Bu dolmanın sırrı, iç harcında saklı: İç pilavlı kabak

Yine koştur koştur başlayan bir haftadan herkese merhaba. Kasım ayını yavaş yavaş geride bırakıp çetin geçen kış aylarını karşılamaya hazırlanıyoruz. Tabii ki İstanbul yine bir sıcak, bir serin ve kararsız. Hala baharın o tatlı günlerini yaşıyorken ve kabak mevsiminin zamanı geçmeden, son hasatları değerlendirmek istedim ve kabakla yıldızı barışmayanlar için şahane bir tarifle geldim. Dışarıdan bakıldığında klasik kabak dolması görünümüne sahip ama içi sürprizli bir dolma tarifi vereceğim bu kez 'iç pilavlı kabak'...

Haberin Devamı

Dolma tariflerini çok severim. Hatay ve Mardin mutfağında da sayısız çeşidi yapılır ve en güzel sofralarda baş köşeyi alır. Her ne kadar köklerimin uzandığı mutfaklarda etli dolmalar tercih edilse de ben zeytinyağlı tarifleri de severek yapmaya ve yemeye bayılırım. Dolma dendiği zaman akla sıklıkla biber ve patlıcan dolması gelse de ben kabakla yapılanlarını da ayrıbir severim. Bu hafta vereceğim kabak dolması tarifi de klasik kabak dolmaları arasından sıyrılacak ve bu sebzeyle arasında buzdan dağ olanları dahi sevdalısı haline dönüştürecek. Enfes lezzeti ve aromatik kokusuyla damaklara lezzet şöleni yaşatan zeytinyağı ise şüphesiz bu tarifin yıldızı olacak. Tabii, tarifin başrolü kabakları da atlamamak gerek; onları da en olgunlarından seçmek gerekecek. Her evde bulunabilecek yada rahatlıkla temin edilebilecek malzemelerden yapılan bu tarif, bütçe açısından da yüzleri güldürecek.

Kabak herkes tarafından çok sevilmese de, sevenin de mutfağından eksik etmediği sebzelerin başında geliyor. Diyet tutkunlarının çorbasını, makarnasını, salatasını hatta mezesini yaptığı adeta bir velinimettir kabak.Çünkü bu sebze, içerdiği yüksek su oranı, düşük kalori özelliği ile antioksidan, vitamin ve mineraller açısından şifalı bir sebze olma özelliği taşıyor. Kabağın içeriğindeki antioksidanlar sayesinde cilt ve göz sağlığı için de birebir olduğu biliniyor. Kabaktaki düşük sodyum ve yüksek potasyum, kan basıncını dengelerken,yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı oluyor. Ayrıca içeriğindeki pektin gibi lifler de kolesterol seviyelerini düşürüyor. Kansere karşı oldukça fazla koruyucu özellik taşıyan kabak, tümör hücrelerinin kısa sürede vücuttan atılmasına katkı sağladığı için her türlü kanserin önlenmesine de katkı sağlıyor. Yani kabak öyle faydalı bir sebze ki tüm dünyada yalnızca meyvesinden değil, çekirdeklerinden, hatta çiçek kısımlarından dahi faydalanılıyor. Böyle bir sebzeyi sevmemek artık kendimize haksızlık olur sanıyorum ki.

Tarife geçmeden yine birkaç ipucu paylaşmak istiyorum. Ben iç harcını kavurarak yapmayı tercih ediyorum, böyle daha lezzetli olduğuna inanıyorum. Kabaklarımı soymadan fırınlıyorum. Doldurduğum kabaklarda da biraz boşluk bırakıyorum. Böylece pirinçlere pişmesi için alan bırakmış oluyorum. Dolma içiniz artarsa buzdolabı poşetlerine doldurup dondurucuda saklayabilirsiniz. Ben yemeklerimde soğanı küp küp doğramayı tercih ediyorum, siz dilerseniz rendeden de geçirebilirsiniz. Şimdi hazırsak tarife geçebiliriz!
Sorularınız, merak ettikleriniz ve diğer leziz tariflerime ulaşmak için beni Instagram’da @cheffyildiz hesabımdan takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Bu dolmanın sırrı, iç harcında saklı: İç pilavlı kabak


Malzemeler

4 adet küçük boy kabak

1 su bardağı basmati pirinci

1 adet orta boy kuru soğan

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı kuş üzümü

1 kase kadar kuru yemiş

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı yenibahar

1 çay kaşığı tarçın

1 tatlı kaşığı tuz

2 bardak ılık su

Yapılışı

Haberin Devamı

. Kabakları baş kısmından kesip içerisindeki çekirdekleri kaşık yardımı ile çıkarın. Ardından bir fırça yardımıyla kabakların iç kısımlarını yağlayın ve önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında ortalama 25 dakika kadar yumuşamaları için pişirin.

. Diğer yanda iç pilavı hazırlamak için genişce bir tencerede yağı kızdırın ve küp küp doğradığınız soğanları ekleyerek kavurun. Kuş üzümü ve kuru yemişleri ekleyerek biraz daha kavurduktan sonra basmati pirincini ve baharatları ekleyin. Hafifçe kavurduktan sonra suyunu ekleyip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

. Hazırladığınız iç pilavı kabakların içerisine hafif boşluk kalacak şekilde doldurun. Kapaklarını kapatarak önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında 15 dakika kadar pişirin.

. İç pilavlı kabaklarınızı fırından alarak sıcak servisedebilirsiniz. Deneyen herkese şimdiden afiyet olsun.

 

Yazarın Tüm Yazıları