Yaz aylarının serinleten lezzeti: Şeftalili buzlu çay

Hemen hemen hepimiz yaz aylarını sevsek de bunaltıcı sıcaklardan sıkıldığımız dönemler yaşayabiliyoruz. Böyle zamanlar için mükemmel bir kurtarıcı önermek istiyorum bu hafta size; taze şeftalili buzlu çay. Özellikle şeftali mevsiminde hazırlayacağınız bu tarif, çok canlandırıcı, çok tatlı ve çok mükemmel olacak.

Haberin Devamı

Güney Amerika’da oldukça popüler bir içecek olan tatlandırılmış buzlu çayın en eski yazılı tarifinin 1879 tarihli bir yemek kitabına kadar dayandığına inanılıyor. Bu çaya şeftalilerin eklenmesiyle ilgili herhangi bir tarih bulunmasa da güney eyaletlerinde yaygın bir içecek olduğu biliniyor. Ülkemizde de çokça sevilen buzlu çay çeşitleri, sıcak yaz günleri ve barbeküler için mükemmel bir seçenek oluşturuyor.

Yaz aylarının serinleten lezzeti: Şeftalili buzlu çay

“Şeftalili buzlu çayı neden evde yapmalıyız, zaten market raflarında her türlü seçeneğini bulabiliyoruz?” diye sorarsanız size sayısız sebep sıralayabilirim. Tarifini vereceğim bu çayın, hazır satılan alternatiflerine göre tamamen gerçek meyve ile yapılması bile başlı başına bir tercih sebebi bence. Bu ev yapımı buzlu çay, taze şeftalilerle yapıldığı için güzel rengini ve tadını, doğal olarak gerçek şeftalilerden alıyor. Marketlerde bulduğunuz alternatiflerin aksine ilave tat, boya ve koruyucular içermiyor. Buzlu çay yapmanın en zor yanı ise, pişirirken şeftalileri kaşık kaşık yememek. Zira bütün evi saran şeftali kokusuna karşı koymak gerçekten güç bir hal alıyor. Tarifi denemeye karar verirseniz neyden bahsettiğimi anlayacaksınız.

Oldukça sağlıklı antioksidanlar, vitamin ve mineraller içeren şeftalili buzlu çay, içinde şeker bulundursa da bu miktarı damak tadınıza göre özelleştirme imkanı sunuyor. Şeker kullanmaktan kaçınanlar ise içine bal veya akçaağaç şurubu gibi rafine edilmemiş bir tatlandırıcı tercih edebiliyor. Fakat her iki durumda da mağazadan satın alınan buzlu çaylardan çok daha az şeker içereceğinden emin olabilirsiniz.

Tatlandırılmış şeftali püreniz hazır olduğunda geriye kalan tek şey çayı demlemek. Tarifte, demleme siyah çay kullanabileceğiniz gibi, poşet çay da tercih edebilirsiniz. Ev yapımı taze buzlu çayı, buzdolabında bir haftaya kadar kapaklı bir sürahi veya hava geçirmez bir şişede bekletebilirsiniz. Hemen tüketmeyecekseniz, ev yapımı şeftalili buzlu çayınızı dondurmak da bir seçenek olabilir. Taze buzlu çayı buz kalıplarına dökebilir, dondurduktan sonra altı aya kadar saklayabilirsiniz.

Yeni favori içeceğiniz olacak kolay, pratik, taze ve ev yapımı beyaz şeftalili buzlu çay için artık detaylara geçebiliriz. Sorularınız, merak ettikleriniz ve diğer leziz tariflerime ulaşmak için beni Instagram’da @cheffyildiz hesabımdan takip edebilirsiniz.

Malzemeler

Haberin Devamı

6 su bardağı sıcak su
3-4 paket siyah çay
2 adet dilimlenmiş şeftali
1 su bardağı su
1 su bardağı şeker

Yapılışı

Haberin Devamı

. Dilimlenmiş şeftalileri bir tencereye alın. Üzerine şeker ve su ekleyin. Sık sık karıştırarak yaklaşık 5 dakika kadar pişirin.

. Şeftaliler hafif yumuşayınca, karıştırıp bir çatal yardımı ile ezin ve soğumaya bırakın.

. Sıcak suya çay paketlerini atarak demleyin.

. Büyük bir sürahiye önce süzgeçten geçirdiğiniz şeftali suyunu, daha sonra demleyip soğuttuğunuz çay ve buzları ekleyip karıştırarak servis edin. Deneyen herkese şimdiden afiyet olsun.

 

Yazarın Tüm Yazıları