Pratik ve çıtır çıtır yılbaşı özel: Milföylü ayva tatlısı

Merhaba lezzetsever dostlarım... Bu yılbaşında yeni yılı saray sofrası dokunuşlarıyla karşılamaya ne dersiniz? Havalar iyice soğumuş, bir de yeni yıla çok az bir zaman kalmışken, yılbaşı sofralarınız için saray mutfağının ve sultanların gözbebeği olan ayva tatlısı ile geldim. Kış meyvelerinin gözdesi ayvanın sahneye çıktığı bu çok özel yılbaşı tatlısı, yeni yıl sofranızı taçlandırmanın en güzel yolu olacak.

Haberin Devamı

Meyveler, hiç şüphesiz Türk mutfağının yıldız malzemelerinin başında geliyor. Bilhassa saray mutfağında meyveler ana yemeklerin baş konuğu halini alırken, tatlıların da sürpriz misafiri oluyordu. Ayva da bu meyvelerin başında geliyor. Kış aylarında pazar ve manav tezgahlarını süsleyen ayvanın kökeni aslında Batı Asya olarak biliniyor. Mezopotamya’ya özgü olan bu kıymetli meyve, Orta Doğu’da da çok uzun bir geçmişe sahip. Oradan ilk olarak Antik Yunan’a geçen ayva,zamanla Türkiye’ye yayıldıktan sonra dünyanın dört bir yanına ulaşıyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde de saray mutfağının yıldızlarından biri halini alıyor. Öyle ki ayva dolması, Seferceliyye etli ayva yemeği, kuzu etli ayva yemeği ve tabii ki ayva tatlısı gibi reçeteler, saray mutfağının en özel lezzetlerinin zirvesine yerleşiyor.

Sert yapısıyla birçok kişinin mesafeli durduğu ayva aslında A, B, C vitamini ve potasyum bakımından zengin yapısıyla kanserden bağırsak rahatsızlıklarına, eklem ağrılarından öksürüklere kadar birçok hastalığa karşı koruyucu ve iyileştirici özellik taşıyor. 100 gramında günlük vücut ihtiyacının yüzde 25’ini karşılayacak C vitamini taşıyan ayva, içinde bulundurduğu polifenolik ve antioksidan bileşikler, diyet lifi, vitamin ve mineral açısından sağlık deposu olma özelliğiyle de gönülleri fethediyor. Düşük kalorili bir meyve olan ve yine 100 gramında 52-57 kalori bulunan bu meyve, kilo kontrolü için de oldukça önem taşıyor. Meyvenin içindeise kateşin epikateşin denilen ayvaya buruk tadını veren tanenler yer alıyor. Bu bileşenler kolonda kansere sebep olan toksinleri ve kimyasalları bağlarken, mukozayı koruyarak özellikle kolon kanseri gibi bağırsak hastalıklarına karşı da koruyucu rol oynuyor. Sindirim sistemi hastalıkları, mide ağrıları ve bulantılarında da olumlu yararları bulunan ayva, çiğ yenebildiği gibi pişirilerek, tatlı çeşitleri, reçel, marmelat, ayva suyu, çayı şeklinde de tüketilebiliyor.

Milföy tatlısı denince aklımıza önce elma gelse de ben bu hafta siz sevgili okuyucularımı biraz şaşırtmak istiyorum ve milföyü bu kıymetli meyve olan ayva ile buluşturuyorum. Kendine has aroması ve çıtır milföy hamuruyla ayvalı milföy tatlısı eminim ki yılbaşı menünüzde çok konuşulacak. Yalnız bu reçetemi denedikten sonra milföylü tariflerinizde elmayı geri plana atabileceğiniz konusunda küçük bir de uyarı yapmak isterim.

Reçetemin ana başlıklarını harç malzemelerini tavada ateşten geçirmek, soğutmak, ardından milföy hamurlarıyla buluşturmak oluşturuyor. Tarifin en keyifli kısmı ise minik tatlılarımızı muffin kalıplarına yerleştirmekten geçiyor. Süslemek ise tamamen sizin zevkinize kalıyor. Marifetli ellerinizle mutfakta harikalar yaratmaya hazırsanız, artık tarifimize başlayabiliriz.

Yeni yılın size ve tüm sevdiklerinize sağlık, mutluluk, neşe, sevgi, huzur, barış, başarı ve bol kazançlar getirmesini diliyorum. Mutlu yıllar!

Sorularınız, merak ettikleriniz ve diğer leziz tariflerime ulaşmak için beni Instagram’da @cheffyildiz hesabımdan takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Pratik ve çıtır çıtır yılbaşı özel: Milföylü ayva tatlısı


Malzemeler

İç malzemesi

Haberin Devamı

2 adet ayva
1 çay bardağı şeker
1 yemek kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı tereyağı
Yarım kase ceviz

Dış malzemeler

3 adet milföy hamuru
1 adet yumurta sarısı
Üzeri için
Pudra şekeri
Frenk üzümü

Yapılışı

. Ayvaları iyice yıkayıp kurulayın, ardından kabuğu ile rendeleyin. Kararmaması için limon suyunu ekleyip karıştırın, ardından pişireceğiniz tavaya alın.

. Üzerine şeker, tarçın, ceviz ve tereyağını ekleyerek hafif suyunu salana kadar pişirin. Ocaktan alıp soğuması için bekletin.

. Milföy hamurlarını kare şekilde kesin, orta kısmına alabildiği kadar ayvalı harçtan ekleyerek dört bir yanından çiçek formunu alacak şekilde kapatın. Yağladığınız muffin kalıbına bastırarak yerleştirin.

. Üzerine fırça yardımıyla yumurta sarısı sürerek önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

. Fırından aldıktan sonra son olarak üzerini pudra şekeri ile dilediğiniz şekilde süsleyerek servis edebilirsiniz. Deneyen herkese şimdiden afiyet olsun.

 

Yazarın Tüm Yazıları