine robotta çekerek püre haline getirdiğiniz dolmalık kırmızı biberleri, domatesleri, domates püresi, pul biber, tuz ve karabiberi de ekleyerek kısık ateşte, 15-20 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız etlerin üzerindeki folyoyu sıyırın. Etleri bir parmak kalınlığında dilimleyip pilavın üzerine yerleştirin. Üzerinde sosu gezdirdikten sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları