Gaziantep’in enfes ilkbahar lezzeti: Çağla Aşı

Bu haftanın şahane tarifi, hafif ama bir o kadar da doyurucu bir yemek olan çağla aşı olsun istedim. Gaziantep mutfağında önemli bir yere sahip olan çağla aşı aynı zamanda ilkbaharın habercisi olma özelliği taşıyor. Çünkü pazar tezgahlarında çağlalar yerini almaya başladıysa bahar resmen gelmiş demektir. Fakat bilmelisiniz ki kayısı ya da şekerparenin olgunlaşmamış hali olan badem çağlasının tezgahlarda boy göstermesiyle gözden kaybolması bir olur. Bu nedenle yalnızca bir ay kadar kısacık bir süre bulunabilen çağlayı tüketebilmeniz için elinizi çabuk tutmanız gerekir.

Haberin Devamı

Aslında mevsiminde alacağınız çağlaların çekirdeklerini ayıklayıp yılın diğer mevsimlerinde kullanmak için dondurabilirsiniz. Ama bildiğiniz gibi ben her meyve sebzenin kendine has döneminde tüketilmesi gerektiğine inananlardanım. Nasıl ki güllacın tadı sadece Ramazan’da çıkıyor, Ramazan pidesi diğer aylarda aynı etkiyi yaratmıyor,ya da kandil kurabiyesi yalnız kendi gününde lezzet veriyorsa, bu durum da benim için aynı. Bu nedenle çağla aşını da mevsimindeyken bir kez olsun deneyin derim.

Kendine has lezzetinin yanı sıra içerdiği yüksek dozda E ve C vitamini ve minerallerle
sağlık açısından birçok faydası bulunan çağla, kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu özellik taşıyor. Yüksek lif içeren bu meyve aynı zamanda metabolizmayı da hızlandırmasıyla biliniyor. Bu nedenle diyet dönemleri için de kaliteli bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Ben size bugün çağla aşının tarifini vereceğim ancak siz bu kıymetli meyveyi erik gibi elden tüketebileceğiniz gibi salatalarınızda da değerlendirebilirsiniz. Fakat alacağınız çağlaların mümkün olduğunca iri ve taze olmasına özen göstermelisiniz.

Çağla aşı, badem çağlası, nohut, et, yoğurt ve haspir gibi malzemelerin birleşimiyle hazırlanıyor. Bildiğiniz gibi yoğurtlu çorbaların terbiyesi limon suyuyla yapılıyor. Fakat çağla aşının terbiyesinde limon suyu bulunmuyor. Çünkü limonun ekşiliğini çorbaya çağlanın kendisi veriyor. Çorba içerisindeki sebze ihtiyacını karşılayan çağlaya, et ve bakliyat eklendiğinde de ortaya dengeli bir yemek çıkıyor. Dilerseniz yanında şehriyeli bir pirinç ya da bulgur pilavı ile doyurucu bir menü yaratabilirsiniz. Haydi, yalnız yılda birkaç kere yeme şansınız olan bu yemeği denemek için şimdi tam zamanı!

Haberin Devamı

Sorularınız, merak ettikleriniz ve diğer leziz tariflerime ulaşmak için beni Instagram’da @cheffyildiz hesabımdan takip edebilirsiniz.

Malzemeler

400 gr kuzu kuşbaşı

1 kase çağla

1 su bardağı haşlanmış nohut

1 kase yoğurt

1 yumurta sarısı

2 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı haspir

1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı

Haberin Devamı

. Etinizi genişçe bir tencereye alarak kavurun. Üzerine sıcak su ekleyerek etleri yumuşayıncaya kadar pişirin.

. Çağlaları boyuna olacak şekilde ikiye kesin ve orta kısımdaki beyaz çekirdeklerini çıkarın. Ardından derinceye bir tavaya çağlaların üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip 5-6 dakika kadar haşlayın. Daha sonra suyunu süzüp kenara alın.

. Etlerinizin piştiği tencereye haşladığınız çağlaları ve nohutları ekleyin. Tencerenin kapağını kapatarak biraz daha pişirin.

. Yoğurt ve yumurtayı bir kasede çırpın, pişirdiğiniz yemeğin suyundan azar azar ekleyip çırpmaya devam edin. Ilımış olan karışımı yemeğe azar azar ilave edip karıştırın. Hafif piştikten sonra, tuzunu ekleyip yemeği ocaktan alın.

Haberin Devamı

. Tereyağını tavada kızdırın ve haspiri ilave edin. Son olarak çorbanın üzerine ekleyerek sıcak servis edin. Afiyet olsun!

 

Yazarın Tüm Yazıları