İtalyan içli köftesi: Tavuk ciğerli arancini

Bu hafta sizi tamamen kendime ait olan bir lezzet olan tavuk ciğerli arancini tarifi ile Akdeniz mutfağının önemli oyuncularından birisine, İtalya’ya götürüyorum. Adını küçük portakal cinsi olan “arancini”den alan bu lezzet, İtalya’da genellikle risotto pirinci ile kıymalı, domates soslu, bezelyeli ve mozarella peynirli bir iç harçla yapılırken, farklı dolgu malzemeleriyle de hazırlanabiliyor. Aslında İtalyanlar nasıl mantı için “Turkish Ravioli” diyorlarsa biz de arancini için “İtalyan içli köftesi” diyebiliriz sanıyorum.😊

Haberin Devamı

Kızartılmış pirinç topu olan arancini’nin etlisi, peynirlisi, sebzelisi, deniz ürünlüsü ve mantarlısı da yapılabiliyor. Adanın en büyük şehirlerinden Palermo’nun en sevilen sokak lezzetlerinden olan arancini, bir zamanlar adada hüküm sürmüş Arapların İtalyan’lara bir hediyesi aslında.

Bu pirinç topları İtalya’nın her bölgesinde farklı şekilde sunuluyor. Biliyorsunuz ki ben mutfağımda yenilikler denemeyi, sürekli lezzetleri yeniden modifiye etmeyi oldukça seven bir şefim. Arancini’yi de kendi tarzımla yorumladım tabii ki. 😊 Bu nedenle sizinle kendi tarifimi paylaşacağım.İtalyan aranci’nin aksine ben dış harcında risotto değil, bulgur ve irmik kullandım. İç harcında ise klasik kıyma konseptinden çıkarak tavuk ciğeri tercih ettim. Ve ortaya tadına doyulmayan bir lezzet çıktı.

“Peki, neden tavuk ciğeri?” diye sorduğunuzu duyar gibi oluyorum. Çünkü vitamin ve mineral zengini olarak ön plana çıkan tavuk ciğeri, diğer hayvansal gıdalara göre çok daha önemli değerlere sahip. Özellikle folik asit ile beraber B12 açısından zengin bir yapıya sahip olan tavuk ciğeri, içerdiği zengin besin kaynakları ile bağışıklık sistemini güçlendirir.Kolesterolü dengeleyen bu gıda, çocuklar için beyin ile beraber vücut gelişimine de önemli katkılar sağlar. Tabii kan yapıcı özelliğini de unutmamak gerek. Bu sayede kan değerlerini yükseltir ve aneminin önüne geçer. Pandeminin hayatımıza yerleştiği son dönemde sağladığı antioksidan ile beraber bakteri ve virüs gibi birçok önemli dış zararlıya karşı koruma sağlamasıyla da tam bir koruyucu zırh görevini üstlenir. Küçüklüğümüzde annelerimizin neden mutfaklarda sıklıkla tavuk ciğeri pişirdiğini böylelikle daha iyi anlamış oluyoruz sanırım.

Arancini, bulgur ve irmik birleşiminden oluşan dış harcıniçerisine tavuklu iç malzemesi eklendikten sonra ufak toplar haline getirilip yağda kızartılarak servis ediliyor. Haydi, hazırsanız gelin şimdi tarifin detaylarına geçelim.

Sorularınız, merak ettikleriniz ve diğer leziz tariflerime ulaşmak için beni Instagram’da @cheffyildiz hesabımdan takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı

İtalyan içli köftesi: Tavuk ciğerli arancini


MALZEMELER

Haberin Devamı

Dış harcı için;

1 su bardağı ince köftelik bulgur

Yarım su bardağı irmik

3 yemek kaşığı un

1 adet yumurta

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

1 çay kaşığı tuz

1 tutam toz pulbiber

1 tutam kimyon

İç harcı için;

600 gr tavuk ciğeri

1 adet kuru soğan

2 yemek kaşığı sıvı yağ

4-5 dal maydanoz

1 tutam tuz

1 tutam karabiber

1 tutam kimyon

YAPILIŞI

Derince bir kaseye bulgur, irmik ve unu alın. Üzerine pul biber ve kimyonu ekleyerek karıştırın. Ortasını hafif bir çukur haline getirerek salçaları ve yumurtayı ekleyip elinizle yoğurun.

Bir bardak ılık suyu azar azar ekleyip biraz daha yoğurduktan sonra kasenin üzerini kapatıp ortalama yirmi dakika kadar dinlenmeye bırakıp iç harcınızı hazırlayın.

Ciğerleri yağlarından ve zarlarından ayırarak olabildiğince küçük parçalara ayırın. Diğer yanda soğanı küp küp doğrayın.

Yağı tavaya alarak kızdırın. Önce soğanı daha sonra ciğeri ekleyerek soteleyin. Ocaktan almadan önce ince kıydığınız maydanozları ekleyip karıştırın.

Hazır olan harçtan mandalina büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayın. Buzdolabı poşetinin üzerine yuvarladığınız topları alarak elinizle küçük bir daire olacak şekilde açın ve orta kısmına alabildiği kadar iç harçtan ekleyerek tekrar elinizle yuvarlayın.

Bütün harca aynı işlemi uyguladıktan sonra tavaya bir su bardağı kadar sıvı yağı ekleyip kızdırın. Arancini’lerinizi önlü arkalı kızartın. Sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun!

 

Yazarın Tüm Yazıları